Jaki dysk zewnętrzny do podłączenia do macbooka?. Byle by nie wolniejszy niż to co jest w air M1, a najlepiej szybszy.
No i żeby w przyszłości można było go wpiąć do przystawki do maca mini? Da się to ogarnąć?
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Posted 27 December 2024 - 14:09
Jaki dysk zewnętrzny do podłączenia do macbooka?. Byle by nie wolniejszy niż to co jest w air M1, a najlepiej szybszy.
No i żeby w przyszłości można było go wpiąć do przystawki do maca mini? Da się to ogarnąć?
Posted 30 December 2024 - 09:49
Posted 10 January 2025 - 09:01
Kupiłem dysk zewnętrzny i kieszeń. Fajnie to działa i szybko. Tak samo lub szybciej jak dysk wbudowany.
Tylko została jedna kwestia do rozwiązania. Podłączony dysk rozładowuje przez noc baterię macbooka. Nie chce mi się go codziennie odpinać. Co zrobić żeby np. wyłączyć zasilanie portu usb przy zamkniętej pokrywie przy odłączonym zasilaniu sieciowym?
Posted 10 January 2025 - 14:11
A sprawdzałeś w Jabłko-->Ustawienia Systemowe-->Energia czy masz zaznaczoną opcję "usypiaj dyski twardy, gdy jest to możliwe"?
Posted 10 January 2025 - 14:30
A sprawdzałeś w Jabłko-->Ustawienia Systemowe-->Energia czy masz zaznaczoną opcję "usypiaj dyski twardy, gdy jest to możliwe"?
To nic nie da. Zasilanie będzie nadal podawane na porty USB. Można pokombinować z trybami hibernacji (najpewniej tryb 25), ale nie bawiłem się w to na Apple Silicon, więc nie wiem, jakie będą efekty. Tutaj znajdziesz ciut więcej:
https://superuser.co...ing-macbook-lid
Posted 10 January 2025 - 16:07
Próbowałem z hibernacją, ogólnie działa - wyłącza zasilanie usb, ale jest problem z wybudzeniem. Trzeba wybudzać przez otwarcie klapy, a jeśli ma się komputer w stojaku i podłączony do monitora to jest to problem.
Posted 10 January 2025 - 16:24
No to albo masz zasilanie z monitora/zasilacza i wtedy jest Ci obojętne, czy jest to zasilanie USB czy nie, albo nic więcej raczej nie zrobisz. W sumie to nie rozumiem, dlaczego chce Ci się odpinać zasilanie z tego całego zestawu, a już dysk stanowi kłopot. Jeśli traktujesz ten komputer jako stacjonarny, to bądź konsekwentny.
Posted 11 January 2025 - 10:23
Coby nie trzymać baterii cały czas na 100% można dodać program AlDente
0 members, 2 guests, 0 anonymous users