Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ciągłe podłączenie iPhona do ładowarki a kondycja baterii

• This topic is locked This topic is locked
12 replies to this topic

#1 mikekrk

mikekrk
  • 68 posts

Posted 14 December 2023 - 08:37

Cześć!

Mam pytanie, może ktoś testował lub po prostu wie.

Jaki wpływ będzie miało ciągłe podłączenie iPhona 12 do ładowarki na "zużycie" baterii? Czy układ ładowania jest na tyle inteligentny, że tak podłaczeony i włączony dodam, telefon będzie zasilał się sieci czy też pożera baterię i siłą rzeczy coś niedobrego się nią dzieje? 

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 14 December 2023 - 08:57

Tak, mam to przećwiczone, wprawdzie ze starszym modelem (iPhone 7 Max), ale to raczej nie robi większej różnicy. Kondycja baterii po ok. roku ciągłego podłączenia do ładowarki wygląda tak:

YyqscsCl.jpg

I wydawałoby się, ze niby wszystko fajnie, gdyby nie to, że patrząc z boku, telefon wygląda tak:

8QZBOyGl.jpg

To wybrzuszenie jest rezultatem napuchnięcia baterii, która wciąż raportuje 100%. Nie sprawdzałem, ile faktycznie trzyma.

Także nie polecam.

#3 mikekrk

mikekrk
  • 68 posts

Posted 14 December 2023 - 10:21

No nie chodzi o rok :) A powiedz mi, kiedy to wybrzuszenie powstało, zaobserwowałeś po jakim czasie?

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 14 December 2023 - 10:27

A powiedz mi, kiedy to wybrzuszenie powstało, zaobserwowałeś po jakim czasie?

Nie prowadziłem obserwacji. Zresztą, jakie to ma znaczenie? Ono mogło się zacząć znacznie wcześniej, niż zaczęło być wyraźnie widoczne. Nie od razu ekran wyskakuje z ramek. Ogólna konkluzja jest prosta, że długotrwałe podłączenie telefonu do ładowarki ma negatywny wpływ na baterię.

#5 mikekrk

mikekrk
  • 68 posts

Posted 14 December 2023 - 12:01

Dzięki!

#6 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1888 posts

Posted 14 December 2023 - 13:48

Negatywny wpływ ma stałe utrzymywanie naładowania na 100%. Dlatego w iP 15 wprowadzono możliwość ograniczania ładowania do 80% co ma sens jak telefon jest cały czas na magnetycznej ładowarce na biurku. Nie wiem dlaczego nie mają tego starsze modele, bo aż się prosi, by starszego IP używać np. jako panelu sterowania domem czy inne takie. 

Ten iP 7 z przykładu to aby miał fabryczną baterię? Nie twierdzę, że fabryczna nie spuchnie, ale to 100% jest dziwne.

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 14 December 2023 - 14:10

aż się prosi, by starszego IP używać np. jako panelu sterowania domem czy inne takie. 

Nie bardzo się prosi, bo iPhone może być skonfigurowany wyłącznie z jednym Apple ID, a to z kolei, co do zasady jest przypisane do jednej osoby. Chyba, że mieszkasz sam w tym domu.

Ten iP 7 z przykładu to aby miał fabryczną baterię? Nie twierdzę, że fabryczna nie spuchnie, ale to 100% jest dziwne.

Tak, aby miał. Bateria wymieniona w autoryzowanym serwisie niedługo przed tym, zanim telefon został podłączony na długo do zasilania.

#8 mikekrk

mikekrk
  • 68 posts

Posted 14 December 2023 - 17:41

Ja to moi drodze stestuję :) na iP7, wyjętym kiedyś z pudełka i nic z nim nie było naprawiane, czyli fabryczny. Na dziś to niewielka strata a ja go właśnie do sterowania potrzebuję :)

A tak na marginesie, dopiero od 15 jest to 80%? Czy nie ma tego we wsześniejszych modelach zaktualizowanych do 17.1?

#9 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1888 posts

Posted 14 December 2023 - 18:54

Ja akurat wyciągnąłem starego iP7, by pracował jako panel elgato Stream Dec I stałe podłączenie ma sens. Jednak się grzeje na tyle, że nie chcę go zostawić samego w domu.  

#10 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 December 2023 - 20:50

Znam osoby, które ładowały każdego iPhone'a w ten sam sposób, a kondycja po roku była inna. Chyba nie ma reguły... Ja do tej pory zostawiałem na noc i zawsze kondycja była bliska 80% po ponad roku. Teraz staram się utrzymywać poziom baterii pomiędzy 20 a 80% i rok jeszcze co prawda nie minął, ale kondycja to 100%. Zamiast ładować przez całą noc, ładuję wieczorem kiedy biorę prysznic i rano zanim wyjdę do pracy. Ponoć to zdrowsze - czas pokaże. W starszych modelach brakuje funkcji ładowania do 80%, ale można stworzyć automatyzację w Skrótach, tak aby te wyświetliły powiadomienie z dźwiękiem, kiedy poziom dojdzie do 80%  ;)

Edited by dliwski, 17 December 2023 - 20:54.

MacBook Pro (13-calowy, 2017 r.)

iPhone 14 Pro

#11 Regiss

Regiss
  • 2975 posts
  • SkądRadom

Posted 18 December 2023 - 07:15

Ja mam podobnie wpięty jakiś stary Samsung do sterowania piecem w miejscu gdzie nikt nie mieszka. Tylko podłączyłem go do gniazdka inteligentnego. Ustawiłem, że telefon ładuje się po 2h raz na dobę. Częściej nie muszę bo prądu mu starcza spokojnie. Oczywiście można dowolnie dłużej ustawić, kiedy i jak ma się doładowywać.

iPhone 15 Pro

#12 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 April 2024 - 17:48

Po 7 miesiącach ładowania w przedziale 20-80% mam pojemność 99%

MacBook Pro (13-calowy, 2017 r.)

iPhone 14 Pro

#13 winmaciek

winmaciek
  • 6892 posts
Posted 19 April 2024 - 13:42

Proponuję jednak o „procentach” dalej dyskutować w wątku-rezerwacie. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users