Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak zablokować przeglądanie plików lub folderów drugiemu użytkownikowi?

Najlepsza odpowiedź winmaciek , 05 lutego 2025 - 01:04

Zagadnienie jest proste – wchodzimy w „informacje” danego katalogu (dodatkowe kliknięcie i „Informacje”) i zmieniamy uprawnienia albo z terminala z użyciem komendy chmod (tam jest nieco więcej opcji). 

Przejdź do postu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 awakeman

awakeman
  • 508 postów

Napisano 02 lutego 2025 - 15:05

Witam, założyłem drugie konto na macbooku pod kątem córki i niestety z tego konta można wchodzić na dysku, do folderów, do których chcę, żeby córka nie miała dostępu/wglądu. Szukałem rozwiązania w netcie i nic sensownego nie znalazłem, pomoże ktoś?

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 832 postów
Napisano 02 lutego 2025 - 16:00

Możesz nieco dokładniej opisać sytuacje? Do jakiś plików i folderów ma nie mieć dostępu?

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Mederitiven

Mederitiven
  • 6 postów

Napisano 03 lutego 2025 - 14:19

ja na pc mam 2 fizytczne dyski, 2 systemy, i każdy sobie odpala swój, na każdym windowsie w menadżerze dysków mam po prostu nie przypisaną literę dysku aby system nie widział drugiego i jest ok, może uda się cos takiego i tu

Użytkownik Mederitiven edytował ten post 03 lutego 2025 - 14:20

#4 BlueArmy

BlueArmy
  • 84 postów

Napisano 03 lutego 2025 - 19:57

ja na pc mam 2 fizytczne dyski, 2 systemy, i każdy sobie odpala swój, na każdym windowsie w menadżerze dysków mam po prostu nie przypisaną literę dysku aby system nie widział drugiego i jest ok, może uda się cos takiego i tu

Tak w MB dwa dyski i dwa systemy, takie rzeźby tylko na pc, omg.

#5 Blue

Blue
  • 561 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 04 lutego 2025 - 18:16

Ja tu nie za bardzo rozumiem w ogóle o co chodzi. Przecież można zakładać dowolną ilość użytkowników i oni nie będą mieć dostępu do pozostałych folderów. Nawet aplikacje będą mieć swoje własne ustawienia i dane. Także nie rozumiem jaki problem tu jest. Dodajesz standardowe konto w systemie. Osoba się tam loguje, loguje się też swoim apple id. No nie wiem, przecież to od wieków działa idealnie.

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 991 postów
Napisano 04 lutego 2025 - 18:23

Ja tu nie za bardzo rozumiem w ogóle o co chodzi. Przecież można zakładać dowolną ilość użytkowników i oni nie będą mieć dostępu do pozostałych folderów.

Dopóki Autor sam nie opisze dokładniej, o co mu chodzi, to te nasze dywagacje nie mają żadnego sensu.

#7 awakeman

awakeman
  • 508 postów

Napisano 05 lutego 2025 - 00:17

Zaginąłem w akcji  :D

Na drugim koncie, użytkownik ma wgląd do niektórych folderów, do których nie chcę żeby miał. W folderze 'Użytkownicy' znajdują się podfoldery użytkowników komputera i kiedy wchodzę w mój, większość podfolderów ma 'zakaz wjazdu', ale jest jeden - 'Moje', do którego można normalnie wejść z innego konta -

https://zapodaj.net/plik-r347HdcVxp

Rozumiem, że powienienem go przenieść do jednego z folderów z 'zakazem wjazdu' i problem będzie rozwiązany?

Ewentualnie, czy istnieje jakaś możliwość żeby 'Moje' był tam gdzie jest, ale uniemożliwić użytkownikom innych kont przeglądanie jego?

Użytkownik awakeman edytował ten post 05 lutego 2025 - 00:39

#8 winmaciek

winmaciek
  • 6 832 postów
Napisano 05 lutego 2025 - 01:04   Najlepsza odpowiedź

Zagadnienie jest proste – wchodzimy w „informacje” danego katalogu (dodatkowe kliknięcie i „Informacje”) i zmieniamy uprawnienia albo z terminala z użyciem komendy chmod (tam jest nieco więcej opcji). 

• awakeman lubi to

#9 awakeman

awakeman
  • 508 postów

Napisano 05 lutego 2025 - 12:53

Dzięki Kolego, o to właśnie mi chodziło. Nie wiedziałem, że można ustawić brak dostępu w taki spoosób.

#10 winmaciek

winmaciek
  • 6 832 postów
Napisano 05 lutego 2025 - 13:05

Skoro ogarnięte, to zamykam. :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych