Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook 15 i 16 cali - klawiatura numeryczna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 gregin

gregin
  • 45 postów

Napisano 11 listopada 2024 - 21:18

Czy ktoś wie dlaczego Apple nie montuje w swoich macbookach klawiatur z blokiem numerycznym?

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 11 listopada 2024 - 21:26

Nie wiem, ale przypuszczam, że większość użytkowników MacBooków nie pracuje w księgowości i nie spędza całego czasu w excelach. Taka klawiatura by tylko przeszkadzała, bo coś by trzeba było zmniejszyć, a korzysta się z niej sporadycznie.

#3 dcaLQ3Dneopl

dcaLQ3Dneopl
  • 32 postów

Napisano 12 listopada 2024 - 20:43

Przecież nawet tu - w sklepie MyApple są dostępne oddzielne klawiatury numeryczne. Zaglądałeś?

dcalq3dneopl

#4 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 13 listopada 2024 - 08:20

Z numeryczną mak by stracił symetrię. To niedopuszczalne.

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 13 listopada 2024 - 20:04

Z numeryczną mak by stracił symetrię. To niedopuszczalne.

Doceniam sarkastyczne poczucie humoru :), ale tak odrobinę bardziej serio, to 16" MBP z klawiaturą numeryczną, przy zachowaniu tej samej wielkości podstawowego bloku klawiatury wyglądałby z grubsza tak:

5XXxGJsl.jpg

To by oznaczało całkowite pozbycie się grilla głośników. Nie muszę chyba mówić, jaki miałoby to wpływ na jakość dźwięku.

#6 maragast

maragast
  • 103 postów

Napisano 14 listopada 2024 - 10:49

Odchodząc już od kwestii głośników to nie wygląda to dobrze, a Apple przykłada zbyt duża wagę do estetyki więc to twierdzenie "Z numeryczną mak by stracił symetrię. To niedopuszczalne." jest nie tylko sarkastyczne ale też bardzo trafne.

#7 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 14 listopada 2024 - 11:02

Gładzik powinien być centralnie pod klawiaturą qwerty. Numeryczna albo pogarsza ergonomię pisania albo powiększa asymetrię, która też nie jest wygodna.

#8 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 14 listopada 2024 - 13:17

Ja bym jeszcze uwzględnił, że na tym renderze nie ma strzałek. Jakby je próbować wcisnąć, to dopiero byłby cyrk. 

Jak dla mnie to zysk byłby mały i ograniczony do pewnej grupy ludzi, a koszty przeprojektowania całego kompa wraz z pogorszeniem niektórych rzeczy (głośniki, ergonomia, wygląd) całkiem spore. Jakby był większy rozmiar typu 19 cali, to może jeszcze by się dało to ogarnąć, ale tutaj moim zdaniem ciężko by było to fajnie rozplanować. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 14 listopada 2024 - 14:04

Ja bym jeszcze uwzględnił, że na tym renderze nie ma strzałek. Jakby je próbować wcisnąć, to dopiero byłby cyrk. 

Jak dla mnie to zysk byłby mały i ograniczony do pewnej grupy ludzi, a koszty przeprojektowania całego kompa wraz z pogorszeniem niektórych rzeczy (głośniki, ergonomia, wygląd) całkiem spore. Jakby był większy rozmiar typu 19 cali, to może jeszcze by się dało to ogarnąć, ale tutaj moim zdaniem ciężko by było to fajnie rozplanować. 

"Renderze"  :D  Poczułem się naprawdę doceniony. To jest w istocie zdjęcie mojego komputera z nałożonym, pobranym z netu zdjęciem klawiatury numerycznej Apple, pozbawionej tego środkowego bloku ze strzałkami itp. Zrobiłem to w kilka minut na kolanie, tylko żeby zwizualizować to rozmiarowo. Stąd m. in. nieprzesunięty touchpad. Strzałki zapewne byłyby tam, gdzie są obecnie w klawiaturze laptopowej.

Nawet ten niezgrabny "render" wystarczy, by zobrazować, jak bardzo nietrafiony jest to pomysł.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych