Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zestaw: Mikrofon + Mikser

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 11 marca 2008 - 16:28

Witam! Zamierzam kupić sobie mikrofon studyjny. Mam dwa pytania. 1. Który wybrać. MXL 990 Mogami czy MXL 2006 Mogami? (czy jest między nimi duża różnica i czy warto dopłacać te 100zł) 2. Rozumiem że będe potrzebował miksera ponieważ mikrofon potrzebuje zasilania Phantom. Wybór padł na Behringer Xenyx 802. Pytanie czy będe mógł z tego miksera podłączyć mikrofon do MacBooka zwykłym wejściem mini jack? Pozdrawiam!

#2 tomaszt81

tomaszt81
  • 553 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 11 marca 2008 - 16:52

tez mam zamiar kompletowac domowe studio. Na temat mikrofonow sie nie wypowiadam bo bede mial konstrukcje wlasna kolegi, na temat mikserow behringera slyszalem, ze dosc szumia. Bardziej polecano mi firme mackie :)

#3 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 11 marca 2008 - 18:00

6, nie używałem nigdy mikrofonów Marshall Electronics, ale używałem produktów firmy Behringer. Mikserów Behringera nie użyłbym do podparcia drzwi stodoły. Szkoda stodoły. Najlepiej gdybyś mógł pozwolić sobie na najmniejszego Mackie ONYX z kartą Firewire.

#4 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 11 marca 2008 - 18:32

6,

nie używałem nigdy mikrofonów Marshall Electronics, ale używałem produktów firmy Behringer.

Mikserów Behringera nie użyłbym do podparcia drzwi stodoły. Szkoda stodoły.

Najlepiej gdybyś mógł pozwolić sobie na najmniejszego Mackie ONYX z kartą Firewire.

Czyli ten ONYX będzie lepiej brzmiał od Behringera? Podpinam pod maczka i nie bedzie zadnych problemow ze sterownikami?

Dzięki za odpowiedź ;)

#5 iceman

iceman
  • 74 postów

Napisano 25 marca 2008 - 19:25

Mam takie pytanko. Wlasnie przyszedl do mnie mikrofonik i wolalbym nie wydawac znowu pieniedzy na mikser. Czy jest mozliwosc kupienia samego zasilacza Phantom i przejsciowki na mini jack? Z gory dziekuje

#6 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 25 marca 2008 - 19:32

6,

tak, ale będzie to droższe niż mikser :lol: Zasilacz Phantom to sprzęt specjalistyczny, co oznacza specjalną cenę.
Proponuję najprostszy interfejs mikrofon->USB.

#7 iceman

iceman
  • 74 postów

Napisano 25 marca 2008 - 19:57

6,

tak, ale będzie to droższe niż mikser :lol: Zasilacz Phantom to sprzęt specjalistyczny, co oznacza specjalną cenę.
Proponuję najprostszy interfejs mikrofon->USB.

Ale gdzie moge taki interfejs kupic? Jak to wygląda? To jest przejsciówka z XLR na USB?

#8 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 25 marca 2008 - 20:06

6, a jaki masz mikrofonik ? Ooooo - lubię mikrofoniki, mam słabość i kolekcjonuję je namiętnie. No może bez przesady...

#9 iceman

iceman
  • 74 postów

Napisano 25 marca 2008 - 20:10

6,

a jaki masz mikrofonik ? Ooooo - lubię mikrofoniki, mam słabość i kolekcjonuję je namiętnie. No może bez przesady...

MXL 990 Mogami
Help me... please :(

#10 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 25 marca 2008 - 20:18

6,

DON'T PANIC

Spróbuj poniższych, łatwych, pięknych i tanich rozwiązań :

Studio Projects VTB1 from zZounds.com!

ART Tube MP The Original from zZounds.com!

M-AUDIO - Audio Buddy - Budget Microphone Preamp

Tu zobaczysz różnicę między Twoim proszkiem, a moim proszkiem:

Simple Stereo Electret Mic Preamp

A potem spotkamy się w sferze nieprawdopodobieństwa.

