Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro 14” ładowarka 70W czy 96W

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 sonias

sonias
  • 1 posts

Posted 31 May 2024 - 17:42

Cześć,

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Przymierzam się do zakupu MacBooka Pro i do wyboru mam za dopłatą zasilacz 96W. Podobno ładuje on szybciej, jednak nie wiem czy warto się na niego decydować.

W moim przypadku poprawia to komfort używania, jednak zależy mi też na trwałości baterii i żeby zbyt szybko się nie zużywała.

Czy ładowarka 96W może mieć negatywny wpływ na trwałość baterii w okresie 2-3 lat ładowania, powiedzmy raz na dwa dni?

#2 BlueArmy

BlueArmy
  • 64 posts

Posted 02 June 2024 - 12:34

Wszystkie szybie ładowarki degenerują baterie.

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4897 posts
Posted 02 June 2024 - 16:36

Wszystkie szybie ładowarki degenerują baterie.

W ogóle używanie komputera powoduje, że bateria się zużywa. Od nieużywania zresztą także. Naprawdę, wybór ładowarki będzie miał znikomy wpływ na to, po jakim czasie baterię trzeba będzie wymienić. Ja, swojego 16" ładuję od 2,5 roku ładowarką 140W. Obecnie jej żywotność raportowana przez system to 86%. I co? I nic, jak się zaświeci, że wymaga wymiany, to wymienię. Tak samo, jak wymieniam klocki hamulcowe. Też się zużywają, ale przecież nie będę się zastanawiał, jak hamować, żeby na dłużej starczyły.

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6752 posts
Posted 02 June 2024 - 20:35

Powiem więcej, nawet jakbyś nie używał tych klocków, to by się i one popsuły i tarcze. Temat wynikł przy którymś aucie elektrycznym, gdzie oba wymienione elementy zaczęły rdzewieć, bo znakomita większość hamowania była realizowana przez rekuperację. ;-)

Ja bym brał mocniejszy zasilacz jak masz wybór, dla mnie to jest jednak duża wartość, jak mogę szybciej kompa podładować. Przydaje się zaskakująco często. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users