Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Air M2 2023 (Sequoia)+ iMac 2017 intel i5 (Ventura) jako wyświetlacz

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 artdab

artdab
  • 7 posts

Posted 20 December 2024 - 13:06

Cześć Forumowicze,

Mam małą zagwozdkę, otóż chcę zrobić z iMaca 2017 wyświetlacz dla MacBooka Air.

Podłączenie kablem USB C- USB C z oznaczeniem SS 10Gbps 100W (kabel nieoryginalny)

MacBook Air + iMac 2017 --> ładowanie TAK, obrazu NIE

Żeby się upewnić, czy kabel przesyła obraz podłączyłem:

MacBook + monitor LG --> ładowanie TAK, obraz TAK

Imac + monitor LG --> obraz TAK

Czy może być tak, że mimo wszystko kabel sprzętom Appla nie pasuje i musi być oryginał (mimo, że "widzą się" z moniotorem LG)?

Pozdrawiam

Edited by artdab, 20 December 2024 - 13:07.

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4947 posts
Posted 20 December 2024 - 13:14

Czego byś nie kupił, to i tak nie zadziała. Wspomniana konfiguracja (Air M2 + iMac 2017) nie spełnia wymogów zgodności z trybem Target Display. Wymagania opisane są tutaj: https://support.apple.com/en-us/105126

#3 artdab

artdab
  • 7 posts

Posted 20 December 2024 - 14:08

Czego byś nie kupił, to i tak nie zadziała. Wspomniana konfiguracja (Air M2 + iMac 2017) nie spełnia wymogów zgodności z trybem Target Display. Wymagania opisane są tutaj: https://support.apple.com/en-us/105126

Dziękuję Mikołaj za odpowiedź.

Wydawać by się mogło, że skoro działa z innymi monitorami  po kablu USB C, to razem ze sobą (Apple) też powinno, tym bardziej, że po bluetooth mi działa, ale tylko w jedną stronę (iMac traktuje MacBook jako wyświetlacz)

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4947 posts
Posted 20 December 2024 - 14:33

Wydawać by się mogło, że skoro działa z innymi monitorami  po kablu USB C, to razem ze sobą (Apple) też powinno

iMac to nie jest monitor, tylko komputer z wbudowanym ekranem. To nie to samo.

po bluetooth mi działa, ale tylko w jedną stronę (iMac traktuje MacBook jako wyświetlacz)

Nie po BT, tylko po AirPlay. To jest zupełnie co innego. Nie przesyłasz ekranu bezpośrednio do monitora, tylko dane między systemami operacyjnymi za pomocą połączenia sieciowego (bez- lub przewodowego). Nie mam pod ręką tego, jakie systemy są wymagane po obu stronach, więc nie podpowiem. Sprawdź na iMacu czy w ustawieniach masz włączoną opcję AirPlay Receiver.

Dodatkowo prawdopodobnie będzie potrzebny kabel Thunderbolt. NIestety to oznaczenie, które opisałeś niewiele mi mówi. Kable TB zwyczajowo mają czerwony środek wtyczki.

#5 artdab

artdab
  • 7 posts

Posted 20 December 2024 - 15:08

Wygląda na to, że w iMac 2017 jest odbiornik AirPlay ale tylko dla audio.

Mój kabel nie ma czerwonej wtyczki, a wygląda tak: https://allegro.pl/oferta/kabel-usb-c-2m-100w-thunderbolt-macbook-air-pro-m1-usbc-szybkie-ladowanie-10689523908

#6 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1846 posts

Posted 20 December 2024 - 15:17

Na kablu wyraźnie (w odróżnieniu od tytułu aukcji) napisali, że to kabel 10Gbps, czyli USB 3.1 gen 2 a nie thunderbolt. Piszą, że jest zgodne z portem TB, bo mechanicznie jest a dane płyną, tyle że 4x wolniej. 

#7 artdab

artdab
  • 7 posts

Posted 20 December 2024 - 15:36

Na kablu wyraźnie (w odróżnieniu od tytułu aukcji) napisali, że to kabel 10Gbps, czyli USB 3.1 gen 2 a nie thunderbolt. Piszą, że jest zgodne z portem TB, bo mechanicznie jest a dane płyną, tyle że 4x wolniej. 

Słuszna uwaga Wojtek, ale i tak wychodzi na to, że po kablu nie zrobię wyświetlacza z iMaca 2017 dla MacBooka zgodnie z tym co napisał Mikołaj 

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4947 posts
Posted 20 December 2024 - 16:38

Słuszna uwaga Wojtek, ale i tak wychodzi na to, że po kablu nie zrobię wyświetlacza z iMaca 2017 dla MacBooka zgodnie z tym co napisał Mikołaj 

Na pewno nie zrobisz z wykorzystaniem Target Display, bo ten tryb został porzucony przez Apple lata temu. Co do AirPlay nie mam pewności, aczkolwiek, jeżeli nie działa po WiFi to jest raczej niewielka szansa, że po kablu zadziała. Ale żeby zadziałało, to musi być kabel TB. Ty masz USB 3.1. Z tego, co się orientuję, to nowsze iMaki, te z Apple Silicon obsługują to prawidłowo. Co do Twojego, nie mam jak sprawdzić.

#9 artdab

artdab
  • 7 posts

Posted Yesterday, 12:37

No to zostaje ostatnia szansa z kablem TB, jak się tylko w niego zaopatrzę to wrócę i dam znać.

Panowie dziękuję za pomoc!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users