Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook M4 vs M2 PRO

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 gregin

gregin
  • 45 posts

Posted 14 November 2024 - 22:55

Nie mam jakichś specjalnych życzeń ani zastosowań. Ogólnie konsumpcja treści i prace biurowe.  Cena przemawia zdecydowanie na korzyść M2 pro. Który z tych procesorów był by lepszym wyborem?

W tej samej cenie był by macbook pro m4 - 14 cali i m2 pro - 16 cali. 

Edited by gregin, 14 November 2024 - 22:57.

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4897 posts
Posted 15 November 2024 - 08:28

Przy tych zastosowaniach nie będziesz w stanie rozróżnić, który jest który. Zatem kieruj się swoją preferencją co do wielkości ekranu. Ponadto w 16" dźwięk z głośników będzie trochę lepszy, ale nie wiem, czy jest sens się tym kierować.

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1826 posts

Posted 15 November 2024 - 10:02

Nie mogę się nie zgodzić z Mikołajem. Rozmiar grata powinien mieć tu decydujące znaczenie - 16" to kawał kloca - jak kto nie jest Pudzianem to powinien przeanalizować swój sposób używania. Np. ja pracuję przy biurku z monitorem, a z samym laptopem ganiam na spotkania - czym lżejszy tym lepszy, ekran się prawie nie liczy (mam air), natomiast gdybym miał pracować z laptopem całe dnie siedząc to zdecydowanie większy. Choć M4 i M2 mają podobną moc wielordzeniowo, to jednak responsywność aplikacji webowych powinna być większa przy M4. Ale też myślę, że na oko to ciężko rozróżnić. M4 ma też znacznie szybszy Neural Engine - teraz to nie jest istotne, ale za 2-3 lata może być ważne.

#4 MiL

MiL
  • 1453 posts
Posted 15 November 2024 - 12:54

Bierz pod uwagę rozmiar bo żadnych innych różnic nie zauważysz.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users