Pierwszy Iphone, wybrać IP 14 czy IP 15
Posted Yesterday, 08:25
- Jak długo wspierana będzie 15-stka, a jak długo 14-stka
- Czy jakość zdjęć i filmów w 15-stce będzie widoczna gołym okiem i z każdym wykonanym zdjęciem względem 14-stki?
- Wydajność, prędkość działania w codziennym użytkowaniu czy 15-stka ze względu na użyty procesor będzie zauważalnie lepsza od 14-stki?
- Czytałem o problemach w 15-stce czy nadal występują czy zostały poprawione przez Apple, a może to plotki? (Nadmierne grzanie się telefonu, zacinający się czasami ekran/panel dotykowy po prostu brak reakcji na dotyk przy drugim/trzecim dotknięciu wraca do normy, kiepska jakość zdjęć przy słabym oświetleniu, szybki spadek kondycji baterii jak i słabe SOTy na pełnym naładowaniu, odbarwianie się tylnego szkła, pękanie tylnego szkła, odbarwianie i rysowanie się bocznych ramek).
- Czy 14-stka ma jakieś problemy, które nękają użytkowników i nie zostały poprawione?
- A może w ogóle iść w najtańszą opcję czyli 13-stke, która z kolei od 14-stki chyba nie wiele się różni?
Posted Yesterday, 13:14
Trochę mało informacji, żeby wypowiedzieć się na ten temat. Przede wszystkim nie wiemy, do czego chcesz używać tego telefonu, jak długo i w jakich warunkach. Rozmowę należy zacząć od przedstawienia swoich potrzeb.
1. 14 nie ma moim skromnym zdaniem sensu kupować w porównaniu do 13. Ten sam chip, ten sam aparat, doszła kosmetyka typu dwie karty eSIM, niedostępna u nas łączność satelitarna czy lepszy żyroskop.
2. 15 ma większy sens, choćby ze względu na USB-C. Lightning dzisiaj doskwiera, za trzy lata będzie po prostu boleć.
3. Długość wsparcia nie jest znana, iOS 18 wspiera układy od A12 wzwyż. iPhone 15 ma A16, więc by mu zostało prawdopodobnie 4, może 5 lat.
4. Ja bym szedł odwrotnie, czyli w iPhone’a 16. Jak się weźmie pod uwagę co jest, to dopłata względem 15 nie jest duża. Mamy dużo nowszy SoC (o dwie generacje), więcej RAM, niby lepsze szkło na ekranie, znacząco lepszy aparat, ciut lepszy ekran, lepszą łączność bezprzewodową, lepszą baterię, przycisk czynności i przycisk do aparatu. Moim zdaniem dużo, dużo fajniejszy deal, który będzie się lepiej starzeć.
5. Co do zasilaczy, to moim zdaniem nie ma co brać zasilacza (bo jakiś masz, od tego Samsunga, komputera czy czegoś innego). Indukcyjnej do auta również, bo to ani nie jest bezpieczne ani szczególnie wydajne – nawigacja, różny zasięg i indukcja dosyć mocno rozgrzewają telefon.
6. Nie skupiałbym się na tych wszystkich wyliczonych wadach. Po pierwsze, one są z różnych parafii. Co innego pękanie tego czy owego bądź rysowanie (tu generalnie kłania się zasada „jak dbasz tak masz”). Co innego czasy pracy na baterii, które będą gorsze raz ze względu na degradację ogniw, dwa ze względu na wyższe wymagania sprzętowe (im bardziej zaawansowany workflow ktoś ma, tym bardziej to widać, bo mocniej „jeździ się” po SoC). Po drugie, w nowszych modelach ceny niektórych napraw są dużo niższe. Od iPhone’a 14 wymiana tylnego szkła jest dużo prostsza i kosztuje pi razy drzwi połowę tego, co w starszej 13.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Posted Yesterday, 13:22
Trochę mało informacji, żeby wypowiedzieć się na ten temat. Przede wszystkim nie wiemy, do czego chcesz używać tego telefonu, jak długo i w jakich warunkach. Rozmowę należy zacząć od przedstawienia swoich potrzeb.
