Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Odpowiednia obudowa na dysk M2 dla MacBooka Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 maragast

maragast
  • 106 postów

Napisano 02 grudnia 2024 - 21:25

Cześć

Mam stacjonarny komputer z Windowsem 11 i MacBook Pro z M2. W kompie stacjonarnym mam dysk M2 o pojemności 1TB i chcę go wymienić na dysk 2TB. Myślałem by po wymianie, ten stary dysk 1 TB wrzucić w jakąś obudowę i zrobić z niego szybki dysk zewnętrzny i stąd moje pytanie - jaką obudowę na dysk M2 polecicie? Czy są jakieś obudowy, które "nie lubią się" z macOS?

Wstępnie myślałem o obudowie o UGREEN bo fajnie wyglądają i są i obecnie są niezłe promocje na amazonie.

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 830 postów

Napisano wczoraj, 18:17

Przede wszystkim musisz wiedzieć, jaki jest ten dysk M.2, bo może być albo NVMe albo SATA - są obudowy uniwersalne, ale są też tylko pod jeden rodzaj i wtedy zonk. M.2 to kilka różnych wycięć w złączu. Ugreen to ładnie opisuje na stronie, ale musisz wiedzieć jaki masz dysk.

Druga sprawa to USB. Może być 5, 10, 20 a nawet 40MBPS - MacBook wykorzysta każdą wartość, ale oczywiście jak dysk nie jest super szybkim NVMe to bardzo szybkie obudowy nie mają sensu. 

#3 maragast

maragast
  • 106 postów

Napisano dziś, 07:45

Mam dysk XPG SX8200 Pro na M.2 2280 PCIe Gen3x4 (w specyfikacji jest napisane: PCIe 3 generacji / obsługa NVMe 1.3 / Obsługa LDPC ECC)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych