Cześć,
Na swoim niedawno nabytym iPhone mam włączoną funkcję: Usługi Lokalizacji -> Usługi Systemowe -> Nawigacja i ruch.
Włączyłem tę opcję, żeby dołożyć cegiełkę do ulepszenia działania map Apple w Polsce. Zastanawiają mnie tylko dwie kwestie w tym temacie. Kwestia bezpieczeństwa i zużycia baterii.
1. Bezpieczeństwo: Z tego co czytam na stronie Apple, iPhone z włączoną opcją regularnie wysyła do Apple dane o współrzędnych w formie zanonimizowanej i zaszyfrowanej. Nie wiem za bardzo na czym polega ta anonimizacja i szyfrowanie. Czy Apple albo ktokolwiek inny wie, że ja Jan Kowalski, posiadacz telefonu iPhone z numerem IMEI 123456789 o godzinie 16:32 byłem w miejscu o współrzędnych x,y?
2. Bateria: ponieważ takie dane są co chwilę wysyłane do Apple na pewno wpływa to na baterię. Myślicie, że znacząco?
Mam również włączone funkcje Usługi Lokalizacji -> Usługi Systemowe -> Ulepszanie Map oraz Usługi Lokalizacji -> Usługi Systemowe -> Ważne miejsca. Nie do końca jednak wiem do czego służą te opcje
Jeśli chodzi o Ważne miejsca Apple pisze tak:
Twój iPhone oraz urządzenia połączone z iCloud zachowują historię ostatnio odwiedzanych miejsc oraz częstotliwość ich odwiedzania, co pozwala określić ważne dla Ciebie lokalizacje. Te dane są zaszyfrowane na całej drodze przesyłu i nie mogą zostać odczytane przez Apple. Są one używane do tworzenia spersonalizowanych usług, na przykład przewidywania tras o minimalnym natężeniu ruchu drogowego oraz generowania lepszych wspomnień w aplikacji Zdjęcia.
Do czego to się przydaje w praktyce? Czym są te spersonalizowane usługi? I jak tutaj z bezpieczeństwem i baterią?
Kolejna funkcja to Ulepszanie Map. I z tego co widzę współpracuje ona z funkcją Ważne miejsca:
Apple będzie gromadzić współrzędne GPS podawane przez uruchomioną na Twoim urządzeniu funkcję Ważne miejsca i korelować je z adresem powiązanym z Twoim Apple ID. Dzięki temu możliwe będzie dokładniejsze ustalenie położenia tego i innych adresów. Apple zachowa uzyskane w ten sposób współrzędne wyłącznie w formie anonimowej, aby ulepszać dzięki nim aplikację Mapy oraz inne usługi i produkty oparte na położeniu. Twoje urządzenie iOS lub iPadOS będzie okresowo wysyłało do Apple położenie i czas uruchomienia aplikacji, w tym nazwy aplikacji, w postaci anonimowej i zaszyfrowanej w celu ulepszenia Map oraz innych produktów i usług Apple wykorzystujących położenie.
O co tutaj właściwie chodzi? W jaki sposób ta funkcja ma tak naprawdę ulepszać mapy Apple? I tu też pytanie czy to bezpieczne i jak bardzo może obciążać to baterię.