iMac i5 27 2017 dodanie RAM a chodzi wolniej
Napisano 19 października 2024 - 11:08
Napisano 19 października 2024 - 14:13
Kliknij "jabłko" na pasku > Mój Mac > Pamięć > zobacz jaki rodzaj pamięci ma twój komputer. Potem cofnij do Wsparcie > Zasoby Mac > Specyfikacje > processor and memory > powinna być informacja o maksymalnej pamięci RAM
Użytkownik dcaLQ3Dneopl edytował ten post 19 października 2024 - 14:40
Napisano 19 października 2024 - 22:46
Napisano 21 października 2024 - 09:22
A co to znaczy że chodzi wolniej? Co zwolniło a było szybsze?
Napisano 21 października 2024 - 16:47
Po dodaniu ram o wiele dłużej się uruchamia a późniejszą faza korzystania z komputera jest taka sama myślałem że programy będą szybciej chodzić lub się szybciej odpalać
Napisano 22 października 2024 - 09:05
A masz tam SSD czy jakiś FusionDrive? Generalnie różnicę zauważysz przy odpaleniu większej ilości programów lub programów bardziej zasobożernych.
Dziwi tylko dłuższy czas uruchamiania komputera.
Napisano 23 października 2024 - 16:25
A masz tam SSD czy jakiś FusionDrive? Generalnie różnicę zauważysz przy odpaleniu większej ilości programów lub programów bardziej zasobożernych.
Dziwi tylko dłuższy czas uruchamiania komputera.
Tak mam FusionDrive.
Pytanie inne mam zewnętrzny dysk SSD 2T czy jak bym na nam zainstalował nowy system chodziłby wtedy cały komputer szybciej?
Napisano 23 października 2024 - 18:30
Spowolniony czas uruchamiania systemu może być spowodowany niezgodnością modułów RAM z tym modelem komputera. Nie mam teraz pod ręką, i nie jest łatwo to znaleźć, ale na forum był i pewnie jest stary wątek dotyczący tego, jakie kości pasują. Nigdy nie miałem konieczności się w to bawić na Makach, ale pamiętam, że to nie jest takie trywialne, jak w przypadku większości PC.
FusionDrive to zawsze było zło. Najlepiej się go pozbyć całkowicie i wymienić na SSD, chociaż znowu tutaj czeka wiele pułapek i być może nie warto się w to bawić mając na względzie to, że mówimy o blisko 8-letnim komputerze, który, czego by z nim nie robić, lata świetności ma już za sobą.
- Gregory lubi to
Napisano 24 października 2024 - 08:11
Trzeba było wymienić FD na pełnoprawne SSD, wtedy poczułbyś różnicę. Dodanie RAMu w takiej sytuacji niewiele zmieni.
- Gregory lubi to
Napisano 31 października 2024 - 21:18
Właśnie dodałem do mojego mac 2x16g RAM co daje mi obecnie 40g RAM po włączeniu ponownie komputera zauważyłem że chodzi on zamiast szybciej to zdecydowanie dużo wolniej w czym tkwi problem?
sprawdź czy parametry twoich pamięci odpowiadają temu co jest na np. na stronie OWC: https://eshop.macsal...ple/memory/iMac
Tak mam FusionDrive.
Pytanie inne mam zewnętrzny dysk SSD 2T czy jak bym na nam zainstalował nowy system chodziłby wtedy cały komputer szybciej?
wymień na sensowny SSD. To będzie największe widoczne przyspieszenie. Przy zaawansowanej edycji wideo czy zdjęć dopiero zauważysz różnicę w większej dostępnejpamięci.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych