Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Regulacja g艂o艣no艣ci w systemie MacOS 15

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Piotrek147

Piotrek147
  • 2 post贸w

Napisano 16 listopada 2024 - 14:15

Witam serdecznie,
u偶ywam obecnie najnowszej wersji systemu CacOS 15.1 na Macu mini + klawiatury Magic Keyboard, a tak偶e Elgato Stream Deck +. Niezale偶nie od tego czy zmieniam poziom g艂o艣no艣ci z klawiatury, czy ze Stream Decka regulacja jest stopniowana 艂膮cznie w 16 odst臋pach. Co oznacza, 偶e jedno przyci艣ni臋cie klawisza regulacji lub obr贸t pokr臋t艂em zwi臋ksza lub zmniejsza poziom o 16.25%.  Chcia艂bym ten interwa艂 na sta艂e zmieni膰, aby regulacja nast臋powa艂a na przyk艂ad o 2%. Da si臋 takie ustawienie jako艣 osi膮gn膮膰 mp wpisuj膮c odpowiednie polecenie w terminalu?

Pozdrawiam

#2 Blue

Blue
  • 577 post贸w
  • Sk膮dPozna艅, Warszawa, Murcia ES

Napisano 16 listopada 2024 - 19:41

Shift + option. NIe wiem czy z pokr臋t艂em zadzia艂a, ale z klawiatury owszem. Dla jasno艣ci ekranu dzia艂a to r贸wnie偶.

U偶ytkownik Blue edytowa艂 ten post 16 listopada 2024 - 19:43

• ami_go lubi to

#3 BlueArmy

BlueArmy
  • 90 post贸w

Napisano 18 listopada 2024 - 12:08

Mnie po ostatniej aktualizacji znikn臋艂a p贸艂przezroczysta ikona pojawiaj膮ca si臋 na ekranie przy zmianie g艂o艣no艣ci

#4 Piotrek147

Piotrek147
  • 2 post贸w

Napisano 04 maja 2025 - 23:21

Z pokr臋t艂em nie dzia艂a niestety. W艂a艣nie rozchodzi si臋 o to, 偶eby mie trzeba by艂o stosowa膰 skr贸tu klawiaturowego tylko domy艣lnie regulacja by艂a co 2%. Jak dzwoni艂em do pomocy Apple to uzyska艂em informacj臋, 偶e jest to mo偶liwe do ogarni臋cia przez termina艂, ale pracownik nie chcia艂 mi zdradzi膰 wi臋cej, bo nie s膮 to oficjalne metody Apple.

#5 winmaciek

winmaciek
  • 6聽909 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 05 maja 2025 - 07:29

Mo偶liwe do ogarni臋cia w tym sensie, 偶e da si臋 napisa膰 skrypt, kt贸ry to robi (s膮 przyk艂ady, np. tu: https://excessivelya.../posts/vol.html), ale to nie do ko艅ca jest trywialne. Po napisaniu skryptu trzeba by艂oby te偶 go przypisa膰 do skr贸tu klawiszowego (czyli tego pokr臋t艂a). 

Karabiner Elements potrafi to zamieni膰 r贸wnie偶 podobno. Nie wiem, nie testowa艂em. https://ke-complex-m...g/?q=fine grain

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane s膮 na licencji beerware. 

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych