Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zakup Mac Mini m4/m1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zzang

Zzang
  • 3 postów

Napisano 22 lutego 2025 - 00:00

Witam Szanowne grono specjalistów i entuzjastów Maców :)

Wstąpiłem w szanowne grono użytkowników, aby poradzić się odnośnie nurtującego mnie zagadnienia. Mianowicie jak w temacie zastanawiam się nad zakupem komputera mini. Z racji zmiany aranżacji mieszkania, chciałbym pozbyć się poczciwej już skrzynki z PC i zamienić ja na małe i kompaktowe pudełko, aby zamontować to cudo sobie pod biurkiem - a monitor na wysięgniku i cieszyć się komfortowym dostępem do komputera. Stara skrzynka to poczciwe i5, 16gb Ram i 1060 - wymagania stricte biurowe plus programy takie jak slicer do produkcji druków 3d. Dlaczego apple, pewnie padnie pytanie - szukam rozwiązania, które nie pochłonie potężnych pieniędzy i będzie bezproblemowo działało jeszcze kilka lat, plus iOS jest już u mnie obecny w domu - u mnie iphone, u domowników ipad i ipad pro. Komputer będzie również do wykorzystywania twórczego tzn. wspomagania w inspiracjach malowania obrazów plus figurek z gier rpg - wiec fajnie jak by było środowisko, w którym można to wszystko zintegrować i bezproblemowo przesyłać miedzy już obecnymi urządzeniami apple. 

Po tym wstępie, co wg. Szanownego grona użytkowników byłoby lepszym wyborem. Przekopałem trochę to forum i ze starszym sprzętem, który można wyrwać za małe pieniądze - są najczęściej tylko problemy ( brak wsparcia, problemy z baterią, dyskiem itp. ) na które są rozwiązania, ale nie wiem czy, aż tak mi zależy, żeby gdzieś próbować rozklejać monitor =)) ( stare imac ). Oczywiście do kosztów trzeba też doliczyć  klawiaturę i myszkę i jak wynika z przeczytanych topiców - najlepszym wyborem będą właśnie te od appla. Czy istnieje możliwość sparowania starszych urządzeń z takich imaców sprzedawanych w zestawach za kilka stówek i dopasowanie tego do nowszego kompa ?

Kolejna sprawa to monitor - posiadam obecnie jakiś monitor della i w zupełności to wystarczy, jednak przewinęła się gdzieś w tematach myśl, żeby starego imaca wykorzystać tylko jako ekran z główną jednostką pracującą jako mini ? czy jest to możliwe do wykonania ? z tego co pobieżnie przeczytałem, takie rozwiązanie oferują tylko niektóre modele imaca - ale czy to by współpracowało, nie mam pojęcia. 

Pozdrawiam :) 

#2 Blue

Blue
  • 564 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 22 lutego 2025 - 10:54

Tytuł wątku wskazuje na Mac mini, nie wiem skąd pomysł o iMac. Na pewno nawet nie myśl o intelu, tylko od M1 wzwyż. iMac to jest komputer a nie monitor. Nie ma opcji by służył jako monitor. A czy mini czy iMac to już kwestia preferencji. Najważniejszy ram (najlepiej nie schodzić poniżej 16GB). M1 ma już ponad 4 lata, wprawdzie wsparcie Apple trwa długo, a procesor jest nadal bardzo wydajny, to jednak są to już starsze konstrukcje i jak ma to być sprzęt na lata to bez zastanawiania się brałbym M4. Zwłaszcza, że np. nowy mini M4 jest w rewelacyjnej cenie.

#3 winmaciek

winmaciek
  • 6 853 postów
Napisano 22 lutego 2025 - 11:54

0. Sprawdź, czy to czego potrzebujesz będzie na pewno na Macu. Żeby później płaczu nie było. 

1. Mini będzie bezapelacyjnie najtańszy. Pamiętaj jednak, że do Maca warto również dokupić macową klawiaturę (nie musi być Apple, ale z „naszym” układem). Starsze peryferia powinny działać bez problemu (jest nawet jeden bloger co korzysta z klawiatury z lat 90, bo najlepsza i poza cudowaniem z przejściówkami działa). Problem jest w drugą stronę – jakbyś do starego kompa próbował podłączyć najnowszą klawiaturę, to nie pójdzie. Inna sprawa czy chce się mieć klawiaturę i myszkę po kimś, bo typowo tam jest pełno zarazków i syfu, ale jak kto lubi. 

2. Moim zdaniem jak bawisz się w monitor z wysięgnikiem i chcesz oszczędzać przestrzeń, to ciekawą opcją mógłby być iMac we wersji z uchwytem VESA. Masz przyzwoity ekran i zintegrowany komputer, mniej miejsca zająć się nie da. 

3. Pytanie, jaki masz budżet realnie na to wszystko. Ciężko doradzać bez tej informacji. 

4. Oczywiście najlepiej jest wziąć najnowszy model, zakładając, że to zakup na lata. 

• cooper69 lubi to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#4 Zzang

Zzang
  • 3 postów

Napisano 23 lutego 2025 - 23:01

Dziękuję za odpowiedzi.

0. Sprawdź, czy to czego potrzebujesz będzie na pewno na Macu. Żeby później płaczu nie było. 

1. Mini będzie bezapelacyjnie najtańszy. Pamiętaj jednak, że do Maca warto również dokupić macową klawiaturę (nie musi być Apple, ale z „naszym” układem). Starsze peryferia powinny działać bez problemu (jest nawet jeden bloger co korzysta z klawiatury z lat 90, bo najlepsza i poza cudowaniem z przejściówkami działa). Problem jest w drugą stronę – jakbyś do starego kompa próbował podłączyć najnowszą klawiaturę, to nie pójdzie. Inna sprawa czy chce się mieć klawiaturę i myszkę po kimś, bo typowo tam jest pełno zarazków i syfu, ale jak kto lubi. 

2. Moim zdaniem jak bawisz się w monitor z wysięgnikiem i chcesz oszczędzać przestrzeń, to ciekawą opcją mógłby być iMac we wersji z uchwytem VESA. Masz przyzwoity ekran i zintegrowany komputer, mniej miejsca zająć się nie da. 

3. Pytanie, jaki masz budżet realnie na to wszystko. Ciężko doradzać bez tej informacji. 

4. Oczywiście najlepiej jest wziąć najnowszy model, zakładając, że to zakup na lata. 

0. sprawdziłem i jest

1. Oczywiście, że lepsze są nowe peryferia ze względu na higienę - jednak na różnych portalach aukcyjnych można znaleźć zestawy praktycznie nie używane w okazyjnych cenach

2. Też się zastanawiam mocno nad tą opcją... wyjechałem z tematem mini, bo to w sumie najrozsądniejsze stwierdzenie.. nowy kosztuje w najniższej opcji niecałe 3k, dołożyć do tego huba ( satechi ? ) plus dodatkowy dysk ssd, klawiatura mysz i jesteśmy w domu z praktycznie nowym sprzętem, nową technologią i wsparciem na dosyć długi czas... jednak te ekrany retina w imacu cieszą oko i jak trafnie zauważyłeś najbardziej zależy mi na oszczędności miejsca i kompaktowości urządzenia - iMac odpowiadał by mi idealnie - jednak teraz pytanie, czy jezeli iMac to tylko nowy, czy tez można celować w jakiś przedział sprzętu używanego .. widzę, że głównym zagadnieniem jest rok oraz procesor ? sprzętu na portalach aukcyjnych jest multum i przedział w powyższych kategoriach jest tez dosyć spory. Konkretne modele ? matryce ? można poszukać lub tez poczekać na jakaś fajną okazję .. 