Pytanie pomocnicze - aby uzyskać dodatkowe wskazówki - jaki film odpalę za chwilę ?

#11 iceman

iceman
  • 74 postów

Napisano 25 marca 2008 - 20:28

Kokos, jesteś geniuszem! :) Podoba mi się to audio buddy. Co prawda liczylem na cene w granicach 150zl ale cóż... Wydam trochę więcej ale będe miał święty spokój :) W tym audio buddy podpinam mikrofon i drugi kabel z koncowką jack, tak? Czyli bede oprocz tego musial dokupic kabel jack i przejsciowke na mini jack? EDIT: Znalazlem na allegro ten Studio Projects w licytacji. Moze uda mi sie go kupic taniej. Czy nie jest gorszy od M-Audio? Pozdrawiam!

#12 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 25 marca 2008 - 20:47

6, niestety, ostatni mój test IQ osiągnął 65 punktów.... trochę wstyd :sad: Ale pamiętaj to są przedwzmacniacze do podłączenia do wejścia liniowego Twego...eeee.. Maka ???

#13 iceman

iceman
  • 74 postów

Napisano 25 marca 2008 - 22:39

Mikrofon chce podlaczyc do mojego Macbooka.

#14 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 25 marca 2008 - 22:45

6,

no to będziesz potrzebował tylko przejściówki na minijack. Konwertery MacBooków są ok. Jeśli dobrze wysterujesz poziom wejścia na MB przed przesterowaniem, to otrzymasz bardzo przyzwoitą jakość nagrania.
Pamiętaj - nagrywamy sygnał z rozdzielczością MINIMUM 24bit.

---- Dodano 25-03-2008 o godzinie 23:40 ----
Studio projects, oprócz tranzystorowego przedwzmacniacza, ma lampę 12AX7, zatem, przy pełnym 'lampowym" torze jest bardziej pobłażliwy dla przesterów i daje "miękki", z dość zniekształconą trzecią harmoniczną dźwięk określany jako "analogowy". Możliwość dodawania do podstawowego toru tranzystorowego sygnału z toru lampowego jest BARDZO ciekawą cechą tego urządzenia

Natomiast M-Audio stara się jak najwierniej oddać sygnał wejściowy w paśmie... 5HZ - 50kHz :shock: pozostawiając realizatorowi dobór zniekształcenia w późniejszym etapie obróbki.

I najważniejsze: M-Audio ma dwa niezależne przedwzmacniacze - można nagrywać wokal i gitarę elektryczną razem.

I masz babo placek :wink:

#15 viola72

viola72
  • 10 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 12:31

mikrofon i macbook air witam! mam pytanie odnośnie podłączenia mikrofonu pojemnościowego do najnowszego macbooka air oraz klawiatury midi. Z tego co już wyczytałam air nie posiada wejścia liniowego, sprawdziłam w ustawieniach i nie ma takiej opcji. Jak zatem moge podłączyć mój mikforon do niego? Czy mikser czy interfejs? Dotychczas nagrywałam na PCecie na mikserze Yamahy z efektem FX, który bardzo polubiłam. Zastanawia mnie czy Yamaha ma miksery kompatybilne z macbookami. No ale cokolwiek mi polecicie, to jak to podłączyc, jakaś przejściowka usb? Rozgałęźnik? bo rozumiem, że jedynie przez usb moge całość podłączyc. Dodam, że chciałabym aby nie było tego sprzętu zbyt wiele i całego badziewia z kablami związanego. Przedział cenowy tak max do 1000zł. Zastanawia mnie też, czy air ma dobrą kartę muzyczną, Jeśli nie to pewnie lepszy dp nagrywania byłby interfejs, a jesli tak, to mikser bardziej uniwersalny, bo przyda się do koncertów. Z dodatkowych informacji to zwykle podłączam tylko mikrofon, w przyszłości może dwa, trzy, gitary elektrycznej nie używam no i klawiaturę midi. Będę wdzięczna za pomoc.

#16 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 19:16

A może mikserek Mackie z wbudowanymi efektami (jak w tej Yamaszce i interfejsem USB): Mackie PROFX12 - Ceneo.pl
Albo po prostu jakiś interfejs USB tylko z wejściami liniowymi PLUS Twoja(?) stara Yamaszka? http://www.ceneo.pl/...tab=spec_scroll

#17 viola72

viola72
  • 10 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 22:10

dzięki za odpowiedź :-) i ciekawe propozycje, sama nie bardzo umiem poruszac się w tym temacie, gdyż z tego co widziałam producenci czasem pisza, że jakiś mikser nadaje się do macbooków i/lub pcetów, ale czasami takiej informacji nie ma. Wyjaśnij mi proszę jak to jest, czy taka informacja musi być czy po prostu trzeba znac firmy produkujace sprzęt kompatybilny z makami? Pytam tak na przyszłość, żeby ciągle nie dopytywać. przebywam w tej chwili za granica i przeglądając stronki ze sprzedażą używanego sprzętu natrafiłam na apogee one przeliczając na złotówki za 500zł, a apogee duo za 1500zł, nigdy nie miałam okazji tego używać, wiem że to bardzo dobry sprzęt. tak naprawdę dopiero zaczynam pracę z jabłuszkiem. Wczesniej pracowałam na cubasie. Teraz na próbę zacznę z garageband, i takie mam pytanie czy garageband ma ciekawe efekty mikrofonowe? Bo rozumiem, że apogee nie ma w sobie gotowych efektów tak jak np. mikser? wybacz moze głupie pytanie ;-)

#18 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 22:36

Pełen luz.

producenci czasem pisza, że jakiś mikser nadaje się do macbooków i/lub pcetów, ale czasami takiej informacji nie ma. Wyjaśnij mi proszę jak to jest, czy taka informacja musi być czy po prostu trzeba znac firmy produkujace sprzęt kompatybilny z makami?

Większość obecnie sprzedawanych intefejsów jest zgodna ze większością sytemamów i aplikacji. ;)
To dotyczy też Apogee Duet: wersja 1 byla zgodna TYLKO z Makami i Mac OS X, a Duet wersja 2 już jest dostępna dla Windows.

natrafiłam na apogee one przeliczając na złotówki za 500zł, a apogee duo za 1500zł, nigdy nie miałam okazji tego używać, wiem że to bardzo dobry sprzęt.

Tak, to bardzo dobrze brzmiący sprzęt, w wyższych częstotliwościach, razem z dobrym odtwarzaczem i odsłuchami brzmienie zapiera dech - jest trójwymiarowe. A nagrania są najwyższej możliwej jakości w tej cenie.
Jednak to jest subiektywna ocena, a większość przyzwoitych interfejsów w tej chwili jest aż nadto dobre dla Twoich zamiarów.

czy garageband ma ciekawe efekty mikrofonowe?

Ma. A jak poszukasz darmowych wtyczek (plug-in) AU, może mieć znacznie więcej.

apogee nie ma w sobie gotowych efektów tak jak np. mikser?

Ma mikser bez efektów, ale nie tak wyrafinowany jak Focusrite Scarlett.

#19 viola72

viola72
  • 10 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 22:52

poczytałam o tym mackie'm i recenzje ma bardzo dobre, ładne doły i nie ostre góry, a że spiewam wysokim sopranem powinien sie sprawdzić. Bedę tez nagrywac skrzypce i flety m.in tenorowe i bardzo niskie bansuri, więc miekkie brzmienie i dobre doły jak znalazł...
Czy Mackie Profx8, ma tę samą jakość, bo jest trochę jednak tańszy? I czy dobrze zrozumiałam, że ten mikser ma wbudowany interfejs usb?

pozdrawiam :-)

- - - Połączono posty - - -

dziękuję za poprzednią odpowiedź i wyjasnienia, Najbardziej interesują mnie brzmienia i pogłosy ambientowe, kosmiczne, bardzo przestrzenne. taką muzykę komponuje i nagrywam :-) Tego potrzebuję i oczekuję od miksera, dobrych pogłosów, ustawień z dużą przestrzenia dla głosu i instrumentów :-)

#20 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 19 lipca 2013 - 23:06

Pogłosy ambientowe (jeżeli lubisz klimaty Briana Eno, Daniel Lanois, Harold Budd, Stars of the Lid): najbardziej polecałbym Lexicona (najtaniej) MPX Native Reverb | Lexicon Pro - Legendary Reverb and Effects albo PCM plug-in Bundle
I koniecznie echa PSP http://pspaudioware....plugins/delays/ - zwłaszcza PSP42 i PSP85

Poza tym mamy na forum ambiencistę: Patryk T Kawalarz

#21 viola72

viola72
  • 10 postów

Napisano 03 października 2013 - 13:25

witaj kokos, dopiero udalo mi się kupić mikserek Mackie, tylko teraz jak to podłączyć zeby działało? podlączylam mikrofon do miksera i mikrofon działa, czujki pokazują ze jest ok, podlaczyłam mikser kablem usb do laptopa ale w odsłuchu słysze że pobiera dźwięk z własnego mikrofonu. Czy gdzies w ustawieniach pogrzebac? Jakieś sterowniki potrzebne? jak podłaczylam mikser pod kompa to go chyba nie wykrył nawet. Będę wdzięczna za poradę.
pozdro

sprawdziłam w ustawieniach i pokazuje się ze faktycznie wejściowym urządzeniem jest wbudowany mikrofon, nie mam innej opcji do zaznaczenia/wskazania, ani mozliwości dodania innego urządzenia z tego poziomu.

c.d ;-)
podłączyłam innym kablem zobaczył urządzenie USB audio codec i pod spodem w oknie dźwięki jest kominukat "wybrane urządzenie nie obsługuje sterowania wejściem" :confused:

#22 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 03 października 2013 - 14:29

Którą wersję OS X masz zainstalowaną? W System Preferences/Sound powinnaś mieć wejścia z Mackie: mono 1, mono 2, 1/2 stereo BEZ instalowania jakichkolwiek sterowników. Restartuj kompa, restartuj Mackie.

#23 viola72

viola72
  • 10 postów

Napisano 03 października 2013 - 15:52

hej, wersja 10.7.5

nic takiego nie mam, mam jedynie w sound okienko z wejscie i wyjscie i jak klikam wejscie to mam teraz do wyboru albo wbudowany mikrofon systemowy albo urzadzenie audio usb codec i jak zaznaczam to drugie od razu pojawia sie komunikat ze to urzadzenie nie obsluguje....itd

[ATTACH=CONFIG]17444[/ATTACH]

jeszcze takie cos mi sie pojawilo dopiero teraz [ATTACH=CONFIG]17445[/ATTACH]

#24 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 03 października 2013 - 15:53

Nie obsługuje sterowania wejściem może oznaczać brak możliwości sterowania głośnością wejścia... Mackie zapewnia kompatybilność do 10.7.1, ale z 10.7.5 nie powinno być problemu. Wybierz audio usb codec i sprawdż w swoim DAW (jak nie masz to zainstaluj dołączony Tracktion 3) czy sygnał z mikrofonu wchodzi do uzbrojonej do nagrywania ściezki programu.

#25 viola72

viola72
  • 10 postów

Napisano 03 października 2013 - 16:18

tak, dxwiek wchodzi, tyle ze go nie słychać, zapis jest, czujki mrugają...czyli jest tak jak piszesz, nie mam mozliwosci sterowania glosnoscią... i co teraz?

poziom nagrywania w garageband jest zerowy i nie mogę go ruszyc, jest nieaktywny

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych