Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ograniczenie HDCP na wyjściu HDMI z MacBooka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 966 postów
Napisano 27 listopada 2024 - 09:59

W sumie nie wiem, czy to temat bardziej soft-, czy hardware'owy. Próbuję udostępnić ekran mojego MacBooka Pro M1 przez HDMI na ekranie w salce konferencyjnej u mnie w pracy. I na tym zewnętrznym ekranie wyświetla mi się tylko tekst "HDCP content" na niebieskim tle. Przy czym ja nie próbuję udostępniać Netflixa, czy jakichkolwiek innych materiałów zabezpieczonych cyfrowo. Tylko pusty desktop, a docelowo jakąś swoją prezentację. Ten sam efekt jest niezależnie od tego, czy to jest mirroring wbudowanego ekranu, czy rozszerzenie.

Zakładam, że ekran w sali nie wspiera zabezpieczenia HDCP, ale pytanie, czy sygnał z MacBooka jest na dzień dobry wysyłany jako zabezpieczony, niezależnie od zawartości? Ewentualnie, czy jest możliwość wyłączenia tego?

Dodam, że mój służbowy laptop z Windows w tej samej salce udostępnia desktop poprawnie.

#2 MiL

MiL
  • 1 471 postów
Napisano 27 listopada 2024 - 11:27

Wygląda na to jakby się trochę zapędzili w blokowaniu wszystkiego. Swego czasu straciłem mnóstwo czasu i nerwów zanim podłączyłem MacBooka do telewizora. Okazuje się że kolejne wersje macOS i iOS mogą zawierać zmiany w implementacji mechanizmu HDCP, co powoduje że stają się niekompatybilne z kablami, przejściówkami czy wyświetlaczami. Nie słyszałem jednak o problemach z wyświetlaniem samego pulpitu.

Spróbuj inny kabel ale jest też szansa że ten wyświetlacz tego nie wyświetli.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych