Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zakup Mac mini 2024 M4 – pytania początkującego użytkownika

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 mmarkii

mmarkii
  • 6 postów

Napisano 26 stycznia 2025 - 20:10

Zastanawiam się nad zakupem Mac Mini 2024 M4 (ta podstawowa wersja 16Gb Ram, 256GB SSD).

Było by to moje pierwsze urządzenie od Apple w domu. 

Mam kilka pytań, bo dosyć ciężko jest znaleźć info:

1. czy da się w Mac zmienić działanie scroll w myszce z domyślnego na taki jaki jest w Windows?

2. czy w Mac Mini 2024 w standardzie jest szyfrowanie danych? W sensie chodzi mi o zabezpieczenie się na wypadek utraty urządzenia.

Czy da się też zaszyfrować dysk zewnętrzny?

3. Czy programy da się instalować w innym miejscu niż systemowy dysk? Czy programy będę mógł zainstalować na podłączonym zewnętrznym SSD?

4. dodatkowy pakiet serwisowy na 3 lata - kiedy go mogę kupić? Tylko przy zakupie Maca, czy też później?

5. Virtual Box - czy kontener z wizualizacją Win10/11 może być na zewnętrznym SSD? Będzie to normalnie działać?

6. Zużycie RAM - ile ramu zostaje do użycia po uruchomieniu systemu z standardowych 16GB? Ile rezerwuje sobie OS i domyślnie uruchamiane procesy?

7.Czy klucze sprzętowe Yubikey Security Key (te podstawowe wersje) normalnie działają? Testował je ktoś z przejściówką USB A-> USB C?

8. Czy można skonfigurować system tak, żeby przy codziennym logowaniu używać PINu, a nie hasła? Lub ewentualnie PIN + Yubikey Security Key

Dodatkowo czy może ktoś polecić jakiś dobrze działający z Mac Mini:

- hub usb, z minimum 3-4 portami USB typ A lub

- hub, który ma możliwość montażu dysku M.2 o pojemności minimum 1TB (wiadomo, standardowe 256GB to zdecydowanie za mało będzie) oraz z min 3 porty USB A?

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 816 postów
Napisano 26 stycznia 2025 - 20:43

0. Po co Ci Mac? Nie mówię, że to zły pomysł, zawsze cieszymy się jak ktoś się skusi, ale uważam, że zanim coś się kupi, to warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie potrzeby miałby spełniać. 

1. Da się zmienić, chociaż w niektórych momentach jest lekko zabugowany (pozdrawiam centrum sterowania). Ale działa w 99% OK, na iPadOS jest zauważalnie gorzej pod tym względem. Aczkolwiek to jest wybór trochę dla purystów, standardowe ustawienie też jest jak najbardziej używalne. 

2. Tak, jest FileVault, dodatkowo dysk jest sparowany z płytą główną. Jak chcesz poczytać o bezpieczeństwie (danych i nie tylko), to polecam sobie znaleźć Apple Platform Security Guide. 

3. Pomijając te wymagające instalatora (stanowią ciągle mniejszość), to można gdzie się chce. Te pierwsze pewnie też by się dało bez większego problemu zainstalować i przenieść w inne miejsce, ale to już cudowanie moim zdaniem. 

4. Zgodnie z informacją na stronie AppleCare Protection Plan do 12 miesięcy. https://www.apple.co...t/products/mac/

Jeśli mieszkasz poza Polską, to zamiast tego jest AppleCare+ (lepsze, ale mniej czasu na zakup, typowo 60 dni od zakupu sprzętu). Przy czym nie wiem, czy do mini jest sens brać, szczególnie w tych niższych konfiguracjach, ale to każdy musi sam w swoim serduszku rozważyć. 

5. Obecnie wirtualizacja Windowsa jest wspierana oficjalnie jedynie w ramach Parallelsa, Ale oczywiście nie ma przeszkód, żeby sobie przenieść maszynki na zewnętrzne dyski (pytanie, na ile ważne są operacje transferu i zapisu danych, ale przy SSD zewnętrznym powinno być w miarę OK). 

6. Pytanie jest bardziej złożone, bo pamięć jest współdzielona między grafikę i zwykłe SoC (unified memory). Jak sobie podepniesz dwa czy trzy monitory 5K, to będzie mniej dostępne na starcie. Poza tym system bardziej się rozpycha tym bardziej, im więcej pamięci masz. Bardziej zasadne jest wymienienie tego, co zamierzasz robić, powiemy czy styknie czy nie. Jak zamierzasz wirtualizować, to może być trochę ciężko. 

7. Nie widzę za bardzo przeszkód, aczkolwiek miałem do czynienia jedynie z YubiKey na USB-C. 

8. W typowym użytkowaniu nie ma czegoś takiego jak Windowsowy PIN. Jest hasło do konta użytkownika, które w typowym scenariuszu jest wymagane „czasami” (na tyle często, żeby użytkownik nie zapomniał). Do odblokowywania kompa używa się biometrii (Touch ID) lub Apple Watcha. Jakbyś kupował klawiaturę macową (gorąco polecam, bo Mac skrótami klawiszowymi stoi i używanie z pecetową to trochę masochizm), to można wybrać Magic Keyboard z Touch ID. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 mmarkii

mmarkii
  • 6 postów

Napisano 26 stycznia 2025 - 21:22

0. Po co Ci Mac? Nie mówię, że to zły pomysł, zawsze cieszymy się jak ktoś się skusi, ale uważam, że zanim coś się kupi, to warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie potrzeby miałby spełniać. 

1. Da się zmienić, chociaż w niektórych momentach jest lekko zabugowany (pozdrawiam centrum sterowania). Ale działa w 99% OK, na iPadOS jest zauważalnie gorzej pod tym względem. Aczkolwiek to jest wybór trochę dla purystów, standardowe ustawienie też jest jak najbardziej używalne. 

2. Tak, jest FileVault, dodatkowo dysk jest sparowany z płytą główną. Jak chcesz poczytać o bezpieczeństwie (danych i nie tylko), to polecam sobie znaleźć Apple Platform Security Guide. 

3. Pomijając te wymagające instalatora (stanowią ciągle mniejszość), to można gdzie się chce. Te pierwsze pewnie też by się dało bez większego problemu zainstalować i przenieść w inne miejsce, ale to już cudowanie moim zdaniem. 

4. Zgodnie z informacją na stronie AppleCare Protection Plan do 12 miesięcy. https://www.apple.com/pl/support/products/mac/

Jeśli mieszkasz poza Polską, to zamiast tego jest AppleCare+ (lepsze, ale mniej czasu na zakup, typowo 60 dni od zakupu sprzętu). Przy czym nie wiem, czy do mini jest sens brać, szczególnie w tych niższych konfiguracjach, ale to każdy musi sam w swoim serduszku rozważyć. 

5. Obecnie wirtualizacja Windowsa jest wspierana oficjalnie jedynie w ramach Parallelsa, Ale oczywiście nie ma przeszkód, żeby sobie przenieść maszynki na zewnętrzne dyski (pytanie, na ile ważne są operacje transferu i zapisu danych, ale przy SSD zewnętrznym powinno być w miarę OK). 

6. Pytanie jest bardziej złożone, bo pamięć jest współdzielona między grafikę i zwykłe SoC (unified memory). Jak sobie podepniesz dwa czy trzy monitory 5K, to będzie mniej dostępne na starcie. Poza tym system bardziej się rozpycha tym bardziej, im więcej pamięci masz. Bardziej zasadne jest wymienienie tego, co zamierzasz robić, powiemy czy styknie czy nie. Jak zamierzasz wirtualizować, to może być trochę ciężko. 

7. Nie widzę za bardzo przeszkód, aczkolwiek miałem do czynienia jedynie z YubiKey na USB-C. 

8. W typowym użytkowaniu nie ma czegoś takiego jak Windowsowy PIN. Jest hasło do konta użytkownika, które w typowym scenariuszu jest wymagane „czasami” (na tyle często, żeby użytkownik nie zapomniał). Do odblokowywania kompa używa się biometrii (Touch ID) lub Apple Watcha. Jakbyś kupował klawiaturę macową (gorąco polecam, bo Mac skrótami klawiszowymi stoi i używanie z pecetową to trochę masochizm), to można wybrać Magic Keyboard z Touch ID. 

Dziękuję za odpowiedzi :)

0. 

Dłuższa historia ;-) ogólnie ten PC który mam teraz mi całkowicie wystarcza - ale niestety konfiguracja nie umożliwia oficjalnej aktualizacji do Win 11.

Komputer wykorzystuję w domu do wszystkiego po za graniem (pomijam jakieś stare klasyki i gry typu RTS). Więc www, pobieranie i wypakowywanie większych plików, PC robi za serwer DLNA, typowa biurówka. 

Najważniejsza dla mnie w PC jest kultura pracy - im ciszej, tym lepiej. Zużycie prądu jest pomijalne (kilka zł w tą czy w tą nie robi różnicy), komp jest włączony przez max 4-5h dziennie, reszta doby w uśpieniu.

Aktualnie mam 9 letniego desktopa z i3-6100, 16GB ram, SSD na Sata.

Całkowicie mi on wystarcza pod kątem wydajności, ale jak pisałem wyżej nie ma już wsparcia dla W11, więc pojawił się między innymi pomysł na upgrade.

W zasadzie mam 2 opcje:

A. Zostawienie tego co mam i zmiana OS na Linuxa (pewnie Mint 22 Cinnamon)

B. Wymiana kompa w jednym z 4 rozwiązań:

1. zakup poleasingowego Della/HP/Lenovo oficjalnie wspierającego W11 (CPU 8-10 generacja) - koszt ok 1200 zł

2. nowy komputer "klasyczny" z dobrym, cichym chłodzeniem z 32GB Ram i 1Tb SSD m.2 i np Intel Core i5-12400F w budżecie na gotowo ok 2200-2400 zł

3. Mini PC: wstępnie wybrany AOOSTAR GEM12 AMD Ryzen 7 8845HS w wersji z 32GB Ram i dyskiem 1TB w budżecie na gotowo ok 2250 zł

4. właśnie Mac Mini 2024 w podstawowej wersji za 2500 zł + ok 700 zł praktycznie obowiązkowe dodatki (podstawka z miejscem na dysk M.2 i min 3x USB A), czyli na gotowo ok 3100-3200 zł

Komp w przypadku wymiany ma starczyć na co najmniej kilka lat (tak jak obecny 9 lat).

Wadą Maca  to mocno zamknięty ekosystem. I wiadomo zmiana przyzwyczajeń w związku z przejściem na MacOS. Dodatkowo niepewny okres wsparcia. Zwyczajowo 6 lat dla aktualizacji systemu  + 3 lata dodatkowych security patches. Ale pewne to nie jest.

A dlaczego rozważam Maca - kultura pracy (niski poziom hałasu) oraz z jednej strony chęć spróbowania MacOS. Do tej pory całe życie na Windows (od 3.11) i Linux (od Ubuntu bodajże 9.4, które jeszcze pocztą na płytach CD przysyłali) 

2. Szyfrowanie jest domyślnie włączone dla dysku głównego?

3. Logika działania jaka jest? Bo wiadomo, na 256GB (gdzie pewnie ok 200 jest dostępne) za dużo się nie zmieści, więc pewnie podstawowe rzeczy były by na głównym dysku, a reszta na zewnętrznym.

5. Bezpłatny Virtual Box nie działa na Mac? 

6. Będzie jeden monitor, aktualnie FHD, w niedalekiej przyszłości 4K

Co do tego co robię to www, biurówka etc. Ale mam tendencję do używania 2-3-4 przeglądarek www na raz i otwierania wielu kart. Wielu znaczy >100. Aktualnie w PC z Win10 mam 16GB ram i bywają momenty że zajętośc jest na poziomie 80-90%.

8. Właśnie klawiatury z TouchID mają trochę chorą cenę, na poziomie np 800 zł  :unsure:  :blink:

Aktualnie używam Windows Hello z odciskiem palca (czytnik na myszce), Pin, i na samym końcu dopiero hasło. 

BTW

Backup danych na PC robię w chmurze (OneDrive), ale przed wysłaniem szyfruje go lokalnie Cryptomatorem. Do ogarnięcia na MacOS?

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 816 postów
Napisano 27 stycznia 2025 - 00:26

0. Do takich zastosowań M4 wystarczy. 

1. Moim zdaniem przy takim użyciu podstawowy M4 jest dyskusyjny – 16 GB przy dzisiejszym zastosowaniu to będzie tak OK, ale co będzie za kilka lat to już inna sprawa. Ale może mamy inne kryteria tego, co jest OK wydajnością, skoro taki starszy i dosyć słaby komputer Ci wystarcza. Okresu wsparcia nikt Ci nie zagwarantuje, aczkolwiek 6-7 lat aktualizacji systemu operacyjnego jest realne. Skąd te trzy lata poprawek bezpieczeństwa wziąłeś to nie wiem, bardziej dwa moim skromnym zdaniem. 

2. Włączasz sobie pełne szyfrowanie w czasie pierwszej konfiguracji. Jak ktoś szybko klika, to nawet nie zauważy, kiedy się odpaliło. 

3. Przeciągasz aplikację z jednego miejsca na drugie. 

5. VirtualBox to jakoś w lesie jest w wersji na Apple Silicon, chyba ciągle nie wyszli z testowych buildów. Prędzej to chyba VMWare z tego, co wiem. Aczkolwiek Parallels i tak najlepszy i chyba jedyny zezwolony licencyjnie przez Microsoft, żeby odpalać Windows for ARM. 

6. "2-3-4 przeglądarki" czyli osobno np. Edge, Chrome i Opera czy kilka okien jednej? Trochę nie wiem po co, efektywniej jest mieć jedną i dzielić sobie np. między pracę, a prywatę profilami… Mac pewnie wytrzyma, bo część rzeczy zrzuci do swapa, część będzie trzymał, a część oznaczy jako do przeładowania. Oczywiście efektywność zależy od przeglądarki, najlepiej pewnie wypadnie Safari. 

8. Tanio nie jest, ale też nie rozpadnie się ta klawiatura po jednym sezonie. 

Backup: trochę mi się kłóci użycie OneDrive jako backupu, bo on to generalnie do synchronizacji między kilkoma kompami służy i taki to backup, że jak coś nadpiszesz, to się wszędzie nadpisze i nici z odtwarzania… Ale jak bardzo chcesz, to nie ma najmniejszego problemu, systemowo można to ogarnąć za pomocą obrazów DMG na przykład (mogą być szyfrowane). Dodam jeszcze, że macOS ma wbudowane oprogramowanie Time Machine, za pomocą którego można łatwo i praktycznie bezobsługowo robić backupy lokalnie, również po sieci i oczywiście szyfrowane. 

#5 winmaciek

winmaciek
  • 6 816 postów
Napisano 27 stycznia 2025 - 11:17

(Wątek przeniesiony z ogólnej dyskusji o Macu mini.)

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 977 postów
Napisano 27 stycznia 2025 - 11:39

Wadą Maca  to [...] niepewny okres wsparcia. Zwyczajowo 6 lat dla aktualizacji systemu  + 3 lata dodatkowych security patches. Ale pewne to nie jest.

Żeby ocenić, czy to jest wada, czy zaleta, trzeba to porównać do tego, co można znaleźć u konkurencji, która też niczego w tym względzie oficjalnie nie gwarantuje, a na łączne 9 lat wsparcia nie ma co za bardzo liczyć. Tutaj jest to przynajmniej empirycznie potwierdzone. Więc na tym tle, cykl wsparcia Apple jest raczej zaletą, a nie wadą.

Skąd te trzy lata poprawek bezpieczeństwa wziąłeś to nie wiem, bardziej dwa moim skromnym zdaniem.

Prawdopodobnie na podstawie mojego wcześniejszego wpisu. Przykładowo:

• Monterey - wydanie: Oct 2021, zakończenie wsparcia: Sept 2024
  • Big Sur  - wydanie: Nov 2020, zakończenie wsparcia: Sept 2023

I tak dalej.

Bezpłatny Virtual Box nie działa na Mac? 

Z tego, co wiem, to nie, ale akurat to żaden problem, bo nawet na Intelu działał katastrofalnie powoli, a tutaj mamy również bezpłatny i o wiele wydajniejszy VMware Fusion Pro. Parallels jest jeszcze lepszy, ale płatny.

#7 winmaciek

winmaciek
  • 6 816 postów
Napisano 27 stycznia 2025 - 12:02

No OK, jeśli chodzi o poprawki bezpieczeństwa, to miałem na myśli to, że mamy ~rok, kiedy dany system jest aktualny i jest po prostu aktualizowany (ta sytuacja nie ulega wątpliwości) i okres później, kiedy wyjdzie kolejna duża wersja. I to są te (typowo) dwa lata, że dostajemy łatki, ale wyłącznie bezpieczeństwa i nie ma wprowadzania nowych funkcjonalności (także w tym zakresie). 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych