Witam wszystkich!
Potrzebuję porady dot. konfiguracji Mac Mini M2 (lub M2 Pro). Z uwagi na fakt, że nie miałem wcześniej styczności z produktami Apple'a i będzie to mój pierwszy Mac, nie do końca odnajduję się w tych realiach hardware'owych. Chcę by komputer posłużył mi, z zachowaniem przystępnej wydajności przez najbliższe 4 lata.
Głównym przeznaczeniem Maca będzie:
- praca biurowa (Word, PDF),
- przeglądanie Internetu,
- YouTube,
- Proste rysunki w formacie DWG (rzuty budynków),
- Prosta edycja obrazów w programach grafiki wektorowej tj. głównie rzutów kondygnacji budynków,
- Praca na max 2 monitorach.
Na ten moment używam Lenovo IdeaPad z i7-8550U CPU i 8 GB ramu, 256 GB SSD, Geforce mx150. Komputer ten daje radę, jednak chciałbym go już trochę usprawnić.
I tutaj mam rozterkę, oczywiście chcę jak najbardziej zoptymalizować swój zakup i biorę pod uwagę następujące konfiguracje:
1) Mac Mini M2 16 GB / 512 GB SSD
2) Mac Mini M2 24 GB / 256 GB SSD (plus docelowo 50 GB iCloud oraz w razie potrzeby dysk zewnętrzny).
3) Mac Mini M2 Pro 16GB / 512 GB* (w przypadku jak będzie game changerem i byłby dla mnie idealne to może bym na niego wyłożył $ )
Oczywiście cenowo 3>2>1, M2 Pro oczywiście jest mocniejsze tylko pytanie czy do sprawnego użytkowania w moim zakresie potrzebuję aż takiej maszyny? W zasadzie zdecydowany byłem na wersję nr 1 z uwagi na pewien kompromis. Jednak opcja nr 2 z uwagi na RAM daje dłuższą żywotność gdyż, pliki na których pracuję ważą niewiele + zawsze zostaje iCloud lub SSD zew.
Pozdrawiam!