Użytek codzienny, dzwonienie, smsowanie, whatsapp, fb, youtube, X. Lubię mieć dobry aparat w telefonie. Użytkować chciałbym minimum 5-6 lat, jeśli będzie się sprawował wydajnościowo po tym czasie to zostanie aż się rozłoży. Warunki standardowe, dom, praca, na dworze. Praca spokojna bez narażeń na zniszczenie sprzętu.
Posted Yesterday, 14:15
Dokładny okres wsparcia jest trudny do przewidzenia, ale na potrzeby tego ćwiczenia można założyć, że model nowszy o rok od poprzedniego będzie miał wsparcie o rok dłużej. Obecną wersję iOS 18 można zainstalować na iPhone Xs i nowszych. Ale dla ubiegłorocznego iOS 17 to też był Xs. Zatem można oszacować, że okres wsparcia systemowego wynosi 5-6 lat. Przyjmując do szacunków bardziej optymistyczne 6 lat mamy:
iPhone 13 - 2027
iPhone 14 - 2028
iPhone 15 - 2029
iPhone 16 - 2030
Podkreślam, że to tylko szacunki.
Posted Yesterday, 14:39
Mniej więcej tak właśnie jest.
Ja dodam ze swojej strony, że kilka dni temu potomek (8-letni) dostał w spadku mój stary Xs kupiony tuż po premierze. Oczywiście zdjęcia robi wyraźnie gorsze itp, ale nadal działa bardzo płynnie, aż sam byłem zaskoczony.
Co do odpowiedzi na pytanie - mnie osobiście przed zakupem wersji jakiejkolwiek bez Pro by powstrzymywał ekran (brak 120 Hz) oraz brak trzeciego aparatu.
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Posted Yesterday, 16:48
Mniej więcej tak właśnie jest.
Ja dodam ze swojej strony, że kilka dni temu potomek (8-letni) dostał w spadku mój stary Xs kupiony tuż po premierze. Oczywiście zdjęcia robi wyraźnie gorsze itp, ale nadal działa bardzo płynnie, aż sam byłem zaskoczony.
Co do odpowiedzi na pytanie - mnie osobiście przed zakupem wersji jakiejkolwiek bez Pro by powstrzymywał ekran (brak 120 Hz) oraz brak trzeciego aparatu.
Mi osobiście 120 Hz nie jest potrzebne, mało oglądam treści typu Netflix czy gry na telefonie. To co lepiej wychodzi? Dopłacić do 15stki która faktycznie jest lepsza czy postawić na 14stke bo ma również sporo do zaoferowania?
Posted Yesterday, 17:38
Akurat nawet nie wiem czy Netflix i gry będą zauważalne jeśli chodzi o częstotliwość ALE zwykłe przewijanie ekranu robi różnicę.
Zasada jest prosta - im nowszy tym jednak lepszy. Pytanie jaka różnica w cenie.
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Posted Yesterday, 17:40
Akurat nawet nie wiem czy Netflix i gry będą zauważalne jeśli chodzi o częstotliwość ALE zwykłe przewijanie ekranu robi różnicę.
Zasada jest prosta - im nowszy tym jednak lepszy. Pytanie jaka różnica w cenie.
14stka = 2700 zł
15stka = 3300 zł
Posted Yesterday, 17:56
Tutaj nie ma żadnych wzorów, ani przeliczników. Zasada jest bardzo prosta. Kup najnowszy, na jaki pozwala Ci założony budżet. Nie ma co komplikować. "Nadpłacone" pieniądze zwrócą Ci się nie tylko w postaci nowszych rozwiązań, ale też dodatkowych lat wsparcia.
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users