Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac po 2020 r. cały system na dysku zewnętrznym

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tollo

Tollo
  • 23 postów

Napisano 24 listopada 2024 - 17:03

Cześć,

problem: w nowszych i-Macach (po roku 2020) dysk SSD jest wlutowany w płytę (przynajmniej ten 256GB) i jego uszkodzenie oznacza ...hmm..wymianę komputera, czy tak?

Pytanie:
- czy postawienie systemu na zewnętrznym. bootowalnym dysku SSD jest możliwe przy uszkodzonym dysku wewnętrznym?
- czy przeniesienie  mielenia danych na dysk zewnętrzny jest receptą na oszczędzanie tego newralgicznego dysku zintegrowanego?

będzę wdzięczny za uwagi, T.

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 846 postów

Napisano 25 listopada 2024 - 08:57

Proszę. https://support.apple.com/en-us/111336

#3 Tollo

Tollo
  • 23 postów

Napisano 25 listopada 2024 - 22:36

Dziękuję WojtekWojtek!
Link opisuje, jak to zrobić.
Ale co będzie, gdy wewnętrzny zintegrowany dysk SSD kończy żywot ? Powierdzmy, że ma TBW rzędu 150 TB na dysku 256 GB, wiek dojrzały :( .
Teraz jeszcze można cięzar mielenia danych przenieść na dysk zewnętrzny by dziadka oszczędzać, czy dobrze myślę? Bo gdy padnie-to kaplica, przypadek nienaprawialny i za późno na ww.wspomagania.
I czy dysk wewnętrzny do ostatnich dni Maca musi być sprawny, by system jako całość działął poprawnie? 

#4 piotrek_sz

piotrek_sz
  • 6 postów

Napisano 26 listopada 2024 - 11:21

Zweryfikuj to jeszcze na 100%, ale z tego co kojarzę internetowe recovery (odpalane przez cmd+shift+R albo cmd+opt+shift+R) jest osadzone w CMOS-ie płyty głównej. Zwykłe, lokalne recovery (CMD+R) wymaga lokalnej partycji recovery.

Źródło: 

Ten wątek: https://www.reddit.com/r/mac/comments/uzdepp/is_recovery_mode_stored_on_the_hard_drive_on_the/

Własne doświadczenie reinstalacji OSX na intelowych makach, gdy można jeszcze było wymieniać dyski.

#5 winmaciek

winmaciek
  • 6 800 postów
Napisano 26 listopada 2024 - 11:31

Ale to jest świat Intela. Na Apple Silicon o i ile wiem, to konsensus był taki, że śmierć dysku to śmierć kompa, nie zbootuje się nawet z zewnętrznego.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#6 piotrek_sz

piotrek_sz
  • 6 postów

Napisano 26 listopada 2024 - 11:41

Racja, pardonsik. Sam piszę to jeszcze z intelowego iMaca i automatycznie na nim się zafiksowałem. Doczytałem o bootflowie w Apple Silicon i wygląda na to, że przy *kompletnie* martwym SSD komputer zamienia się w przycisk do papieru. Co jest – swoją drogą – fatalnym regresem względem Intela. Ewentualnie jeśli człowiek ma farta i zdechnie tylko ta kość, która nie zawiera partycji EFI – wówczas bootowanie z zewnętrznego dysku powinno się udać.

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 947 postów
Napisano 26 listopada 2024 - 14:02

Co jest – swoją drogą – fatalnym regresem względem Intela. 

Teoretycznie tak. W praktyce ktoś z Was słyszał o kimś, kto słyszał o kimś, komu padł taki SSD na kompie z Apple Silicon? Poza tym, tak samo go ucegli uszkodzenie RAM-u, GPU (obie rzeczy zintegrowane z procesorem) i jeszcze kilka innych potencjalnych awarii.

Myślę, że tylko kwestią czasu jest to, kiedy SSD będzie integralną częścią procesora.

#8 MiL

MiL
  • 1 466 postów
Napisano 27 listopada 2024 - 11:30

Ram raczej się nie psuje a SSD tak. Co prawda są to rzadkie przypadki ale takie sztuczne ograniczanie możliwości naprawy powinny być piętnowane. 

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 947 postów
Napisano 27 listopada 2024 - 11:50

takie sztuczne ograniczanie możliwości naprawy powinny być piętnowane. 

Nie neguję. Długofalowo, wydaje mi się, że jesteśmy w okresie przejściowym i wkrótce storage będzie zintegrowany z procesorem, tak samo, jak to się stało z RAM-em i GPU. Co zresztą nie będzie jednoznacznie złe, bo taki zabieg zapewne sprawi, że transfer danych się zwiększy i to znacznie.

#10 Tollo

Tollo
  • 23 postów

Napisano 02 grudnia 2024 - 01:18

Poszukałem trochę w sieci - wniosek jest dołujący. Dyski SSD w i-Macach i MB padają, i to coraz częściej (te małe i coraz starsze). To oznacza zakup nowego sprzętu. Użytkownik myśli że firma gra nie fair. Jest trochę nadziei w procedowaniu w Unii E. prawa zakazującego dystrybucję sprzętu nienaprawialnego. Jak na razie użytkownicy z krajów demokratycznych piszą petycje do Komisji Europejskiej.

Użytkownik Tollo edytował ten post 02 grudnia 2024 - 01:20

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych