Witam Szanowne grono specjalistów i entuzjastów Maców
Wstąpiłem w szanowne grono użytkowników, aby poradzić się odnośnie nurtującego mnie zagadnienia. Mianowicie jak w temacie zastanawiam się nad zakupem komputera mini. Z racji zmiany aranżacji mieszkania, chciałbym pozbyć się poczciwej już skrzynki z PC i zamienić ja na małe i kompaktowe pudełko, aby zamontować to cudo sobie pod biurkiem - a monitor na wysięgniku i cieszyć się komfortowym dostępem do komputera. Stara skrzynka to poczciwe i5, 16gb Ram i 1060 - wymagania stricte biurowe plus programy takie jak slicer do produkcji druków 3d. Dlaczego apple, pewnie padnie pytanie - szukam rozwiązania, które nie pochłonie potężnych pieniędzy i będzie bezproblemowo działało jeszcze kilka lat, plus iOS jest już u mnie obecny w domu - u mnie iphone, u domowników ipad i ipad pro. Komputer będzie również do wykorzystywania twórczego tzn. wspomagania w inspiracjach malowania obrazów plus figurek z gier rpg - wiec fajnie jak by było środowisko, w którym można to wszystko zintegrować i bezproblemowo przesyłać miedzy już obecnymi urządzeniami apple.
Po tym wstępie, co wg. Szanownego grona użytkowników byłoby lepszym wyborem. Przekopałem trochę to forum i ze starszym sprzętem, który można wyrwać za małe pieniądze - są najczęściej tylko problemy ( brak wsparcia, problemy z baterią, dyskiem itp. ) na które są rozwiązania, ale nie wiem czy, aż tak mi zależy, żeby gdzieś próbować rozklejać monitor =)) ( stare imac ). Oczywiście do kosztów trzeba też doliczyć klawiaturę i myszkę i jak wynika z przeczytanych topiców - najlepszym wyborem będą właśnie te od appla. Czy istnieje możliwość sparowania starszych urządzeń z takich imaców sprzedawanych w zestawach za kilka stówek i dopasowanie tego do nowszego kompa ?
Kolejna sprawa to monitor - posiadam obecnie jakiś monitor della i w zupełności to wystarczy, jednak przewinęła się gdzieś w tematach myśl, żeby starego imaca wykorzystać tylko jako ekran z główną jednostką pracującą jako mini ? czy jest to możliwe do wykonania ? z tego co pobieżnie przeczytałem, takie rozwiązanie oferują tylko niektóre modele imaca - ale czy to by współpracowało, nie mam pojęcia.
Pozdrawiam