Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro M4 czy Air M3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Vitno

Vitno
  • 108 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 grudnia 2024 - 22:50

Cześć wszystkim,

Muszę kupić nowego MacBook'a. Potrzebuję Mac'a do typowej pracy biurowej, tj. outlook, word, powerpoint, excel, edge itp., do Parallels Desktop (muszę w wirtualce uruchamiać Windows), a także do lekkiej edycji wideo i zdjęć.

Rozważam MacBook Pro M4 16/512 oraz Air M3 16/512.

Jakieś sugestie?

Vitno 

"Don't be a fool, stay at school!"

#2 soczekpl

soczekpl
  • 3 287 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 27 grudnia 2024 - 08:29

Zdaje się, że trwa już produkcja Airów M4 (pisał o tym Bloomberg).

To trochę banał, ale wiadomo, że Pro lepszy :P Przede wszystkim ze względu na ekran, ale bodaj 2500 zł więcej w porównaniu z Airem M3.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 851 postów

Napisano 27 grudnia 2024 - 08:34

Air M4. Ma być w początku roku. A pozę tym musisz zdecydować czy liczy się lekkość i ceną czy super ekran, głośniki, chłodzenie. Do pracy biurowej to i M1 jest super. Przy wirtualizacji zaś to i 24GB RAM nie zaszkodzi. Mój typ dla Ciebie (i dla mnie) to Air M4 24/512. A jakbym musiał w tym roku to jednak pro M4 choć nie konieczne. M4 dodaje sporo wydajności.

#4 Vitno

Vitno
  • 108 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 grudnia 2024 - 10:11

Air M4. Ma być w początku roku. A pozę tym musisz zdecydować czy liczy się lekkość i ceną czy super ekran, głośniki, chłodzenie. Do pracy biurowej to i M1 jest super. Przy wirtualizacji zaś to i 24GB RAM nie zaszkodzi. Mój typ dla Ciebie (i dla mnie) to Air M4 24/512. A jakbym musiał w tym roku to jednak pro M4 choć nie konieczne. M4 dodaje sporo wydajności.

Generalnie muszę kupić sprzęt do końca roku. A M4 Air niewiadomo kiedy dokładnie bedzie miał premierę.
- czy to będzie np. Styczeń czy Marzec.

Jeżeli miałbym brać 24GB RAM to Air M3, bo MB Pro z 24GB RAM przekracza mój budżet, który wynosi 9k PLN.

Vitno 

"Don't be a fool, stay at school!"

#5 maragast

maragast
  • 113 postów

Napisano 27 grudnia 2024 - 11:58

A ja po raz kolejny polecę coś co sam kupiłem czy MacBooka Pro z M2 Pro w tej lepszej wersji (czyli silniejszym procesorem - 12 core CPU i 19 Core GPU oraz dyskiem 1TB) - obecnie na Lantre kupisz go za 7999zł i to jest super cena.
W stosunku do zwykłej M4 zyskujesz lepsze odprowadzanie ciepła i przede wszystkim masz już większy dysk.
Jak chcesz stawiać wirtualnie Windowsa to chyba lepiej iść w pro (nie mówiąc o lepszym ekranie i głośnikach, a różnica w wadze nie jest też aż taką duża - mimo że Pro jest większy i cięższy niż Air to wciąż nie jest to jakaś wielka cegła).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych