Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Poczta nie działa w tle... chyba

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 augustyniak

augustyniak
  • 85 postów
  • SkądToruń

Napisano 11 kwietnia 2024 - 07:58

Cześć,

Mam iMac 2013 late i mam problem z aplikacją Poczty. Dopóki jej ręcznie nie uruchomię to działa w tle czyli nie pobiera maili, nie wysyła zaplanowanych, na ikonie nie ma plakietki z ilością nieodebranych maili. Po uruchomieniu programu wszystko działa ale jak wybiorę na ikonie aplikacji Zakończ to problem wraca. W czym jest kłopot?

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 946 postów
Napisano 11 kwietnia 2024 - 08:08

O ile się nie mylę, to aplikacja Mail nie działa jako serwis. Czyli jak ją wyłączysz, to nie działa. To nie jest żaden problem, tylko zasada działania tego programu. Jak chcesz, żeby działała w tle, możesz zamknąć jej okno. Ale jak robisz "Zakończ", no to oczywiście ona, zgodnie z Twoją wolą, kończy pracę.

#3 winmaciek

winmaciek
  • 6 800 postów
Napisano 11 kwietnia 2024 - 08:15

Zgadza się, tak to ma działać.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#4 augustyniak

augustyniak
  • 85 postów
  • SkądToruń

Napisano 11 kwietnia 2024 - 08:43

Cholerą. Faktycznie. Myślałem, że to działa jak na iPhone a błędnie założyłem, że tak mam na MacBook tylko tam nigdy nie wyłączam komputera tylko usypiam. Czy można to jakoś zmienić? np żeby poczta uruchamiała się automatycznie? Czy można przestawić przycisk iMac (ten z tyłu od włączania) żeby iMac przechodził w stan uśpienia żeby aplikacja działa cały czas w tle?

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 946 postów
Napisano 11 kwietnia 2024 - 08:50

Nie rozumiem, co chcesz przestawiać. Skoro nigdy nie wyłączasz komputera, a tylko go usypiasz, to po prostu nie kończ działania aplikacji Mail. Możesz zamknąć jej okno czerwonym kółkiem albo Command-W. Jak uśpisz komputer, to i aplikacja będzie uśpiona, ale, jak do niego wrócisz i obudzisz, to i aplikacja się obudzi i wszystko będzie tak, jak było.

#6 augustyniak

augustyniak
  • 85 postów
  • SkądToruń

Napisano 11 kwietnia 2024 - 09:10

Jeszcze raz. Przycisk z tyłu tylko wyłącza komputer a czy mógłby go uśpić? Czy gdy komputer jest uśpiony to poczta cały czas pobiera maila i wysyła?

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 946 postów
Napisano 11 kwietnia 2024 - 09:25

Jeszcze raz. Przycisk z tyłu tylko wyłącza komputer a czy mógłby go uśpić? 

Z tym nie pomogę, bo nie mam stacjonarnego Maka.

Czy gdy komputer jest uśpiony to poczta cały czas pobiera maila i wysyła?

Poczytaj o Power Nap: https://support.appl...elp/mh40773/mac

Nie znalazłem nic na temat wysyłania w tym trybie wcześniej zaplanowanych maili. Musisz sam przetestować.

No i właśnie sobie uświadomiłem, że poruszałeś ten sam temat w wątku dotyczącym poszukiwania aplikacji: https://myapple.pl/f...82#entry2311641

Już tam Ci nie wróżyłem powodzenia, podając konkretne powody mojego sceptycyzmu. Podtrzymuję go i jeszcze raz powtórzę. Jeżeli zależy Ci na wiarygodnym i niezawodnym sposobie schedulowania wysyłki maili, powinieneś korzystać z poczty opartej na Exchange i używać Outlooka. Tam możesz sobie nawet wyłączyć komputer z prądu, a mail i tak zostanie wysłany zgodnie z harmonogramem, bo zadba o to serwer pocztowy. Być może są jakieś inne usługi oferujące to samo, ale kluczowe jest tutaj, żeby to było robione przez serwer, a nie aplikację kliencką.

#8 winmaciek

winmaciek
  • 6 800 postów
Napisano 11 kwietnia 2024 - 10:25

Ja bym po prostu blokował kompa odchodząc (⌘+⌃+Q) bez zamykania poczty i tyle, wysyłanie o danej godzinie powinno wtedy działać. Oczywiście nie dotyczy sytuacji „przerwa w dostawach prądu”, bo wtedy komp się wyłączy i nici z super planu. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych