Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

PowerPC G4 1,67 czy C2D 1.8

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 lokocool

lokocool
  • 193 postów

Napisano 10 marca 2008 - 19:35

Sluchajcie jakiego laptopa lepiej wybrac ? APPLE POWERBOOK G4 1.67 PowerPC G4 1,67 GHz Pojemność dysku - 80 GB Zainstalowana pamięć - 1,5 GB DDR Przekątna ekranu LCD - 15,2 cala Rozdzieczość LCD - 1280 x 854 Karta graficzna ATI Mobility Radeon 9700 Napęd SuperDrive DVD±RW AirPort Extreme Bluetooth Bateria - ok. 120 cykli, 95% pojemności czy Macbook Core2Duo 1.83 GHz T5600 Model MA699ZH/A mam poprostu mozliwosc kupna jednego z tych modeli w zasadzie w takiej samej cenie, i nie wiem co wybrac. Moze mi ktos cos doradzic ?

#2 mlanuszka

mlanuszka
  • 77 postów
  • Skądkraków

Napisano 10 marca 2008 - 19:47

nie wiem, czy Ci to pomoże, bo to tylko moje zdanie... miałem kiedyś 12" powerbooka 1.33; sprzedałem go i kupiłem mb c2d 2ghz... wytrzymałem z nim 10 miesięcy, sprzedałem i znów kupiłem powerbooka 12" 1.5 tym razem i jestem juź teraz szczęśliwy ;) to jest oczywiście aspekt "emocjonalny", ale pytanie pozostaje - do czego Ci laptop ma służyć?

#3 jasiek13

jasiek13
  • 329 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 marca 2008 - 19:49

http://www.myapple.p...-powerbook.html

http://www.myapple.p...ook-2-2ghz.html

http://www.myapple.p...67-czy-mbp.html

to tyle .... narazie ...

#4 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 marca 2008 - 20:56

To jeszcze ja coś od siebie, miałem MBP c2d 2.33 a teraz szukam PB G4 minimum 1.5GHz ;) Intele jeszcze nie dorosły niczym do PPC, no tak może prędkością której nie widać podczas normalnej pracy. Ale to też kwestia do czego potrzebujesz kompa.

#5 mlanuszka

mlanuszka
  • 77 postów
  • Skądkraków

Napisano 10 marca 2008 - 21:04

intele po prostu nie mają "tego czegoś" i koniec ;) i piszę to jako człowiek pracujący i na intelu i na ppc.

#6 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 10 marca 2008 - 21:13

Na korzyść MacBooka przemawia tylko i wyłącznie możliwość wygodnego odpalenia Windowsa i jego programów. Jeśli nie masz takiej potrzeby, bierz PowerBooka.

#7 lokocool

lokocool
  • 193 postów

Napisano 10 marca 2008 - 22:45

No ok, a troszke z innej beczki --> bo windowsa nie planuje instalowac --> ale jaka mamy pewnosc ze np. za 2 lata nie znajdziemy juz wersji programow dla PPC tylko dla Intela ? Bo ja raczej bym sie czegos takiego obawial, a nie tego ze windowsa nie zainstaluje :)

#8 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 marca 2008 - 22:47

nie masz żadnej gwarancji ;) można jedyni liczyć na to, że nie będą chcieli tracić takiej części rynku

#9 lokocool

lokocool
  • 193 postów

Napisano 10 marca 2008 - 22:52

Powiem szczerze ze te powerbooki sa fajniejsze z kilku wzgledow, po pierwsze maja PCIMCIA , po drugie wygladaja jak macbooki pro... tylko cholera zastanawiam sie jak z tym procesorem...

#10 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 10 marca 2008 - 23:25

ja bym się wymienił PowerBookiem na jakiego PRO, ewentualnie iMaka ale szczerze powiedziawszy szkoda mi go. Z RAW'ami meczy sie niesamowicie, ale z drugiej strony to ostatni powerbook jaki powstal na dodatek jeszcze z gwarka ;D Jak chcesz siedziec w necie itp. to powerbook jest zacny. Jak chcesz obrabiac duze pliki (RAW) albo sterowac nim przez pilocik (brakuje mi tego) to wysiada

#11 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 12 marca 2008 - 12:47

hmm gwarancji nie możesz mieć nijakiej, ale dopóki Apple wydało Leona na PPC (mam 1.67 HiRes, Leon mruczy aż miło słuchać) to poważni producenci nie porzucą architektury PPC i 90% oprogramowania będzie wychodziło jako UB. Myślę że kolejny system również będzie jeszcze PPC, a poza tym to jeszcze klika lat upłynie zanim wyjdzie nowy system, conajmniej właśnie 2 lata. Zresztą systuacja może być taka jak obecnie z Tygrysem, wiele osób zostanie z Tygrysem na dłużej bo skoro chodzi stabilnie, praca na nim przebiega bezproblemowo to po co zmieniać? :) Kolejny system może przynieść jeszcze więcej zgrzytów w świecie maków niż Leon, a kolejne zmiany architektury nikt nie potrafi wykluczyć, bo o ile C2D się rozwija świetnie, to o tyle nikt nie wie kiedy ten rozwój zderzy się ze ścianą końca możliwości rozwoju. Stefan już nie raz pokazał, że przejście na nową platformę sprzętową nie sprawia mu wielu problemów. PB jest świetnym komputerem. Wygląd i to coś pod maską za rozsądną cenę :)

#12 heretique

heretique
  • 334 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 marca 2008 - 13:33

Patrzyłem się na rynku wtórny za używanym Powerbookiem 15" i zadziwia mnie, jaką to magię ma aluminium :-) Najlepiej wyposażone wersje 15" osiągają 2000 złotych, niektórzy nawet kupują je za 2500. A to już cenowo coraz bliżej do jakiegoś używanego lub prawie nowego Macbooka (ale białego) - a ten drugi jest wydajniejszy pod wszystkimi względami... Chyba nie ma szans na niedrogiego fajnego Powerbooka ;-)

#13 mlanuszka

mlanuszka
  • 77 postów
  • Skądkraków

Napisano 12 marca 2008 - 13:41

to są prawa ekonomii - jak coś jest dobre, to musi kosztować ;) ja swojego powerbooka 12" sprowadzałem z uk i w ostatecznym rozrachunku zapłaciłem za niego tyle, za ile sprzedałem mb c2d...

#14 heretique

heretique
  • 334 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 marca 2008 - 14:19

Właśnie się zastanawiam, czy to jest naprawdę takie dobre, czy po prostu jest sexy. A jak wiadomo, seks kosztuje ;-) Macbook (nawet biały) ma więcej mocy CPU, i nawet (wbrew pozorom) grafiki. Tylko jest obrzydliwie plastikowy.

#15 mlanuszka

mlanuszka
  • 77 postów
  • Skądkraków

Napisano 12 marca 2008 - 15:30

Właśnie się zastanawiam, czy to jest naprawdę takie dobre, czy po prostu jest sexy. A jak wiadomo, seks kosztuje ;-)

Macbook (nawet biały) ma więcej mocy CPU, i nawet (wbrew pozorom) grafiki. Tylko jest obrzydliwie plastikowy.

ja bym chyba nie rozróżniał "dobre" od "sexy"
wszystko co sexy jest dobre ;)
albo inaczej mówiąc i parafrazując platona - to co jest piękne jest także dobre :D:D:D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych