Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wygodne korzystanie z dwóch kart SIM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 SDaKn

SDaKn
  • 1 postów

Napisano 28 października 2024 - 19:58

Cześć,

może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc.

Niedawno przesiadłem się z androida na iOS.

Mam w telefonie dwie karty eSIM - służbową i prywatną. Mój numer służbowy jest podany na stronie internetowej i dużo osób ma do niego dostęp. Natomiast numer prywatny przekazałem zaledwie kilkudziesięciu wybranym osobom. Jeżeli chce się "wyłączyć" zawodowo, to wyłączam kartę służbową i pozostawiam prywatną. 

Mam jednak wrażenie, że ten system na co dzień był łatwiejszy w obsłudze na androidzie. Tam przed każdą rozmową wybierałem, z którego numeru chce się połączyć. Jeżeli dzwoniłem do kogoś służbowo, to wybierałem służbowy, a jak prywatnie - prywatny. Podczas trwania rozmowy też cały czas wyświetlało mi się, z której karty zostało nawiązane połączenie.

W iOS nie ma możliwości takiego wyboru przed każdym połączeniem. Niby jest fajna opcja, że wybiera domyśle, żeby następne połączenie wybrać wg takich zasad jak poprzednie. Ale cały czas mam wrażenie, że przez przypadek zadzwonię do służbowego klienta z prywatnego numeru i będzie miał mój prywatny numer, a w konsekwencji jak będę się chciał zawodowo "wyłączyć", to nie do końca się to uda. Przydałaby się opcja taka jak w androidzie, że przed każdą rozmową jednak jeszcze ręcznie steruje z jakiego numeru dzwonię, a w trakcie rozmowy mam do tego podgląd.

To samo dotyczy SMSów/iMassege. 

Czy kojarzycie, czy można coś takiego ustawić? A może są jakieś aplikacje?

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 726 postów
Napisano 28 października 2024 - 22:35

Podgląd w trakcie rozmowy jest (taką mała ikonka oznaczająca linię).
Ręcznego wybierania karty nie ma i raczej nigdy nie będzie.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano wczoraj, 11:13

W tym aktywuje masz wszystko na temat korzystania z dualSIM https://support.apple.com/pl-pl/109317

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych