Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sterownik kotła gazowego zgodny z HomeKit

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 TomRS

TomRS
  • 117 postów

Napisano 28 listopada 2023 - 11:06

Cześć

chcę wymienić sterownik pieca gazowego (piec jednofunkcyjny, tylko ogrzewanie) na bezprzewodowy. Pomyślałem sobie, że może warto kupić coś zgodnego z HomeKit, skoro mam HomePod 2, sterowanie żaluzjami plus kilka gniazdek elektrycznych. Możecie coś polecić ?

#2 bysio

bysio
  • 220 postów
  • SkądBytom, Poland

Napisano 29 listopada 2023 - 04:49

Cześć

chcę wymienić sterownik pieca gazowego (piec jednofunkcyjny, tylko ogrzewanie) na bezprzewodowy. Pomyślałem sobie, że może warto kupić coś zgodnego z HomeKit, skoro mam HomePod 2, sterowanie żaluzjami plus kilka gniazdek elektrycznych. Możecie coś polecić ?

netatmo

McBook Pro 15" Touch Bar  / iPhone 11 Pro / iPad 11 Pro LTE / Apple Watch 5 SS

#3 Tony_Halik

Tony_Halik
  • 44 postów
  • SkądChrzanów, Poland

Napisano 10 lutego 2024 - 00:14

Cześć

tado

Użytkownik Tony_Halik edytował ten post 10 lutego 2024 - 00:14

#4 TomRS

TomRS
  • 117 postów

Napisano 03 maja 2024 - 09:41

Finalnie zdecydowałem się na rozwiązanie Tado. Na grzejnikach zainstalowałem głowice termostatyczne, do tego mostek internetowy, a przy piecu bezprzewodowy sterownik. Każdy grzejnik w tej chwili komunikuje się ze sterownikiem pieca, więc mogę łatwo ustawić indywidualną temperaturę w każdym pomieszczeniu. Działa to wszystko bez zarzutu, przy czym muszę dodać, że korzystam z aplikacji Tado, która duuuużo większe możliwości niż HomeKit w tym temacie. Z ekonomicznego punktu widzenia, to nie wiem czy ta inwestycja na siebie zarobi, ale zysk na komforcie użytkowania jest nie do przecenienia

#5 tom500

tom500
  • 4 postów

Napisano 25 września 2024 - 17:27

TomRS mógłbyś podać to to za bezprezewowy sterownik kotła? Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji o sterownikach bezpotencjałowych NO/COM do kotłów i wszedłem w osobny system Salus. Nie współpracuje on z HomeKit. Z jednej strony szkoda, z drugiej może byc zaleta, bo oststnio Apple 18tką dużo rzeczy popsuło. Niemniej, jeżeli podzielisz się info co to za sterownik do pieca to niektórym może sporo pomóc.

#6 MiL

MiL
  • 1 453 postów
Napisano 26 września 2024 - 08:57

Jeżeli przy kotle jest sterownik ON/OFF to ekonomicznie nie będzie dobrze. Już samo to że każda głowica może osobno włączyć kocioł sprawia że będzie to kosztować więcej.

Komfort możliwe że wzrośnie ale raczej zapłacisz za gaz więcej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych