Hejka
Chciałem dopytać o wątek, który od samego początku użytkowania OS X, a trwa wiele lat, mocno mnie frustruję. Jako, że jestem na gorąco przy tym temacie, napiszę posta. Jak to jest z porządkowaniem plików w systemie?
Zapisywanie, otwieranie i wszelkie tego typu czynności. Oczywiście można porządkować pliki wg. ostatniego otwarcia, modyfikacji, utworzenia, choć mam wrażenie, jakby te opcje działały u mnie wg. jakiejś niezrozumiałem logiki.
Natomiast przykład z ostatniej chwili. Chciałbym zgrać plik dźwiękowy z Logica (choć zapewne tyczy się to wszelkich innych programów).
Otwiera się okno zapisu z obrazem dysku, wybieram opcję żeby porządkowało wg. daty modyfikacji.
I ok, ale z jakiegoś powodu system zawsze tworzy zbiory plików ''today'', ''previous 30 days'', później miesiącami i alfabetycznie, co nie jest mi do niczego potrzebne, a strasznie miesza. Czy da się w prosty sposób ustawić to tak, żeby pliki były szeregowane chronologicznie w zwyczajnym rozumieniu tego określenia - czyli chronologicznie?
Od ostatnio modyfikowanego pliku, kolejno w dół, bez żadnych kombinacji.
Piszę posta w temacie Monterey, bo tej wersji używam, ale wątek pewnie tyczy się wszelkich innych.