Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro A1278_ciemny ekran

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Skypablo

Skypablo
  • 6 postów

Napisano 27 stycznia 2025 - 19:28

Hej,

Mam problem z moim MacBookiem Pro i liczę na Waszą pomoc. Bateria jest sprawdzona i wykluczona jako źródło problemu.

Objawy:
• Po włączeniu (zarówno na baterii, jak i pod zasilaniem) słychać pracę napędu DVD, zapala się kontrolka na obudowie, ale ekran pozostaje ciemny, a klawiatura nie jest podświetlona.
• Raz udało mi się uruchomić laptopa do momentu wpisania hasła, ale potem sam się wyłączył i wrócił do wyżej opisanego stanu.

Gdzie szukać przyczyny? Czy naprawa w ogóle się opłaca?

Dzięki za każdą wskazówkę!

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 991 postów
Napisano 27 stycznia 2025 - 20:14

Gdzie szukać przyczyny? Czy naprawa w ogóle się opłaca?

Oznaczenie A1278 nie jest jednoznaczne i odnosi się do kilku roczników i modeli MacBooka Pro. Ale jeżeli piszesz o napędzie DVD, to znaczy, że jest to bardzo leciwy komputer, którego wartość rynkowa jest na tyle niewielka, że koszt jakiejkolwiek naprawy, a nawet samej diagnozy ją przewyższy. Z czysto ekonomicznego punktu widzenia naprawa tego sprzętu mija się z celem.

Jeżeli ten komputer ma dla Ciebie wartość sentymentalną, to w takim metaforycznym sensie naprawa może być "opłacalna", ale to już musisz sam ten swój sentyment wycenić. Ja bym się w to nie bawił.

#3 BlueArmy

BlueArmy
  • 84 postów

Napisano 27 stycznia 2025 - 21:48

Spróbuj podłączyć zewn.monitor, jeśli na nim się coś odpali to być może wyświetlacz poleciał.

#4 Skypablo

Skypablo
  • 6 postów

Napisano 28 stycznia 2025 - 21:51

Oznaczenie A1278 nie jest jednoznaczne i odnosi się do kilku roczników i modeli MacBooka Pro. Ale jeżeli piszesz o napędzie DVD, to znaczy, że jest to bardzo leciwy komputer, którego wartość rynkowa jest na tyle niewielka, że koszt jakiejkolwiek naprawy, a nawet samej diagnozy ją przewyższy. Z czysto ekonomicznego punktu widzenia naprawa tego sprzętu mija się z celem.

Jeżeli ten komputer ma dla Ciebie wartość sentymentalną, to w takim metaforycznym sensie naprawa może być "opłacalna", ale to już musisz sam ten swój sentyment wycenić. Ja bym się w to nie bawił.

@Mikołaj Maciejko – Dzięki za wiadomość! Rzeczywiście, doprecyzuję – chodzi o MacBooka Pro 9.2 Mid 2012. Sentyment do niego już minął, więc zgadzam się, że jego naprawa raczej nie ma sensu. Jednak zanim przesiądę się na nowszego MacBooka, chciałbym jeszcze skopiować wszystkie dane 1:1 ze starego urządzenia na nowe.

I tu pojawia się problem – jaki jest najlepszy sposób na wykonanie takiej migracji? 

@BlueArmy zasugerował podłączenie zewnętrznego monitora, co mogłoby rozwiązać sprawę, ale co jeśli to nie zadziała?

Czy najlepszym rozwiązaniem będzie wyjęcie dysku i podłączenie go bezpośrednio do nowego Maca za pomocą adaptera lub obudowy zewnętrznej?

Macie jakieś sprawdzone sposoby na taką operację?

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź!

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 991 postów
Napisano 29 stycznia 2025 - 08:17

Wsadzenie dysku do obudowy i podpięcie do innego komputera z pewnością jest opcją, która ma szansę zadziałać. Nie zaszkodzi spróbować. Chociaż przy takiej okazji ciśnie się na usta odpowiedź, żebyś swoje ważne dane odtworzył z kopii zapasowej. A jeśli jej nie robiłeś, to znaczy, że te dane nie były dla Ciebie ważne i możesz je po prostu „olać”.

#6 Skypablo

Skypablo
  • 6 postów

Napisano 03 lutego 2025 - 12:36

Spróbuj podłączyć zewn.monitor, jeśli na nim się coś odpali to być może wyświetlacz poleciał.

Po podłączeniu MacBooka do zewnętrznego monitora za pomocą HDMI i VGA obraz pojawił się na chwilę, po czym zniknął i nie ma żadnego sygnału. Obraz pojawił się również w MacBooku.

Czy to oznacza, że karta graficzna jest uszkodzona?

(..) żebyś swoje ważne dane odtworzył z kopii zapasowej.

Czy wystarczy, że mam zaznaczone w iCloud Drive: foldery, biurko i dokumenty? :)

Wsadzenie dysku do obudowy i podpięcie do innego komputera z pewnością jest opcją, która ma szansę zadziałać.

@Mikołaj Maciejko jaki poradzisz MacBooka w którym mogę umieścić dysk SSD z sterego Maca?

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 991 postów
Napisano 03 lutego 2025 - 14:52

Czy wystarczy, że mam zaznaczone w iCloud Drive: foldery, biurko i dokumenty? :)

Nie wiem, po co zadajesz to pytanie. Zaloguj się do iCloud i sprawdź, czy masz tam wszystkie dane, których potrzebujesz.

@Mikołaj Maciejko jaki poradzisz MacBooka w którym mogę umieścić dysk SSD z sterego Maca?

Nic nie poradzę, nie mam takiego doświadczenia. Staram się tak postępować, żeby nie musieć robić takich wygibasów. Oprócz synchronizacji z iCloud, na stałe mam działający w tle TimeMachine, a dodatkowo najcenniejsze dla mnie dane wrzucam na 2 zewnętrzne dyski.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych