Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

porządkowanie plików

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 stage

stage
  • 32 posts

Posted 07 July 2023 - 13:30

Hejka

Chciałem dopytać o wątek, który od samego początku użytkowania OS X, a trwa wiele lat, mocno mnie frustruję. Jako, że jestem na gorąco przy tym temacie, napiszę posta. Jak to jest z porządkowaniem plików w systemie? 

Zapisywanie, otwieranie i wszelkie tego typu czynności. Oczywiście można porządkować pliki wg. ostatniego otwarcia, modyfikacji, utworzenia, choć mam wrażenie, jakby te opcje działały u mnie wg. jakiejś niezrozumiałem logiki. 

Natomiast przykład z ostatniej chwili. Chciałbym zgrać plik dźwiękowy z Logica (choć zapewne tyczy się to wszelkich innych programów). 

Otwiera się okno zapisu z obrazem dysku, wybieram opcję żeby porządkowało wg. daty modyfikacji.

I ok, ale z jakiegoś powodu system zawsze tworzy zbiory plików ''today'', ''previous 30 days'', później miesiącami i alfabetycznie, co nie jest mi do niczego potrzebne, a strasznie miesza. Czy da się w prosty sposób ustawić to tak, żeby pliki były szeregowane chronologicznie w zwyczajnym rozumieniu tego określenia - czyli chronologicznie? :) 

Od ostatnio modyfikowanego pliku, kolejno w dół, bez żadnych kombinacji. 

Piszę posta w temacie Monterey, bo tej wersji używam, ale wątek pewnie tyczy się wszelkich innych.

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6919 posts
Posted 07 July 2023 - 17:49

Masz włączone grupy. Pliki można jednocześnie pogrupować i posortować. Możesz włączyć np. grupowanie po dacie (i wtedy masz takie „dzisiaj”, „ostatnie 30 dni” itp.). Sortowanie możesz ustawić sobie osobno – możesz mieć pogrupowane wg daty i posortowane wg rozmiaru na przykład. Sortowanie działa wtedy osobno dla każdej grupy. 

Jak nie chcesz to możesz wyłączyć, na kilka sposobów. Najprościej otworzyć Findera, wcisnąć ⌘+J i przy grupowaniu wybrać „Nie porządkuj” (bądź odpowiednik po angielsku). 
Działa?

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 stage

stage
  • 32 posts

Posted 07 July 2023 - 21:45

Wygląda na to, że właśnie o to mi chodziło :)

W Finderze wszystko teraz fajnie wygląda. 

Tylko jeszcze pytanie - jedna sprawa Finder, a druga okienko zapisu plików. 

Kiedy działam w jakimś programie, klikam ''zapisz'' albo ''zapisz jako'', to nadal z tej perspektywy pliki są pogrupowane. Szukam, gdzie to zmienić, ale na ten moment nie ogarnąłem. 

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6919 posts
Posted 10 July 2023 - 22:36

Na górze tego okienka masz kilka przycisków. Jeden z nich odpowiada za grupowanie. W Finderze jest podobny. 

#5 stage

stage
  • 32 posts

Posted 12 July 2023 - 16:22

Jest taki przycisk z rozsuwanym menu - ma fajne opcje - grupuj wg. daty utworzenia, daty ostatnie otwarcia itp. 

Tylko to nic nie daje, bo system przy tym wszystkim nadal grupuje te pliki jakimiś segmentami (której powyższej opcji bym nie wybrał).

Dla przykładu - jeśli potrzebuję załączyć na maila plik, który wygenerowałem pięć minut wcześniej okazuje się, że ten plik na liście jest na samym dole, w jakiejś dziwnej puli ''wcześniejsze''. 

Najlepiej byłoby w jakiś sposób wyłączyć te grupy - dokładnie tak, jak z tym Finderem i Cmd + J.

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6919 posts
Posted 12 July 2023 - 18:55

Nie wiem, czy o tym samym mówimy. Jakbyś mógł załączyć jakiś zrzut ekranu, to byłoby super. 

#7 stage

stage
  • 32 posts

Posted 13 July 2023 - 11:19

Nie bardzo wiem, jak tutaj wkleić obrazek.

Wrzuciłem na jakiś serwer:

https://ibb.co/3k7y3FY

#8 winmaciek

winmaciek
  • 6919 posts
Posted 13 July 2023 - 20:54

Trzeba kliknąć na pierwszy przycisk na lewo od napisu „Różne” i tam wybrać, żeby nie grupowało. 

#9 stage

stage
  • 32 posts

Posted 13 July 2023 - 21:52

Dokładnie - tylko cały problem w tym, że wtedy ustawia mi wszystkie pliki alfabetycznie, a chodzi o to, żeby grupowały się one na czysto - jeden po drugim, według chronologii. Pod tym samym przyciskiem są inne opcje - żeby ustawiał pliki według ostatniego otwarcia, utworzenia i tak dalej, ale kiedy je wybieram, to znów generują się te grupy - ''ostatnie 7 dni'', ''miesiąc'' i tak dalej.

Dla przykładu: w tej chwili klikam, żeby pogrupował pliki według daty utworzenia, to na samej górze wygenerowała się nie wiadomo skąd dziwna grupa '2022'', a poniżej ''earlier'' gdzie ustawił wszystko alfabetycznie. Jeśli wybiorę, żeby ustawił wg. daty modyfikacji, to wygląda to nieco lepiej, ale podobnie - ''today'', ''previous 7 days'' itd - w każdej podgrupie wszystkie alfabetycznie. To na dłuższą metę bardzo frustruje przy zapisywaniu plików, otwieraniu ich, dodawaniu załączników.

A ta opcja ''none'', o której wspomniałeś, to właśnie ustawia wszystko w jednej grupie, ale alfabetycznie. 

#10 winmaciek

winmaciek
  • 6919 posts
Posted 13 July 2023 - 23:43

A zmieniałeś widok z kolumnowego na inny?

#11 stage

stage
  • 32 posts

Posted 14 July 2023 - 12:18

No właśnie nic to nie zmienia.

A u Ciebie one się nie ustawiają alfabetycznie, kiedy wyłączysz grupowanie?

To okno pojawia się na przykład, jeśli wejść na pocztę i kliknąć ''dodaj załącznik''.

#12 winmaciek

winmaciek
  • 6919 posts
Posted 14 July 2023 - 13:42

Jak masz widok listy (nie kolumnowy), to możesz kliknąć sobie na nagłówki poszczególnych kolumn i posortować sobie. 

#13 stage

stage
  • 32 posts

Posted 14 July 2023 - 14:54

Wygląda na to, że o to chodziło - dzięki :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users