Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak odtworzyć system z TM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 sybic

sybic
  • 52 postów

Napisano 16 listopada 2024 - 19:54

Mam mały problem, mianowicie nie wiem jak to dokładnie jest z tym TM.

Mam dysk na którym wykonałem 4 kopie systemu, na przestrzeni miesiąca.

Potrzebuje odtworzyć powiedzmy drugą kopie.

Wchodzę w menu TM (po przytrzymaniu przycisku zasilania)  i tam mam do wyboru dwa dyski :

Macintosh HD, ten systemowy i TM, na którym wykonywałem kopie.

Jak wchodzę na TM to widzę jak 4 daty, kiedy to wykonywałem kopie.

Wybierając jedną z nich jestem proszony o instalacje asystenta migracji?

Czyli co, system muszę zainstalować i potem ze swojej kopii?

Tak to działa?

To mnie przeraża… bo to proces pewnie długotrwały i wymagający pewnej wiedzy, wiec nie mam pewności czy zakończy się sukcesem.

A może coś pokręciłem?

W ramach testów jako źródło backupu podałem dysk systemowy Macintosh HD, a tak ku memu zdziwieniu jest jakaś migawka lokalna, data ostatniej kopii.

No i tu mnożą mi się pytania.

Ona powstała podczas ostatniego backupu na TM i coś napisało się na dysku systemowym, tak?

Odtworzyłem z tego i faktycznie jest stan z ostatniej kopii, ale jak cofnąć si do poprzednich?

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /  zabytkowy i wciąż sprawny iPhone 5c 

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 17 listopada 2024 - 01:21

1. Od końca. Migawki (snapshoty po angielsku) tworzą się automatycznie po tym, jak włączysz robienie kopii Time Machine. Idea jest taka, że wychodzisz z MacBookiem, chodzisz cały dzień po różnych miejscach i on sobie zapisuje wersje tego, co się zmieniało przez ten czas i je zrzuci na dysk do backupów jak będzie dostępny. Normalne zachowanie, migawki można też sobie tworzyć ręcznie. 

2. Pytanie czy potrzebujesz odtworzyć jakieś konkretne pliki lub katalogi czy stan kompa z danego dnia. Jeśli to pierwsze, to nic nie instalujesz, tylko wchodzisz do Time Machine, idziesz do w miejsce, gdzie to coś jest zapisane, cofasz się w czasie i wciskasz przywróć. Wchodzi się w to z poziomu normalnie uruchomionego systemu, nie trzeba żadnego recovery. 

3. Jeśli potrzebujesz odtworzyć cały komputer z jakiegoś powodu, to należy go wymazać (polecam zrobić jednak drugi backup na innym dysku, dla bezpieczeństwa). W czasie ponownej konfiguracji zapyta się czy odtworzyć czy nie i możesz sobie podpiąć dysk. 

• sybic lubi to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 sybic

sybic
  • 52 postów

Napisano 17 listopada 2024 - 06:36

Proszę o rozwinięcie punktu 3, krok po kroku, czyli z którego poziomu należy wymazać dysk.

Z narzędzi dyskowych, czy z poziomu "tryb odzyskiwania" gdzie są "opcje" a tam ponowna instalacja systemu.

Rozumiem, że tam  na którymś etapie zostane poproszony o backup TM.

Mac mini M2 Pro 16GB 1T / Macbook Air M2 8GB 512 GB /  zabytkowy i wciąż sprawny iPhone 5c 

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 17 listopada 2024 - 10:13

Najlepiej wejść do Ustawień systemowych –> Ogólne –> Przenieś lub wyzeruj. 

Ponowna instalacja systemu nic nie zrobi tutaj, system i dane użytkownika leżą na osobnych wolumenach. 

• sybic lubi to

#5 sybic

sybic
  • 52 postów

Napisano 17 listopada 2024 - 10:30

Tam są dwie opcje :

[Otwórz Asystenta migracji]

oraz

[Wymaż zawartość i ustawienia]

który trzeba otworzyć?

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 17 listopada 2024 - 12:01

Drugie, żeby wymazać kompa. 

• sybic lubi to

#7 MiL

MiL
  • 1 450 postów
Napisano wczoraj, 10:29

Sposób działania Time Machine kilka lat temu chyba się zmienił i o ile się nie mylę nie backupuje on systemu. Wyprowadźcie mnie z błędu jeżeli się mylę.

Swego czasu potrzebowałem mieć awaryjną kopię systemu tak żeby w razie awarii móc podłączyć dysk z kopią i dalej pracować. Zrobiłem klon dysku systemowego na dysku zewnętrznym i to działało. A jak jest teraz?

#8 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano wczoraj, 13:06

Nie ma backupu systemu, zgadza się. A czy teraz klon by działał to nie wiem, kojarzę, że są jakieś cyrki z tym.

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 891 postów
Napisano wczoraj, 13:39

Nie ma backupu systemu, zgadza się.

O, właśnie! Tak mi sie wydawało, ale nie odzywałem się wcześniej, bo choć robię TM od lat, to jakoś nigdy na poważnie nie musiałem z niego korzystać.

Odtworzenie systemu z TM oznacza czystą instalację i przywrócenie konfiguracji z backupu. Sam system nie jest brany z backupu.

#10 sybic

sybic
  • 52 postów

Napisano wczoraj, 15:20

a z kopii CCC można zrobić jakiś użytek?

w sensie czy nie będzie łatwiej i szybciej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych