Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Regulacja głośności w systemie MacOS 15

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Piotrek147

Piotrek147
  • 2 postów

Napisano 16 listopada 2024 - 14:15

Witam serdecznie,
używam obecnie najnowszej wersji systemu CacOS 15.1 na Macu mini + klawiatury Magic Keyboard, a także Elgato Stream Deck +. Niezależnie od tego czy zmieniam poziom głośności z klawiatury, czy ze Stream Decka regulacja jest stopniowana łącznie w 16 odstępach. Co oznacza, że jedno przyciśnięcie klawisza regulacji lub obrót pokrętłem zwiększa lub zmniejsza poziom o 16.25%.  Chciałbym ten interwał na stałe zmienić, aby regulacja następowała na przykład o 2%. Da się takie ustawienie jakoś osiągnąć mp wpisując odpowiednie polecenie w terminalu?

Pozdrawiam

#2 Blue

Blue
  • 577 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 16 listopada 2024 - 19:41

Shift + option. NIe wiem czy z pokrętłem zadziała, ale z klawiatury owszem. Dla jasności ekranu działa to również.

Użytkownik Blue edytował ten post 16 listopada 2024 - 19:43

• ami_go lubi to

#3 BlueArmy

BlueArmy
  • 90 postów

Napisano 18 listopada 2024 - 12:08

Mnie po ostatniej aktualizacji zniknęła półprzezroczysta ikona pojawiająca się na ekranie przy zmianie głośności

#4 Piotrek147

Piotrek147
  • 2 postów

Napisano 04 maja 2025 - 23:21

Z pokrętłem nie działa niestety. Właśnie rozchodzi się o to, żeby mie trzeba było stosować skrótu klawiaturowego tylko domyślnie regulacja była co 2%. Jak dzwoniłem do pomocy Apple to uzyskałem informację, że jest to możliwe do ogarnięcia przez terminał, ale pracownik nie chciał mi zdradzić więcej, bo nie są to oficjalne metody Apple.

#5 winmaciek

winmaciek
  • 6 909 postów
Napisano 05 maja 2025 - 07:29

Możliwe do ogarnięcia w tym sensie, że da się napisać skrypt, który to robi (są przykłady, np. tu: https://excessivelya.../posts/vol.html), ale to nie do końca jest trywialne. Po napisaniu skryptu trzeba byłoby też go przypisać do skrótu klawiszowego (czyli tego pokrętła). 

Karabiner Elements potrafi to zamienić również podobno. Nie wiem, nie testowałem. https://ke-complex-m...g/?q=fine grain

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych