Witajcie,
Nie wiedziałem w jakim dziale napisać ale uznałem, że najbardziej dotyczy to chyba systemu. Na moim MacBook Pro działa system Sonoma 14.5, iPhony 14 pro i 15 pro max też z najnowszymi aktualizacjami.
Oglądając ostatnio w YT film jednego z "youtuberów" omawiającego życie w USA stwierdziłem, że jego filmy też mają problem z płynnością obrazu i jak się później okazało, też kręcone iPhonem pro.
Do rzeczy..
Od roku, montując filmy z ujęć wakacyjnych w programie iMovie, zauważam, że wszystkie ujęcia w których poruszam telefonem w jakimś kierunku, po obróbce w programie i zapisie, wychodzą takie rozmyte nie ostre, jakby delikatnie klatkujące.
Nagrany materiał w telefonie wygląda super, wszystko płynne ostre itp, wrzucone na MacBook-a tak samo wygląda super, a w programie iMovie ruch kamery rozmywa obraz.
Z ciekawości sprawdziłem moje starsze filmy nagrane iPhonem 11 pro i obrabiane na starszej wersji MacBook i systemu działają poprawnie, czyli zapisany efekt finalny jest w odczycie taki sam jak oglądany w telefonie. Podczas ruchu kamery nic się nie rozmazuje/klatkuje.
Macie jakieś pomysły co to może powodować?
HDR w nowych iPhonach?
brak 60kl/s w iMovie przy 4K?
Przykładowy film, najlepiej widać 1:57 https://youtu.be/u9lLb6_kanQ?t=117
W telefonie przesuwające się kamienice są ostre i przesuwają się płynnie.