Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy warto kupić CleanMyMac?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 maragast

maragast
  • 111 postów

Napisano 05 grudnia 2024 - 09:39

Cześć wszystkim

Pytanie dla użytkowników programu CleanMyMac - czy warto kupić ten program? Czy miejsce na dysku jakie zyskuje się korzystając z tego programu jest odczuwalne czy są to tylko jakieś pojedyncze megabajty?

Na MacPaw wersja dożywotnia kosztuje około 330zł i zastanawiam się czy zainwestować w ten program czy nie.

CleanMyMac CleanMyMac

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 946 postów
Napisano 05 grudnia 2024 - 09:56

Zdania są podzielone. Ja używam tego softu od wielu lat, tzn. chodzi sobie w tle i czasem proponuje mi czyszczenie, które wykonuję i tyle. To czasem idzie nawet w gigabajty, ale byłbym ostrożny z przekładaniem tego na realne korzyści w takim wymiarze, bo duża część tego i tak prędzej czy później zostałaby wywalona przez system.

Byłbym także ostrożny z tą wersją "dożywotnią". "Dożywotnia" nie oznacza "wieczysta", tylko do końca żywota wersji, którą kupiłeś. Zapewne dostaniesz kilka update'ów w ramach obecnej dużej wersji, a potem już z nią zostaniesz. Jak przestanie być zgodna z przyszłymi edycjami macOS, to jej żywot dobiegnie końca. Ja właśnie jestem na drodze ku temu. Używam wersji sprzed przejścia na model subskrypcyjny i jak mi zdechnie, to raczej nie będę kontynuował używania tego softu. Korzyści nie są jakieś turbo wielkie, jak dla mnie.

#3 Marius Bienius

Marius Bienius
  • 128 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 05 grudnia 2024 - 10:05

Kilka dni temu na Redditcie ktoś napisał to, o czym napisał Mikołaj. Zbadaj:
https://www.reddit.c...ith_cleanmymac/

Ta aplikacja jest też dostępna w ramach Setapp: https://setapp.com/

Jeśli są tam inne aplikacje, któryich używasz lub masz zamiar używać, to warto policzyć czy jest to opłacalne.

I jest też darmowa alternatywa dla CleanMyMac. OnyX. https://titanium-sof...fr/en/onyx.html

 Studio M2, Mini M1, iPhone 13

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 946 postów
Napisano 05 grudnia 2024 - 10:14

Kilka dni temu na Redditcie ktoś napisał to, o czym napisał Mikołaj. Zbadaj:
https://www.reddit.c...ith_cleanmymac/

Wolałbym nie być zestawiany z postami pisanymi w takim tonie, że ten lifetime to jest jakiś scam. Absolutnie się z tym nie zgadzam. Mam całą szufladę starych licencji "perpetual" różnej maści oprogramowania, które do niczego się już nie nadaje. Włącznie, jeśli dobrze poszukam, z DOS 6. Ten model funkcjonował przez większość mojego świadomego życia. Kupowało się Photoshop PS6 i było się właścicielem tej licencji na zawsze. Tej i tylko tej. Nikt nie oczekiwał, że będzie w nieskończoność dostawał za darmo kolejne edycje.

#5 Marius Bienius

Marius Bienius
  • 128 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 05 grudnia 2024 - 10:22

Nie było moim zamiarem zestawianie Ciebie z tym postem w jakimś negatywnym znaczeniu. Po prostu mi się skojarzyło, może nie całkiem szczęśliwie. W każdym razie przepraszam, że słowem pisanym mogłem Cie urazić ;-)

 Studio M2, Mini M1, iPhone 13

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 946 postów
Napisano 05 grudnia 2024 - 10:27

Nie było moim zamiarem zestawianie Ciebie z tym postem w jakimś negatywnym znaczeniu. Po prostu mi się skojarzyło, może nie całkiem szczęśliwie. W każdym razie przepraszam, że słowem pisanym mogłem Cie urazić ;-)

Spoko, nie poczułem się w żaden sposób urażony. :-) Chciałem jednak dla pewności odciąć się od sposobu myślenia przedstawionego na Reddicie. Nie ma nic złego w licencjach Perpetual, tyko trzeba mieć świadomość, co to oznacza, bo często, jak widać po tamtym wpisie, ludzie mają wyobrażenia odbiegające od rzeczywistości.

• Marius Bienius lubi to

#7 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 846 postów

Napisano 07 grudnia 2024 - 10:07

Ja ostatnio już szukałem nowego komputera, bo 256G się zapychało (przede wszystkim w pozycji dane systemowe, było tego jakieś 80G) i uruchomiłem CMM i uzyskałem istotną poprawę. Razem z duplikatami nieużywanym softem odzyskałem tyle, że żyję. Kupiłem więc subskrypcję. Z danych systemowych odzyskałem tylko część. Nadal mam 60G tego i nie wiem jak się pozbyć. Clean My Mac nie daje już nic więcej. 

#8 sybic

sybic
  • 77 postów

Napisano 12 grudnia 2024 - 11:58

CleanMyMac w wersji darmowej generuje raport, co ewentualnie jest do wycięcie.

Pytanie - czy jak się to zrobi ręcznie to będzie OK?

Bo mój budżet na zakup programów stopniał do zera ;)

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /  zabytkowy i wciąż sprawny iPhone 5c 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych