Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ipod Classic - wymiana komponentów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mederitiven

Mederitiven
  • 6 postów

Napisano 05 lutego 2025 - 19:20

Jako laik który dopiero co posiada Ipoda Classic dopytam by się wszystko zgadzało :

Potrzebuję wymienić baterię bo ta już nie trzyma za dobrze, potrafi mi wyświetlić komunikat o rozładowanej baterii mimo że przed chwilą była naładowana w ponad połowie, a przy okazji wymienić dysk HDD na czytnik kart pamięci i włożyć tam 4 karty, teraz pytanie, jakie karty pamięci będą najlepsze bo jest tego od groma,  czy może to bez znaczenia ? jak sprawdzić stan baterii w ipodzie classic ? i czy czytnik oraz bateria z linku będzie odpowiedni do mojego ipoda ? Model MC293 wersja 2.0.4 PC. Myślałem że 160 GB to będzie dość sporo, ale jak się ładuje całymi dyskografiami to jednak nie jest sporo :) mam 147 GB użyte 1.1 GB wolne 5105 utworów. :D

https://www.ebay.com/itm/126332208743

https://www.ebay.com/itm/133107891148

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 991 postów
Napisano 05 lutego 2025 - 20:34

Tak z ciekawości zapytam. Ty to, jak zakładam, robisz tylko hobbystycznie, prawda? Bo te urządzenia zostały wycofane ze sprzedaży ponad 10 lat temu, ich wartość rynkowa jest właściwie pomijalna, a wszystkie jego funkcje spełnia praktycznie każdy smartfon.

#3 Mederitiven

Mederitiven
  • 6 postów

Napisano 05 lutego 2025 - 21:27

Jestem na tyle wolnym człowiekiem że sam sobie ustalam wartość danego przedmiotu, sam też sobie decyduję kiedy wycofam ipoda z użytku i sam decyduje czy chcę używać ipoda czy 16 pro max, teraz jednak przesiadłem się na Microsoft Lumie 950 XL bo miałem kaprys taki :)

Dobra, to co z tym czytnikiem kart pamięci, i baterią ? to będą te czy nie te ? na YouTube widziałem że wsadzali nawet 4x512 GB i to działało

• MiL lubi to

#4 MiL

MiL
  • 1 474 postów
Napisano 06 lutego 2025 - 10:05

Raczej nikt ci na to nie odpowie. Cena nieduża więc możesz sprawdzić.

#5 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 07 lutego 2025 - 09:36

W zeszłym roku wymieniałem HDD na microSD w ipodzie classic 3gen. Poszedłem po taniości i kupiłem najtańszą przejściówkę 1.8"IDE->CF + adapter CF->SD i to działało, więc taki iFlash będzie tylko lepszy.

Pytanie, czy bez zmiany firmware'u odczyta wszystkie karty, czy jednak nie będziesz musiał zmienić na oprogramowanie 3rd party.

A co do baterii, to weź jakąś pasującą. Jak będą problemy, to przelutuj płytkę z oryginalnej baterii do nowej.

Użytkownik cesiu111 edytował ten post 07 lutego 2025 - 09:37

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych