Pierwszy macbook - jaki model wybrać by nie przegiąć
Posted 27 November 2023 - 14:16
Początkowo zakładałem, że zakup air m2 z 16gb wystarczy, potem jednak wyszło, że fajniej byłoby mieć te 512gb i…tu cena zbliża się już powoli do MacBooka pro.
Czytając różne opinie i recenzje zakręciłem szczerze mówiąc kółko od air m2 8gb 15” do MacBook Pro m3 16gb 512ram. Chciałbym kupić coś co po prostu będzie dawać radę z obróbką wideo i będzie konkurencyjne do 5-6 lat, a jednocześnie nie będzie miało potencjału którego nie wykorzystam nigdy.
Dodam tylko, że interesuje mnie min. 14” i będzie podłączony do monitora 49” 5120 x 1440.
Help
Posted 27 November 2023 - 17:19
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Posted 27 November 2023 - 19:00
M2 Mac book air 16/512 da radę i będzie super. Ale M3 MacBook Pro 14 dorzuci do tego super ekran, super głośniki, port hdmi i czytnik kart oraz niestety większą masę. Uważam, że 16G RAM to bezdyskusyjne. Sam żyje z dyskiem 256, ale doradzał bym więcej, natomiast M2 jest super do takich potrzeb, m3 jest jeszcze lepszy ale nie za dobry i wybór może się opierać na takich kwestiach jak masa, ekran. Rozmiary i bateria. Oraz na tym, na co wydasz zaoszczędzone 1000 PLN.
P.S. a ja to bym w ogóle kupił 14” pro M2 jak by się trafił nowy taniej.
Edited by WojtekWojtek, 27 November 2023 - 19:12.
Posted 27 November 2023 - 19:42
- Zapomnij o jakimkolwiek komputerze z 8GB RAM. To, że ktoś coś takiego w ogóle jeszcze oferuje w 2023 roku powinno być karane karcerem. Ja kupiłem PC-ta z 8GB w 2008 roku i wcale nie była to wówczas jakaś szczególnie wypasiona konfiguracja. Mówi się, że MacOS sobie lepiej radzi z zarządzaniem pamięcią, ale po pierwsze dużo w tym fanbojstwa i marketingu, po drugie w procesorach Apple Silicon część tej pamięci jest zarezerwowana na obsługę GPU (jest współdzielona).
- Do amatorskiej edycji wideo, każdy z komputerów, które masz na radarze nada się z grubsza tak samo dobrze. Owszem, Pro ma nieco lepszy ekran, ale napisałeś, ze i tak zamierzasz używać zewnętrznego monitora. Głośniki, HDMI i czytnik kart to miłe dodatki, ale nie robią przełomu.
- Jeżeli jednak planujesz zająć się edycją wideo na poważnie, tzn, że każda minuta procesowania będzie miała wymierne znaczenie finansowe, to pozostają w grze tylko komputery z procesorami M2/3 Pro/Max. Air wtedy odpada dodatkowo ze względu na brak wiatraków i throttling.
- Pamiętaj, że procesory M(1,2,3) nie Pro/Max obsługują tylko 1 zewnętrzny monitor. Jeżeli planujesz więcej, to znowu zostajesz z wyborem między Pro lub Max.
Posted 27 November 2023 - 22:55
Gdyby nie video to air byłby całkiem ok. Niby spokojnie da się na nim montować, ale jak video zaskoczy na poważnie to zaczną się problemy głównie z przegrzewaniem (air jest chłodzony pasywnie). Dodatkowo modele pro/max mają wydajniejsze encodery, więc jak myślisz na poważnie zajmować się video to nie pozostaje nic innego jak M2 pro/max lub M3 pro/max. Czyli najtaniej wyjdzie MBP 14".
Jakby tak dobrze policzyć to nie wychodzi tak drogo w stosunku do Air. Wszak najtańszy model z M2 pro lub M3 pro ma 16/18GB RAM. Dodatkowo świetny ekran (najczęściej bardziej referencyjny niż zewnętrzny), świetny dźwięk, 2 monitory podepniesz dodatkowe...
Jak już naprawdę kasy nie ma no to pozostaje MacBook 14" ze zwykłym M3. Też da radę. ale tu trzeba dorzucić RAM i cena już powoli przestaje być ciekawa.
Reasumując - jak video to tylko zabawa to Air M2 + ram spoko, jak chcemy trochę stabilniej renderować to 14" M3 + ram spoko. Jak chcemy coś więcej niż zabawa z video i mieć święty spokój na lata to cokolwiek z M2 pro / M3 pro.
Posted 02 December 2023 - 23:58
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users