Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Upgrade od Ventura vs bateria (zmiana żywotności baterii)

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 carlos56

carlos56
  • 46 posts

Posted 02 September 2023 - 17:09

Cześć 

Przeszukałem trochę internet i nie znalazłem żadnych wiarygodnych informacji a mam pewne podejrzenia. 

Otóż mam M1 pro już dwa lata i obecnie na OS Monterey. Chciałbym zmienić soft do Ventury ale boję się, że wpłynie to na żywotność baterii. Mam swoje doświadczenia negatywne przy zmianach takich w firmowym Macu, ale to jeszcze stary Intel plus firmowy soft, kto®y na pewno spowalnia system. 

Czy ktoś z was robił taką zmianę i zauważył negatywny wpływ na baterię? 

Obecnie mam 90% kondycji i trzyma mi 19h więc jestem super zadowolony. 

Dzięki 

Carlos

#2 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 03 September 2023 - 12:13

Ja też mam podobne doświadczenia z Apple w przypadku baterii. Update uśmiercił baterię, ale padł też MacBook Air. Po restarce już nie wstał.
Wydaje mi się jednak, że trochę za wcześnie na uśmiercanie maków z M1.
Na twoim miejscu jednak poczekał bym na Sonomę. To taka lekko ulepszona Ventura. Ale do tej pory nie potrafię odnaleźć się w ustawieniach systemowych. Monterey uważam, za bardzo udany, czego nie powiem o Venturze.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#3 carlos56

carlos56
  • 46 posts

Posted 06 September 2023 - 11:41

Dzięki, moje spostrzeżenia również na reddit podobnie komentują ludzie więc wielce prawdopodobne, że temat niestety jest nie dopracowany. 

#4 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 06 September 2023 - 13:08

Dzięki, moje spostrzeżenia również na reddit podobnie komentują ludzie więc wielce prawdopodobne, że temat niestety jest nie dopracowany. 

Apple "dopracowuje" updaty po swojemu. Czyli postarza urządzenia i komponenty, żeby ludzie szybciej zmieniali na nowe.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users