3. realnie nie chciałbym wyjść poza budżet jaki trzeba by było przeznaczyć na nowe m4 plus konfiguracja jaką podałem wyżej czyli hub, ssd, klawiatura myszka

4. oczywiście jednak, nie będzie to komputer do zarabiania - a jedynie przesiadka pod kątem kompaktowości i to w sumie jest główny clue zmiany

#5 winmaciek

winmaciek
  • 6 853 postów
Napisano 24 lutego 2025 - 10:29

iMaców z Vesą to tak dużo chyba nie ma – jest to dużo bardziej niszowa wersja. Pamiętaj również, że jedno albo drugie – nie da się przerobić stopy na Vesę i odwrotnie. 

Hub satechi może być, zawsze trzeba uważnie zerknąć na parametry. Bywają spore różnice w konkretnych parametrach portów, nie chcesz władować się w np. HDMI z 4K w 30 Hz. 

iMac fajny, z drugiej strony i tak pewnie wypadałoby mieć jakiegoś huba jak chcesz to podpinać, bo ruszanie ekranem z podpiętymi rzeczami może być uznane za dyskusyjny pomysł. Jeśli budżet jest napięty, to bardziej bym celował chyba w mini. Z iMakiem też jest tak, że zaczyna się od 7k PLN, ale ten za 8k jest istotnie fajniejszy – ma dwa porty więcej, Ethernet w zasilaczu, klawiaturę z Touch ID (bardzo przydatne). Historycznie miał też lepsze chłodzenie, nie wiem jak teraz. 

Nie żebym kusił, ale odnowiony Air z M3 z oficjalnego (co ważne sklepu) też mógłby być ciekawą opcją do rozważenia. Zaletą jest przenośność, potrzebujesz usiąść na kanapie czy wziąć do pociągu to bierzesz i masz dokładnie ten sam komputer. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#6 Zzang

Zzang
  • 3 postów

Napisano 24 lutego 2025 - 17:48

iMaców z Vesą to tak dużo chyba nie ma – jest to dużo bardziej niszowa wersja. Pamiętaj również, że jedno albo drugie – nie da się przerobić stopy na Vesę i odwrotnie. 

Hub satechi może być, zawsze trzeba uważnie zerknąć na parametry. Bywają spore różnice w konkretnych parametrach portów, nie chcesz władować się w np. HDMI z 4K w 30 Hz. 

iMac fajny, z drugiej strony i tak pewnie wypadałoby mieć jakiegoś huba jak chcesz to podpinać, bo ruszanie ekranem z podpiętymi rzeczami może być uznane za dyskusyjny pomysł. Jeśli budżet jest napięty, to bardziej bym celował chyba w mini. Z iMakiem też jest tak, że zaczyna się od 7k PLN, ale ten za 8k jest istotnie fajniejszy – ma dwa porty więcej, Ethernet w zasilaczu, klawiaturę z Touch ID (bardzo przydatne). Historycznie miał też lepsze chłodzenie, nie wiem jak teraz. 

Nie żebym kusił, ale odnowiony Air z M3 z oficjalnego (co ważne sklepu) też mógłby być ciekawą opcją do rozważenia. Zaletą jest przenośność, potrzebujesz usiąść na kanapie czy wziąć do pociągu to bierzesz i masz dokładnie ten sam komputer. 

Dziękuję za wyczerpujące wypowiedzi :) Ten imac kusi .. wszystko w jedym i ekran super .. ale jednak 7k i tak jak mowisz ten za 8 lepszy .. ehh trzeba jeszcze chwile pomyslec ;)

Pozdrawiam!

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 030 postów
Napisano 24 lutego 2025 - 17:59

Ja bym Ci jednak radzil albo Mini M4, albo ew. coś mobilnego. Poużywaj sobie z tym Dellem, co go masz, jak Ci przestanie wystarczać, to oferta monitorów jest całkiem spora. iMac to dla mnie bardziej taki komputer „reprezentacyjny” do recepcji. Ładnie wygląda i można sobie dobrać kolor, żeby pasował do mebli. Pamiętaj, że ekrany starzeją się wolniej niż komputery. Dotyczy to również ekranu z imaca. Jak Ci się procesor zestarzeje, to wywalasz go razem z całkiem jeszcze dobrym monitorem w pakiecie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych