Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ikonki w doku – gdzie odczytam pełne ścieżki do aplikacji, szczególnie tych windowsowych uruchamianych pod Parallels desktop

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 sybic

sybic
  • 64 postów

Napisano dziś, 07:41

W doku są programy w launchpadzie też.

Jak odczytać ich pełne ścieżki prowadzące do programów?

Wiem, że to wszystko jest w /Applications i można do tego dość, ale mam problem z aplikacjami windowsowymi odpalanymi spod Parallels desktop.

Nijak nie mogę do tego dość.

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /  zabytkowy i wciąż sprawny iPhone 5c 

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano dziś, 08:15

Co? Aplikacje Windows znajdują się na maszynie wirtualnej, zapewne w którymś z katalogów "C:\Program Files...". Ścieżki szukaj pod Windows. Zachowaniem ikonki w docku zajmuje się Parallels tak, żeby dla Ciebie ta aplikacja sprawiała wrażenie uruchamianej natywnie. Ale w rzeczywistości ona w całości znajduje się i uruchamia na tej wirtualce.

#3 sybic

sybic
  • 64 postów

Napisano dziś, 08:29

Jasne, że na wirtualne wszytko się dzieje, ale ponieważ z findera klikając na zdjęcie mogę uruchomić program do przeglądania zdjęć

znajdujący się na windowsie, i w momencie uruchomienia przeglądam właśnie przegląda to zdjęcie na które kliknąłem, temat jest warty głębszej analizy.

Uruchamia się program na wirtualnej maszynie, czyli jakaś konkretna  ścieżka z poziomu maka być musi.

Mało tego, bo lecą też parametry wywołania programu, ścieżka do zdjęcia.

Nie moge przejść kolo tego obojętnie nie zgłębiając tematu.

Użytkownik sybic edytował ten post dziś, 08:34

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /  zabytkowy i wciąż sprawny iPhone 5c 

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 755 postów
Napisano dziś, 10:14

~/Library/Preferences/com.apple.dock.plist

W tym pliku plist są opisane miejsca, jakie są zapisane w Docku. Przy czym jakbym miał obstawiać o co chodzi z tymi skrótami do programów na Windows w Parallelsie, to na 95% moim zdaniem to będzie coś w rodzaju linka kierującego do aplikacji, a nie jakiegoś konkretnego miejsca na dysku. Tak jak możesz mieć ścieżkę do np. Poczty czy Wiadomości (przynajmniej na iOS, na Macu nigdy nie testowałem), która nie kieruje do miejsca na wolumenie, tylko do jakiegoś abstrakcyjnego miejsca, które tylko dana aplikacja potrafi rozczytać. Takie coś w stylu „jak użytkownik kliknie to, to odpal Parallels, odpal maszynę, a w maszynie jak już się rozbuja, to odpal ścieżkę XYZ na Windowsie”. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 sybic

sybic
  • 64 postów

Napisano dziś, 10:37

Chyba na to wpadłem 

otóż to jest w

/Users/<uzytkownik>/Applications (Parallels)/

i tam jest taki dziwny katalog, u mnie jest :  {ddfa4317-5e70-40a0-9fd7-15218ab7de52} Applications.localized 

i tam są aplikacje.

z poziomu maka umiem więc uruchomić windowsowy program, też i z programu pisanego pod makiem na czym mi najbardziej zależało.

Nie wiem tylko jak dostać się do windowsowych zasobów, ścieżki do konkretnych plików.  

Użytkownik sybic edytował ten post dziś, 10:38

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych