Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Windows 11/Paralles aplikacja branżowa wolno działa/wiesza się procesor M

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 tomaszratajczak10@gmail.com

tomaszratajczak10@gmail.com
  • 3 posts

Posted Yesterday, 10:31

Dzień dobry,

Mam następujący problem Paralles 20 oraz Windows 11, na którym odpalam prostą aplikację branżową do obsługi firmy, która to została stricte stworzona pod użytkowników Windows. Mój komputer to Mac z procesorem M. Mianowicie aplikacja po instalacji SQL się odpaliła, ALE bardzo wolno działa i się wiesza. Problem ten nie istnieje jak odpalam aplikację na Macu z procesorem INTEL wszystko działa sprawnie. Zależy mi na korzystaniu z tej aplikacji bo jest ona niezbędna do zarządzania firmą.

#2 DanielF

DanielF
  • 5757 posts
  • SkądSiedlce

Posted Yesterday, 12:31

Zapominasz, że masz Windowsa dla procesorów ARM w maszynie wirtualnej. A na tym Windowsie nie działają wszystkie programy lub działają wolno. Sprawdź sobie testy komputerów z windows i procesorem ARM.

Na maku z procesorem Intel masz "normalnego" Windowsa więc nie ma problemów z kompatybilnością z ARM.

Edited by DanielF, Yesterday, 12:34.

Fallout ...war, war never changes...

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4970 posts
Posted Yesterday, 15:39

Tak, jak pisze Daniel, emulacja architektury x86 na Windows ARM jest dużo gorzej rozwiązana niż Rosetta 2 na Maku. Bez wsparcia producenta tej aplikacji, na które zapewne nie bardzo możesz liczyć, raczej niewiele zdziałasz.

#4 Blue

Blue
  • 559 posts
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Posted Yesterday, 22:10

Coraz więcej softu pod windows wychodzi pod ARM, ale to jeszcze dłuuuga droga. Niszowe programy mogą się nigdy nie doczekać odpowiedniej wersji. Pozostaje raczej czekać na to aż Microsoft ulepszy emulację w swoim systemie. Także tu problemem jest sam windows. Lub wersja aplikacji pod ARM.

Możesz jeszcze spróbować programów typu winebottler, jest szansa, że będzie lepiej to działać.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users