Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Studio M2 MAX 64 vs Apple MacBook Pro 14"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 qoqo

qoqo
  • 2 postów

Napisano 03 stycznia 2025 - 11:32

Witam. Zajmuję się tworzeniem muzyki, działam głównie w instrumentach vst. Obecnie używam Mac mini M1 16gb ramu, dla mnie jest to już niewystarczający sprzęt.

Mam dylemat nad zakupem

Mianowicie myślałem nad Macbook PRO 14

• Ekran 14,2" (3024 x 1964)
  • Seria procesora i rdzenie Apple M4 Pro (14-rdzeniowy CPU + 20-rdzeniowy GPU)
  • Pamięć RAM 48 GB
  • Pojemność dysku 1 TB
  • Model karty graficznej Apple M4 Pro (20-rdzeniowy GPU)
  • Kolor obudowy Gwiezdna Czerń

A Mac Studio:

• Seria procesora i rdzenie Apple M2 Max (12-rdzeniowy CPU + 38-rdzeniowy GPU)
  • Pojemność dysku 1 TB
  • Pamięć RAM 64 GB
  • Karta sieciowa LAN 10-Gigabit Ethernet
  • Kolor obudowy Srebrny

Ktoś korzystał z maka studio? Troszkę ten sprzęt kosztuje. Ktoś miał do czynienia z macbookami? Psują się? :)

15 koła za kompa, nie wiem czy posłuży więcej niż 8-10 lat.

Czy może zaczekać na nowe mac studio, może obecne modele troszkę zejdą z ceny.

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 962 postów
Napisano 03 stycznia 2025 - 12:27

Procesor z serii Max to przy Twoich zastosowaniach zbędny wydatek, bo jego główna przewaga to większa liczba rdzeni GPU, których przy muzyce raczej nie wykorzystasz. To jest dobre do pracy nad grafiką i wideo. Rdzenie CPU w M4 są wydajniejsze (i jest ich nieco więcej) niż w M2, więc ten M2 Max będzie słabszy.

15 koła za kompa, nie wiem czy posłuży więcej niż 8-10 lat.

Raczej nie posłuży dłużej. Żaden Mac. W ogóle mało który komputer jest objęty tak długim wsparciem. Znaczy technicznie to będzie się uruchamiał itd., ale nie zainstalujesz aktualnego systemu operacyjnego i coraz mniej aplikacji będzie chciało z nim współpracować.

#3 Marius Bienius

Marius Bienius
  • 129 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 03 stycznia 2025 - 12:30

Korzystam z Maca Studio M2 Max 32 GB ramu z dyskiem 1T.

Pracuję na codzień w aplikacjach Adobe. I działam w FL Studio z różnymi VST – ostatnio grzebię w Vitalu i w Pigmencie.

Z tego co zauważyłem, to przy większym projekcie w FLu, gdzie zapiętych jest sporo VST i różnych rzeczy na kanałach (typu kompresory, reverby itd.), to projekt potrafi się z paręnaście sekund wczytywać.

Ale jak już się wczyta to działa bez problemów. Tylko ja nie mam pojęcia czy jest to kwestia samego FLa, Maca, czy może tego, że projekt jest na zewnętrznym dysku i potrzebuje czasu żeby się załadować.

W każdym razie, nie zauważyłem jakichś większych problemów z pracą. Nie udało mi się Maca przegrzać albo wprowadzić w jakąś większą zadyszkę. Nic nie szumi, nie wyje żaden wentylator, jak zdarzało się w PC.

Przynajmniej w FL Studio, bo np. w Adobe, którego aplikacje żrą wszystko co mają dostępne, zdarza mi się go zapchać.

Pewnie gdybyś zdecydował się na 64 GB, to byłoby jeszcze lepiej.

Druga sprawa, monitor. Ja jednak wolę duże przestrzenie i mam podpięte dwa monitory do Studia. Jakoś nie wyobrażam sobie pracować na 14 calach. 

Oczywiście można zawsze dopiąć coś większego – to już kwestia osobistych preferencji.

Podsumowując :)

Ja jestem zadowolony z tego co mam i pracuje mi się przyjemnie. 

Pewnie dobrych parę lat nie zmienię komputera.

No ale decyzję musisz podjąć sam :)

Daj znać, bo jestem ciekawy, co wybierzesz.

Użytkownik Marius Bienius edytował ten post 03 stycznia 2025 - 12:31

 Studio M2, Mini M1, iPhone 13

#4 DanielF

DanielF
  • 5 749 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 03 stycznia 2025 - 12:39

Nie każdy DAW wykorzystuje wszystkie procesory w Apple Silicon. Na YT znajdziesz porównanie, które DAWy wykorzystują pełną moc np. Cubase.
Wracając do tematu to M4 będzie lepszym wyborem. Czasami komputer trzeba gdzieś zabrać i MacBook będzie dodatkowym atutem.

Fallout ...war, war never changes...

#5 winmaciek

winmaciek
  • 6 803 postów
Napisano 03 stycznia 2025 - 12:54

Myślę, że MBP jest tutaj sensowniejszym wyborem. Nowszy procesor (=dlużej wspierany), więcej nowszych rdzeni CPU (=wyższa wydajność w tematach muzycznych). Teoretycznie Mini M4 Pro wchodzi w grę, ale różnica to ledwie 2,5k PLN. A dostajesz kompa, którego możesz wziąć wszędzie, z genialnym ekranem i wszystkim, co wnosi laptop w porównaniu do stacjonarnego (klawiatura, gładzik, bateria, kamerka i mikrofony do rozmów). Jak nie ma jakichś bardzo konkretnych powodów, czemu musi być stacjonarny, to jest to lepszy wybór. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#6 domowik

domowik
  • 51 postów

Napisano 03 stycznia 2025 - 15:21

Skoro pracujesz na stacjonarnym i nie piszesz o potrzebie mobilności, masz monitor, klawiaturę, mysz, to po co płacić za to w MBP?

Moze styknie Ci Mac Mini, z M4Pro (14/20/16) z 64GB RAM i 1TB dyskiem, za mniej niż 10k lub 2TB za nieco ponad?

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 962 postów
Napisano 03 stycznia 2025 - 16:32

Moze styknie Ci Mac Mini, z M4Pro (14/20/16) z 64GB RAM i 1TB dyskiem, za mniej niż 10k lub 2TB za nieco ponad?

To propozycja warta rozważenia. Szczególnie, że przyszłość Maca Studio jest niepewna. Z jakiegoś powodu nie został zaktualizowany ani do M3 ani do M4.

#8 qoqo

qoqo
  • 2 postów

Napisano 03 stycznia 2025 - 21:20

Skoro pracujesz na stacjonarnym i nie piszesz o potrzebie mobilności, masz monitor, klawiaturę, mysz, to po co płacić za to w MBP?

Dzięki za odpowiedź.

Rozważam wziąć Apple Mac Mini M4 Pro (14-core CPU, 20-core GPU) 64GB RAM, 1TB SSD, 10GbE

wychodzi ok. 12 586 zł

Macbook powyżej 15.500 Więc różnica jest znacząca. Za to można dopłacić za większy dysk.

#9 domowik

domowik
  • 51 postów

Napisano 03 stycznia 2025 - 21:50

Różnica to cena ekranu, klawiatury, aku ii obudowy.

Użytkownik domowik edytował ten post 03 stycznia 2025 - 21:50

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych