Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Ipod Classic - wymiana komponent贸w

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Mederitiven

Mederitiven
  • 6 posts

Posted 05 February 2025 - 19:20

Jako laik kt贸ry dopiero co posiada Ipoda Classic dopytam by si臋 wszystko zgadza艂o :

Potrzebuj臋 wymieni膰 bateri臋 bo ta ju偶 nie trzyma za dobrze, potrafi mi wy艣wietli膰 komunikat o roz艂adowanej baterii mimo 偶e przed chwil膮 by艂a na艂adowana w ponad po艂owie, a przy okazji wymieni膰 dysk HDD na czytnik kart pami臋ci i w艂o偶y膰 tam 4 karty, teraz pytanie, jakie karty pami臋ci b臋d膮 najlepsze bo jest tego od groma,  czy mo偶e to bez znaczenia ? jak sprawdzi膰 stan baterii w ipodzie classic ? i czy czytnik oraz bateria z linku b臋dzie odpowiedni do mojego ipoda ? Model MC293 wersja 2.0.4 PC. My艣la艂em 偶e 160 GB to b臋dzie do艣膰 sporo, ale jak si臋 艂aduje ca艂ymi dyskografiami to jednak nie jest sporo :) mam 147 GB u偶yte 1.1 GB wolne 5105 utwor贸w. :D

https://www.ebay.com/itm/126332208743

https://www.ebay.com/itm/133107891148

#2 Miko艂aj Maciejko

Miko艂aj Maciejko

• 4991 posts
  • P艂e膰:

Posted 05 February 2025 - 20:34

Tak z ciekawo艣ci zapytam. Ty to, jak zak艂adam, robisz tylko hobbystycznie, prawda? Bo te urz膮dzenia zosta艂y wycofane ze sprzeda偶y ponad 10 lat temu, ich warto艣膰 rynkowa jest w艂a艣ciwie pomijalna, a wszystkie jego funkcje spe艂nia praktycznie ka偶dy smartfon.

#3 Mederitiven

Mederitiven
  • 6 posts

Posted 05 February 2025 - 21:27

Jestem na tyle wolnym cz艂owiekiem 偶e sam sobie ustalam warto艣膰 danego przedmiotu, sam te偶 sobie decyduj臋 kiedy wycofam ipoda z u偶ytku i sam decyduje czy chc臋 u偶ywa膰 ipoda czy 16 pro max, teraz jednak przesiad艂em si臋 na Microsoft Lumie 950 XL bo mia艂em kaprys taki :)

Dobra, to co z tym czytnikiem kart pami臋ci, i bateri膮 ? to b臋d膮 te czy nie te ? na YouTube widzia艂em 偶e wsadzali nawet 4x512 GB i to dzia艂a艂o

• MiL likes this

#4 MiL

MiL
  • 1474 posts
  • P艂e膰:

Posted 06 February 2025 - 10:05

Raczej nikt ci na to nie odpowie. Cena niedu偶a wi臋c mo偶esz sprawdzi膰.

#5 cesiu111

cesiu111
  • 742 posts
  • Sk膮dRz

Posted 07 February 2025 - 09:36

W zesz艂ym roku wymienia艂em HDD na microSD w ipodzie classic 3gen. Poszed艂em po tanio艣ci i kupi艂em najta艅sz膮 przej艣ci贸wk臋 1.8"IDE->CF + adapter CF->SD i to dzia艂a艂o, wi臋c taki iFlash b臋dzie tylko lepszy.

Pytanie, czy bez zmiany firmware'u odczyta wszystkie karty, czy jednak nie b臋dziesz musia艂 zmieni膰 na oprogramowanie 3rd party.

A co do baterii, to we藕 jak膮艣 pasuj膮c膮. Jak b臋d膮 problemy, to przelutuj p艂ytk臋 z oryginalnej baterii do nowej.

Edited by cesiu111, 07 February 2025 - 09:37.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users