Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy monitory KRK RP7 G4 powinny szumieć?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marius Bienius

Marius Bienius
  • 121 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 06 listopada 2023 - 20:02

Cześć.

Mamy na pokładzie kogoś kto się zna na monitorach studyjnych?

Kupiłem sobie monitory KRK RP7 G4. Podłączyłem je do Scarlet 2i2, i jak je włączyłem to stwierdziłem, że szumią. Odpiąłem je i podpięte tylko do prądu nadal szumią.

Mam gniazdka uziemione, głośniki podpięte bezpośrednio do gniazdek – nie przez jakieś przedłużacze.

Kurcze, to chyba nie powinno tak być, nie? Poszperałem trochę w internecie, okazuje się, że ludzie też mają taki problem. Ale są i tacy, którzy tego problemu nie mają. Więc o co tu chodzi?

Nie wyobrażam sobie, że siedzę przed komputerem, pracuje, a z obu stron szumią mi głośniki? Słyszę to i jest to dla mnie nie do zaakceptowania.

Trochę próbuję swoich sił z muzyką. Dotychczas działałem na jakichś starych głośnikach z miniwieży sprzed 25 lat. One w ogóle nie szumią :)

Ale pomyślałem, że może jednak kupię coś lepszego. No i jakiś niesmak mi się pojawił po podłączeniu nowych.

No więc jak ugryźć ten problem? Czy to cecha monitorów i nic z tym nie zrobię? Oddać i kupić inne, ale jakie? Czy jest to jakiś problem techniczny, który można rozwiązać?

 Studio M2, Mini M1, iPhone 13

#2 DanielF

DanielF
  • 5 744 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 06 listopada 2023 - 21:07

ja mam white noise i z początku myślałem, że to nazwa koloru  - niestety szumią i to wina przetwornika. Miałem do wyboru Yamahy HS7 i żałuję, że ich nie kupiłem bo te szumią strasznie.
Tak mam na oddzielnym gniazdku z uziemieniem i dodatkowo pod listwą. Na yt jest film, gdzie gość je rozbiera i tłumaczy, że to wynika użytych przetworników.
I tak dodatkowo używam kabla zbalansowanego (3 żyły nie 2).

Nawet jak nic nie podłączysz to szumią. Ci co nie słyszą mają pewnie budę z PC, która szumi i wyje obok. Jak masz cichego maka to niestety słychać.

Użytkownik DanielF edytował ten post 06 listopada 2023 - 21:11

Fallout ...war, war never changes...

#3 Marius Bienius

Marius Bienius
  • 121 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 06 listopada 2023 - 21:12

Czarne też powinny mieć noise w nazwie :)

Dzięki za odpowiedź. Chyba je po prostu odeślę, skoro nic z tym nie da się zrobić. 

Nie mogę znaleźć tego filmiku. Masz może namiar?

Te Yamahy będą lepsze?

Użytkownik Marius Bienius edytował ten post 06 listopada 2023 - 21:12

#4 DanielF

DanielF
  • 5 744 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 06 listopada 2023 - 21:40

https://www.youtube....h?v=_k5MrB99lpU

niestety nie miałem okazji Yamahy sprawdzić czy szumią ale w tej półce cenowej są jedne z najlepszych. Mają surowe brzmienie ale takie właśnie powinny być monitory.

• Marius Bienius lubi to
Fallout ...war, war never changes...

#5 Marius Bienius

Marius Bienius
  • 121 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 07 listopada 2023 - 09:32

O, dzięki.

Wygląda na to, że nic z tym nie zrobię. Ten szum jest dla mnie nie do zaakceptowania, więc po prostu je odeślę.

Będę musiał pomyśleć jakie inne zakupić. Może przejadę się do jakiegoś sklepu albo studia, żeby posłuchać najsampierw, nim zakupię.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych