Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Command+A, polskie znaki autokorekta

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Marcinplnl

Marcinplnl
  • 7 posts

Posted 08 April 2024 - 13:59

Cześć

Od jakiegoś czasu oglądam różne filmy na YouTube i czytam opisy na stronie Apple odnośnie skrótów w MacBooku. Jestem nowym użytkownikiem, który przyszedł z Windowsa i nie bardzo potrafię ogarnąć, dlaczego np. Command + A w pakiecie Office zaznacz cały tekst, w notatniku również, ale gdy to zrobię w pasku adresu z przeglądarki Safari, Chrome, mozilla to mi tak dziwnie minimalizuje okno do środka ekranu ?.

Ps. Jesteś jakaś możliwość, żeby mi klawiatura automatycznie wstawiała polskie znaki. Obecnie muszę kliknąć podkreślone słowo wybrać z listy słowo które mnie interesuje.

W ustawienia - klawiatura – wprowadzanie tekstu, źródła wprowadzania pokazuje mi Niderlandzki ale gdy wejdę w edycję, "Pisownia" jest wybrany Polski.

Przy dyktowaniu jest normalnie Polski. MacBook jest kupiony w Holandii, gdzie mieszkam.

Dodam, tylko że polskich znaków również mi nie znajduje po wciśnięciu command lub option przycisku i polskich odpowiedników.

MacOs Sonoma 14.4.1

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomysły i odpowiedzi.

Marcin

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6892 posts
Posted 08 April 2024 - 14:18

1. ⌘+A działa wszędzie tak samo. Tzn. powinien zaznaczać tekst. 

2. Trzeba dodać sobie polską klawiaturę jako źródło wprowadzania, wtedy będzie można pisać normalnie w naszym pięknym języku. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Marcinplnl

Marcinplnl
  • 7 posts

Posted 08 April 2024 - 15:23

1. ⌘+A działa wszędzie tak samo. Tzn. powinien zaznaczać tekst. 

2. Trzeba dodać sobie polską klawiaturę jako źródło wprowadzania, wtedy będzie można pisać normalnie w naszym pięknym języku. 

1.No właśnie tak nie robi w adresie przeglądarki i w wyszukiwarce - 1 screenshot pokazuje co się robi z programem chrome na pełnym ekranie po wciśnięciu command+A.

Drugi i trzeci zrzut ekranu, pokazuje jak się zmienia jedynie tło, za przeglądarką safari a tekst nie zostaje zaznaczony.

2.Czwarty zrzut ekranu pokazuje ustawienie klawiatury. Po kliknięciu Niderlandzki pokazuje się klawiatura, ale nie ma opcji jej zmiany lub edycji-pokazuje sie zdjęcie klawiatury. 

Do tego zaczął pojawiać mi się symbol wciśnięcia przycisku specjalnego jak fn, shift, command w prawym górnym rogu widoczny na ostatnim zrzucie i przestał działać skrót do dyktowania tekstu poprzez podwójne wciśnięcie fn - w opcjach dalej jest wybrane wprowadzanie głosowe poprzez podwójne fn.

Attached Files

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6892 posts
Posted 08 April 2024 - 15:29

1. Jaki skrót klawiszowy pokazuje się dla opcji „Otwórz adres” w Safari?

2. Klawiaturę należy dodać plusikiem w lewym dolnym rogu tego okienka. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 Marcinplnl

Marcinplnl
  • 7 posts

Posted 08 April 2024 - 15:49

1. " otwórz adres " nie mam w safari - otwórz okno,plik itd. - pierwsze zdjęcie. Pokazuje Równiesz zaznasz wszystko command+A ale jest szare i tego nie robi - drugie zdjęcie.

2. Super, nie widziałem tego plusika na dole... Musiałem usunąć Niderlandzką i udało się !!!. Mam Polskie znaki

Attached Files

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users