Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

do Apple tv2 nie da sie przesłać video z mabooka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojki

wojki
  • 59 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 19 października 2024 - 20:56

Cześć.

Mam apple tv2 i macbooka air w miarę nowego. Można ten apple tv i podłączony do niego telewizor użyć jako klon albo rozszerzenie ekranu, przez wifi. No i wszystko świetnie działa do momentu jak włącze jakies odtwarzanie, np mecz z viaplay, albo film z czegokolwiek. Wtedy obraz znika, ekran czarny i na telewizorze i na ekranie laptopa, dżwięk działa. I pytanie brzmi z amerykańska: WTF? czy to ja jestem idiotą czy oni ze mnie robią idiotę?

czeers,

wk

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 896 postów
Napisano 19 października 2024 - 21:26

Prawdopodobnie chodzi o DRM. Czy z YouTube też ten problem występuje?

#3 wojki

wojki
  • 59 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 22 października 2024 - 19:02

Tak, youtube działa. Ale nie bardzo kumam. Czyli z macbooka, ktorego kupilem, nie mogę przez wifi wysłać filmu lub meczu, za ktore płacę miesięcznie, do apple tv, ktore kupiłem? ale kablem mogę. co? że co? to jest drm appla? 

Użytkownik wojki edytował ten post 22 października 2024 - 19:03

#4 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 22 października 2024 - 19:57

DRM to technologia zabezpieczeń treści, którą stosują nadawcy. Nie dość, że materiał jest zaszyfrowany, to zawiera informacje co można a co nie z nim robić. To nie wina Apple. Serwisy wideo, które stosują DRM (takie systemy jak FairPlay, Widevine i inne) też nie mają lekko, bo są ograniczone umowami ze studiami filmowymi. Ale moim zdaniem „winę” należy złożyć na serwisy wideo, które mogą odpowiednio zaimplementować player. HDMI ma system HDCP, który ma też w założeniu przedłużyć działanie DRM na urządzenie zewnętrzne i nie dopuścić do nagrywania. Natomiast w playerze DRM ma nie dopuścić do streamingu. Problem w tym, że piraci umieją to obejść, a dobrzy ludzie mają problem. 

• wojki lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych