Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Wektorowa] jak zrobić porządne cliparty ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 29 marca 2006 - 17:55

Witam Pytanie jak w temacie....Otóż narysowałem rysunek na kartce papieru, kontury poprawiłem cienkim markerem, następnie zeskanowałem go i otworzyłem w " ImageReady ". Tam go pokolorowałem i zapisałem jako " jpg ". Później otworzyłem " DELINEATE " i tam przerobiłem na wektory. Jednak daleki jestem od zachwytu nad efektem :(. Czy wie ktoś jak zrobić PORZĄDNY clipart ? Zastanawia mnie fakt, jak robią to ci którzy umieszczają swoje wypociny na stronkach takich jak np. clipart.com . Niektóre z nich są bardzo złożone, i wątpię aby robili to tak jak ja teraz :/ Proszę o pomoc, gdyż właśnie jestem w trakcie otwierania małej pracowni reklamowej, i wolałbym sam mieć wpływ na to jakie zamieszczę clipy, a nie zrzynać od kogoś. Proste rzeczy wychodzą dobrze, ale bardziej złożone to jakaś zmora...np. narysowałem niedawno trzy dziewczyny stojące obok siebie, po przeróbce w " DELINEATE ", nie miały oczu, nosów, łączyły się kolory. Ustawienia dawałem różne, jednak żadne nie pomogły :( Nie wiem czy można robić takie rzeczy w CS, szukałem opcji, ale może coś pominąłem. Proszę Was o konkretną pomoc, będę wdzięczny za każdą radę. Pozdrawiam

#2 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 marca 2006 - 20:12

a więc profesjonaliści - albo i nie profesjonaliści robią to w ten spoób, że najpierw rysują na kartce papieru, a potem przerysowują to za pomocą takich programów jak corel draw czy inkscape

#3 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 30 marca 2006 - 09:12

Pierwszorzędna porada ! Zastosuję się do niej na pewno. W sumie to mogłeś w ogóle nic nie pisać, wyszłoby na to samo. Pozdrawiam

#4 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 30 marca 2006 - 09:44

Co do przerysowywania to wielu grafików używa tableta do tego celu i nie kolorują skanu tylko to co jest obrysowanym :) Oczywiście to nie porada :)

#5 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 30 marca 2006 - 14:25

Ja nie robię nic z automatu, albo od razu rysuję w illustratorze myszką lub tabletem, albo rysuję na kartce, skanuję i ręcznie obrysowuję i wypełniam. Efekt takiej techniki widać np. na moim avatarze.

#6 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 30 marca 2006 - 15:06

Dzięki za zainteresowanie , ale miałem a myśli coś takiego ...( sam do tego doszedłem ale myślałem że ktoś mo poda tę myśl ).... 1- rysuję rysunek na kartce, krawędzie przejeżdżam jeszcze markerem 2- skanuję 3- w prostym programie graficznym ( np. CocoViewX ) zmieniam rozdzielczość na mniejszą, tak aby plik nie zajmował więcej niż 100 kilo 4- w DELINEATE zmieniam rysunek na wektory, ustawiam tylko na dwa kolory 5- otwieram zwektoryzowany rysunek w Illustratorze, gdzie narzędziem " biała strzałka - z plusikiem " oddzielam czarne tło od reszty rysunku. Wtedy pozostają mi tylko te rzeczy które chcę pokolorować. Po pokolorowaniu dostawiam tło z powrotem i grupujemy obrazek. W ten ( skrócony troszeczkę opis ) rodzi się klipart....mam nadzieję że ja komuś pomogę, bo wydawało mi się że na forum jest dość dużo grafików, i że nie będę musiał spędzić całego dnia nad rozszyfrowaniem tego co właśnie napisałem.... Dzięki za chęci, pozdrawiam :?

#7 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 30 marca 2006 - 15:35

Dla mnie to co napisałeś jest tak oczywiste że nie przyszło mi do głowy żeby o tym wspominać, swoją drogą z mojego doświadczenia wynika że żaden program który automatycznie zamienia bitmapę na wektory nie robi tego na tyle precyzyjnie żeby nadawało się na clipart, chyba że chcemy osiągnąć efekt odręcznej kreski.

#8 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 30 marca 2006 - 15:48

pank, domyślam się że coniektórzy tutaj są już w siódmym kręgu wtajemniczenia jeśli chodzi o wektory czy grafikę szerzej rozumianą....ale nie wszyscy, ja np. dopiero zaczynam i wiele przede mną. Dlatego też pomyślałem że napiszę na forum. Szukałem po różnych stronach, ale nigdzie nie było napisane punkt po punkcie co można zrobić. Musiałem więc grzebać w programach własnymi siłami...
I tak, jak nieraz przeglądam forum ( nie tylko to ) to zauważam istotną różnicę między zadającymi pytanie a odpowiadającymi.....ci pierwsi zazwyczaj proszą o wytłumaczenie czegoś łopatologicznie, a ci drudzy odpowiadają ogólnikowo dziwiąc się że ci pierwsi tego nie wiedzą...tak się zastanawiam czasami, po co są te fora ?

Pozdrawiam

#9 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 30 marca 2006 - 15:59

Instrukcja jak zrobić naprawdę złożony clipart sprowadzała by się do przepisania połowy podręcznika illustratora, nie wiedziałem że nie umiesz podstaw, z Twojego postu wynikało że metoda którą stosujesz jest dla Ciebie niezadowalająca, nie wynikało natomiast że potrzebujesz punkt po punkcie instrukcję jak zrobić clipart. Moja rada sprowadzała się do tego żebyś odrysował obrazek ręcznie. Następnym razem precyzyjnie formułuj pytanie, dostaniesz precyzyjniejszą odpowiedź.

#10 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 30 marca 2006 - 16:14

pank, trochę chyba przesadziłeś z tą " połową podręcznika " ;) A poza tym, opisałem metodę którą wykonuję klipart już na wstępie, na pewno nie jest to system pracy profesjonalnego grafika ;)
Ale pomijając profesjonalizm, odpowiedziałeś mi wcześniej że " rysujesz, skanujesz, obrysowujesz i wypełniasz ", tylko co do pierwszych trzech to nie ma problemu, ale największy brak wiadomości miałem właśnie przy wypełnianiu. teraz już do tego doszedłem, wiem że nie muszę wcześniej nic kolorować, wystraczy to zrobić w Illustratorze.

Mam więc też i drugie pytanie....

Mam zdjęcie niskiej rozdzielczości, duża ilość kolorów/szczegółów, a chciałbym je przerobić na wektory. Czy jest na to jakiś sposób ?

#11 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 30 marca 2006 - 16:19

sffinks, przerabianie na wektory - LiveTrace w Illutratorze nowym ! (CS2) :D Pobaw sie ta funkcja :D

#12 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 30 marca 2006 - 16:22

Przemion, mam tylko Illustratora CS więc chyba będę musiał poczekać :(

#13 spear

spear
  • 25 postów

Napisano 12 kwietnia 2006 - 09:36

Korzystanie z automatycznych przeróbek bitmapy na wektor daje na ogół mizerne efekty (kosmicznie skombinowane obiekty, słaba kontrola nad formą i przede wszystkim - strata czasu). Poza tym: jeżeli rysujesz na kartce, potem poprawiasz kontur markerem to robisz wszystko dwa razy. Jeżeli chodzi ci o CLIPART można się ewentualnie posłużyć szkicem jako podkładem na którym masz dosłownie zaznaczone tylko proporcje i przybliżoną formę, a całość rysujesz w Illustratorze, gdzie Bezierem kontrolujesz formę i obiekty rysujesz w odpowiadających ci zależnościach (nałożone, skombinowane). Reasumując - każdy jest mądry na swój sposób, czyli nie licz na uniwersalny przepis tworzenia clipartów. Pozdrawiam serdecznie :)

#14 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 12 kwietnia 2006 - 11:54

spear, zapytam tylko raz - widziałeś jak działa "Live Trace" w Illustratorze w CS2!, myślałem podobnie jak ty, do momentu zapoznania się z CS2.
Nie jest to czywiście idealne narzędzie, ale ma potencjał niesamowity. :D

#15 spear

spear
  • 25 postów

Napisano 12 kwietnia 2006 - 14:17

Przemionie - oczywiście znam to narzędzie i uważam podobnie jak ty, że potencjał ma niezły, jednak kiedy wziąć pod uwagę zastosowania praktyczne... W mojej pracy najczęściej wektoryzowanymi bitmapami są maluśkie gif-y i jpg-i przysłane jako "logo" :) do użycia w projekcie. Nic nie zastąpi wtedy piórka i odrobiny wyobraźni... Nie mniej jednak dobrze przygotowana bitmapa potraktowana Live Trace potrafi zrobić wrażenie! pzdr!

#16 kreskasc

kreskasc
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 kwietnia 2006 - 21:04

mieszacie dwie sprawy - wektoryzację i tworzenie ilustracji od nowa na podstawie szkicu. Profesjonalna grafika wektorowa to sztuka przez duże SZ. Są w tej dziedzinie tacy masterzy, że mózg się lasuje :) Skośnoocy są na topie - cierpliwe to i pracowite. Są nawet specjalne studia, które wektoryzują na trzy zmiany :) Można tworzyć na podstawie szkicu ale też zdjęcia. Można też rysować bezpośrednio w programie (tablet tutaj naprawdę pomaga :) Najlepiej główny zarys zrobić w Photoshopie (jako path - jest szybciej) ale szczegóły już w illustratorze (sorry ale nie ma takiego programu jak Corel ;) Można podzielić ilustrację na warstwy (oddzielnie obrys, oddzielnie kolory, blendy itp) Ogólnie to nie ma przepisu. Trzeba sobie pewne sposoby wypracować. pozdr

#17 ksn

ksn
  • 1 postów

Napisano 08 listopada 2006 - 23:19

Zgadzam sie z tym ze kazdy musi sobie wypracowac swoje sposoby na robienie klipartow i jak dla mnie dobrym sposobem jest tworzenie ich od podstaw w Corel Draw (najlepiej >= 11). Jest to na pewno bardzo pracochłonne, ale daje niezle efekty. Dla przykladu podam link do strony z naszymi pracami z grafiki komputerowej na uniwerku...
[url]http://www.ii.uj.edu.pl/~kawa/epi/grafika/2004_2005/index.html[/url]

sffinks: czy takie efekty sa juz zadowalajace?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych