Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Air M3 czy Macbook pro M3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 marson

marson
  • 15 postów

Napisano 07 kwietnia 2024 - 11:41

Witajcie

Stoję przed zakupem macbooka i nie wiem czy jest sens dopłacać do macbooka pro. Podam może 2 modele, które mnie interesują:

Apple MacBook Air 15'' M3 8 rdzeni CPU/10 rdzeni GPU/16GB/512GB SSD (północ) - MXD43ZE/A

albo:

Apple MacBook Pro 16'' M3 Pro 12 rdzeni CPU/18 rdzeni GPU/18GB/512GB SSD (gwiezdna czerń) - nowy model (MRW13ZE/A)

Różnica w cenie jest dość znacząca i pytanie czy jest sens dopłacać?

Laptopa będę używał głównie do internetu, przeglądanie stron www. poczta, jakieś komunikatory itd. i dużo pracy w terminalu (jestem administratorem serwerów), będzie też używany Crossover do kilku aplikacji Windows. Dodatkowo macbook przez większość czasu będzie podłączony pod zewnętrzny monitor, klawiaturę i myszkę dla lepszego komfortu. Czytałem, że macbook air nie ma aktywnego chłodzenia, pytanie czy przy takich zastosowaniach jak opisałem ma to znaczenie?

Ogólnie raczej planuję wziąć ten sprzęt w formie ratalnej i gdybym zdecydował się np. na macbooka pro to pewnie jakieś 6 tys. wyłożyłbym na pierwszą wpłatę a resztę na raty.

Doradzicie coś bo szczerze mówiąc nie wiem co zrobić, gdyby macbook air kosztował np. 2 tys (marzenie) ;) a macbook pro te 8 tys. to wziąłbym  w ciemno macbooka air a jakby się nie sprawdził to trudno, ryzyko się nie opłaciło i kupiłbym wtedy macbooka pro a tak gdy za macbooka air z zasady i tak muszę wydać prawie 10 tys. to już bardziej zastanawiające.

Obecnie mam maca min z M1 więc jako takie pojęcie o pracy z macos mam - wydajnościowo ten mac mini też daje radę ale przydałby się też lapek, gdzieś tam świta mi myśl o zakupie macbooka na M2 czy nawet M1 ale nie wiem czy na dzisiaj ma to sens, bo przy apple nie wiadomo jak długo potrwa wsparcie. Doradzicie coś?

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 07 kwietnia 2024 - 14:10

Air raczej wytrzyma. Pytanie, ilu monitorów zewnętrznych potrzebujesz na przykład. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 07 kwietnia 2024 - 14:39

Jeśli te windowsowe apki nie są jakoś szczególnie obciążające, to pozostałe zastosowania, które wymieniłeś Air ogarnie z zapasem. Chyba, że rzeczywiście 2 ekrany (łącznie z wbudowanym) to za mało, ale dla SA-ja wydaje mi się to dość mało prawdopodobne.

Pro ma trochę lepszy ekran i głośniki, ale w Twojej pracy to umiarkowanie istotne czynniki. Oczywiście jest też zauważalnie wydajniejszy, ale znowu, to wyjdzie w innych zastosowaniach.

#4 marson

marson
  • 15 postów

Napisano 07 kwietnia 2024 - 14:59

Jeden monitor tylko na więcej nie ma miejsca niestety ;) a co do wydajności, jak oceniacie? Będzie przynajmniej tak wydajnie jak na macu mini z M1? Mac mini na razie daje radę, więc teoretycznie macbook air z M3 powinien być wydajniejszy od tego maca mini no ale... mac mini ma chłodzenie a macbook air nie. Jak chodzi o przeglądarkę to korzystam z Firefoxa i myślę, że 10 kart to już taki max, raczej staram się trzymać porządek.

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 07 kwietnia 2024 - 15:52

Wydajność zacznie spadać, jeśli będziesz przez dłuższy czas obciążał procesor i pasywne chłodzenie nie będzie wyrabiało. Jeżeli masz powiedzmy kilkunastosekundowe strzały, kiedy dociążasz maszynę, a tak ogólnie to sobie czytasz internety, to wydajność Air M3 będzie większa, niż Mini M1. Znowu - znając trochę specyfikę pracy sysadminów, wydaje mi się, że nie będziesz w sposób długotrwały obciążał maszyny. No ale jednak dopuszczam możliwość, że Twoja praca odbiega od moich wyobrażeń i doświadczenia, więc sam musisz to przeanalizować.

#6 marson

marson
  • 15 postów

Napisano 07 kwietnia 2024 - 17:03

Dzięki za poświęcony czas - chyba wybiorę się jeszcze do jakiegoś Cortlandu / ispot chociaż niestety najbliższy to jakieś 100 km ode mnie, żeby zobaczyć je obok siebie i poklikać. U siebie mam tylko mm i tam mają tylko maca pro 16'' i coś czuję, że tylko jedna sztuka na wystawie bo jak stwierdziłem, że może bym kupił to trochę szczęka do podłogi opadła ;)

#7 zenekpawlowski

zenekpawlowski
  • 1 postów

Napisano 14 maja 2024 - 07:57

Do przeglądania internetu, pracy w terminalu, używania aplikacji przez Crossover oraz podłączenia do zewnętrznego monitora MacBook Air będzie wystarczający. Brak aktywnego chłodzenia nie wpłynie na Twoje zadania. MacBook Pro jest mocniejszy, ale potrzebny tylko przy bardzo wymagających zadaniach. Wybierz MacBook Air, który jest tańszy. MacBook Pro to opcja, jeśli potrzebujesz więcej mocy na przyszłość.

#8 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 18 maja 2024 - 18:34

A nie lepiej pójść w Pro 14"? Cenowo zbliżony do Air 15", a to sprzęt dużo lepszy pod każdym względem. 

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#9 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 18 maja 2024 - 18:45

A jak waga?

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#10 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 18 maja 2024 - 19:17

Myślę, że skoro kolega interesuje się również Pro 16" to waga nie ma dla niego dużego znaczenia ;) 

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#11 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 18 maja 2024 - 20:40

Ja sobie chwalę wagę Air 13, ale teoretycznie Pro 14 moglby robic za stacjonarny a jako przenośny Air 13 cali z fajna klawiatura

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych