Regiss: kupiony ze strony Apple, na początku na dane niefirmowe z 23% VAT , potem zadzwoniłem z prośbą o fakturę na jednoosobową działalność gospodarczą i Pani mi powiedziała:
1. Faktura już została wystawiona, więc teraz zrobimy korektę na 0% VAT z nipem eu (bo Irlandia) i zwrócimy VAT na konto (bo pobrali mi hajs brutto).
2. Na fakturę 0% z nipem eu nie obowiązuje dwuletnia rękojmia bo jest to traktowane jak na firmę, ale, że będzie Pan miał też fakturę starą przed korektą (wątpię bo nie dostałem póki co żadnej, więc pewnie przyjdzie już od razu poprawiona), to może Pan ją wykorzystać przy oddawaniu do serwisu czyli przyjmą Panu na rękojmię.
Szczerze mówiąc dziwnie to brzmi i zastanawiam się czy nie anulować zamówienia i nie zamówić w polskim sklepie, dzwoniłem teraz do dwóch najpopularniejszych sklepów i uwzględniają rękojmię.
Dostałeś pewnie fakturę typu „zakup wewnątrzwspólnotowy „. Bo Apple sprzedaje z Irlandii. Żeby taką dostać trzeba być płatnikiem VAT z numerem VAT EU. Faktura taka ma zero VAT bo i tak VAT rozliczasz. Wtedy nie jesteś konsumentem tylko przedsiębiorcą, stąd brak zastosowania przepisów ochrony konsumenta i masz tylko gwarancję.
To jaką powinienem dostać fakturę? Jakbym powiedział, że proszę mi wystawić z nr VAT bez EU (bez "PL" na początku) to wtedy bym miał 23%?
Zadzwoniłem jeszcze raz na infolinię. Teraz pan powiedział, że jeżeli jest takie polskie prawo to oni działają zgodnie z polskim prawem, nie uciekają od tego i będę miał tą rękojmię 2 letnią.