Przejrzałem jak mi się wydaje wszystkie w miarę aktualne wątki dotyczące podłączania monitorów zewnętrznych, ale z racji mojego mizernego doświadczenia "makowego", kilka spraw nie jest dla mnie do końca jasnych. Mam od kilku dni komputer jak w tytule wątku. Chciałbym go podłączyć do dwóch zewnętrznych LG 27UQ850V-W. Monitory wyposażone są w HDMI oraz USB C i Display Port. Jeśli dobrze rozumiem, to mogę podłączyć oba do portów Thunderbolt w Macbooku (każdy do osobnego), lub jeden do Thunderbolt a drugi do HDMI. Chciałbym jednak uniknąć sytuacji podpinania do komputera dwóch kabelków na tę okoliczność. Z tego co się zorientowałem, to są na rynku stosowne hub'y, które umożliwiają podłączenie monitorów do huba , a huba do komputera już tylko pojedynczym kablem USB C Thunderbolt. I teraz pytanie, co jest lepszym rozwiązaniem - hub dwoma portami USB C Thunderbolt, dwoma HDMI, czy rozwiązanie mieszane - jeden monitor wpięty w USB C a drugi w HDMI ? Te LG o których pisałem mają odświeżanie 60 Hz i poniżej tego nie chciałbym schodzić. Będę wdzięczny za zweryfikowanie mojego powyższego toku rozumowania, wskazanie lepszego rozwiązania, podpowiedź konkretnych modeli hub'ów, z większym naciskiem na jakość niż cenę.
Macbook Pro M4 Pro i podłączenie dwóch monitorów 4K
Rozpoczęty przez
TomRS
, 26 lis 2024 14:33
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano 26 listopada 2024 - 14:33
Napisano dziś, 11:47
Może komuś przyda się ta informacja - zdecydowałem się na Satechi Thunderbolt 4 Slim Hub Pro - hub USB-C (port DC 20V, USB 3.2 Gen 2 Data Port, 3x port Thunderbolt 4). Robi dokładnie to czego oczekiwałem, oba monitory są odświeżane 60 Hz, Mac podładowuje się z huba (96W), urządzenie wykonane bardzo starannie. Nie jest tanie, ale mam nadzieję, że cena idzie w parze z jakością.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych