Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kopia zapasowa oraz archiwum na jednym zewnętrznym dysku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 stage

stage
  • 32 postów

Napisano 14 maja 2023 - 18:20

Mam taki problem, jak w temacie.

W moim macku posiadam 1TB pomięci wewnętrznej, a poza tym dwa dyski SSD podpięte pod Huba. 

Dyski cały czas aktywne, miedzy innymi zapisuję na nich projekty, także nawet i ważniejsze od wewnętrznego. Te podpięte dyski mają w sumie 2,5 TB.

Kupiłem sobie ostatnio dysk na usb - pod backup - 4TB.

Zrobiłem ten backup poprzez time machine i wszystko w porządku, poza tym, że jak mi się zdaje, straciłem możliwość zapisywania kolejnych plików na tym kupionym dysku.

Być może tak to właśnie działa, że skoro wybrałem go pod backup, to zmieniła się jego rola.

No ale jest to bez sensu, zwłaszcza że dysk ma 4TB, a na backup wystarczy mi 1TB z haczykiem.

Czy da się to jakoś uporządkować?

Gdzieś czytałem, że można na takim dysku zrobić dwie partycje i jedną przeznaczyć na backup, drugą na archiwum.

Ale jak można to zrobić? 

Zapewne musiałbym sformatować ten dysk i robić backup od nowa?

A może jest jakiś inne rozwiązanie?

Z góry dziękuję za wszelkie info :)

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 739 postów
Napisano 14 maja 2023 - 19:33

1. Da się to zrobić – wystarczy dodać wolumin w kontenerze w narzędziu dyskowym. Nie trzeba nic formatować, a przynajmniej nie powinno tak być. 

2. Jest to zły pomysł. Jak dysk jest do backupu, to nie powinno tam być innych danych. To z punktu ich bezpieczeństwa. Poza tym teraz zajmuje Ci 1 TB, ale istota Time Machinę (zakładam, że tego używasz) polega na tym, że zapisywane są też pliki i ich kopie, czyli możesz przywrócić sobie jakiś dokument albo jego wersję z przeszłości. Także to całe miejsce się wypełni z czasem. 

Rekomendacja: nic nie zmieniać. 

PS dopisz proszę, o jakim systemie piszemy. Ja założyłem, że to coś w miarę nowego, tak powyżej Big Sur. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 stage

stage
  • 32 postów

Napisano 14 maja 2023 - 23:05

To jest ogólnie tak, że ten backup jest dość istotny, ale najważniejsze, żebym mógł archiwizować projekty - a one znajdują się na dysku SSD.

Bo jak rozumiem, to nie da się zrobić takiego backupa, który zeskanuje mi w zasadzie cały ekosystem, łącznie z tymi podpiętymi dyskami ssd, bo tak byłoby najlepiej. 

Backup dysku wewnętrznego wystarczy mi robić co jakiś miesiąc, w zasadzie nic mega ważnego tutaj nie trzymam i raczej nigdy nie będzie konieczne sięgać do wcześniejszej, niż ostatnia wersji kopii zapasowej.

A co do projektów z dysku SSD, to planowałem, że równolegle do backupa będę musiał aktualizować ręcznie folder z projektami - myślę że też jakoś raz na miesiąc. I tutaj, gdyby udało mi się dodać taką partycję na archiwa do tego dysku od backupa, to brzmi najrozsądniej, zwłaszcza że szkoda 4TB.

I nie do końca rozumiem wątek tego bezpieczeństwa danych - czyli moment powtarzania backupu grozi ich utraceniem i to nawet, jeśli powtarzałbym to raz w miesiącu?

Dzięki za informację.

Backup robię poprzez time machinę. A system Monterey. 

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 739 postów
Napisano 15 maja 2023 - 09:06

1. „Raczej nigdy nie będzie konieczne sięgać do wcześniejszej, niż ostatnia” nie brzmi zbyt zachęcająco. Kopia zapasowa polega na tym, żeby sobie właśnie wyobrazić, co będzie jak dany komputer czy dysk wyleci w powietrze. 

2. Jeśli chcesz robić backup zewnętrznych dysków, to powinieneś wejść w ustawienia Time Machine i tam usunąć dyski zewnętrzne z listy wykluczeń. To wszystko. I pliki z projektami, które trzymasz na innych dyskach trafią do backupu. Nie trzeba się bawić w inne wolumeny (wolumen ≠ partycja w przypadku APFS) i ręczne kopiowanie jak zwierzę wszystkiego. Time Machine robi kopię przyrostowo – tylko zmiany i nowe dane są kopiowane, stare grzecznie leżą. Jeśli plik ma wiele kopii (bo był modyfikowany wielokrotnie), to po zapełnieniu się dysku najstarsze będą usuwane. 

3. Bezpieczeństwo w przypadku kopii zapasowych polega na tym, że nie trzyma się „oryginałów” danych na tym samym nośniku, co kopie zapasowe. Bo jak dysk szlag trafi, to nie będziesz mieć niczego. Im więcej kopii tym lepiej i nie ma co oszczędzać za bardzo – szczególnie jeśli to dane, których odtworzenie byłoby trudne lub wręcz niemożliwe (np. zdjęcia rodzinne). Dodatkowo zerknij sobie chociażby na zasadę 3-2-1. 

#5 stage

stage
  • 32 postów

Napisano 15 maja 2023 - 10:15

Co do sięgania po kopię backup - miałem na myśli, że właśnie w razie takiej awarii będę korzystał głównie z ostatniego zrobionego zapisu, żeby odtworzyć to co było na dyskach bezpośrednio przed awarią.

O ile w ogóle dobrze rozumuję w sprawie tego mechanizmu. Tak czy inaczej, może kiedyś wyjdzie to w praniu ;)

To co napisałeś w drugim punkcie - rewelacja, dokładnie o coś takiego od początku mi chodzi.  W sklepie apple mówili, że nie będę mógł zmapować dysku wewnętrznego łącznie z tymi podpiętymi i sobie odpuściłem ten pomysł.

Jeśli tak się tak da, to świetnie. 

Pozostał tylko ostatni problem. Kiedy wejdę w Time Machine - - > opcje, to tam wyświetlają się te wszystkie dyski, ale są nieaktywne. W sensie, że nie mogę w nie kliknąć, żeby znikły z tej listy wykluczenia, są poszarzałe.

Te podpięte dyski mają format - ExFat oraz FAT32 (wiem że mało optymalny pod macka, ale nigdy nie było z nim problemu). Gdzieś tu piszą, że pod takie zabawy konieczny byłby format do APFS. 

Jeśli to jedyne rozwiązanie, to za kilka postaram się przeformatować te dyski. 

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6 739 postów
Napisano 15 maja 2023 - 11:14

Podpowiem, ze jeśli chciałbyś mieć backup offsite, to fajnym rozwiązaniem jest Backblaze – płacisz bodajże 70 USD rocznie albo coś podobnego i możesz zrobić kopię wszystkich dysków, jakie masz podpięte do komputera (nie dotyczy dysków sieciowych). Fajna opcja, bo może Ci wszystko się popsuć, a i tak masz z czego sobie odtworzyć. 

#7 stage

stage
  • 32 postów

Napisano 18 maja 2023 - 01:02

Wygląda na to, że uda mi się zrobić taki backup wszystkich dysków, łącznie z tymi podpiętymi - jeden jeszcze muszę sformatować i trochę to potrwa.

Teraz takie pytanie, bo nie do końca rozumiem późniejszy mechanizm.

Jeśli z jakiegoś powodu będę potrzebował odtworzyć obecną strukturę, np. na nowym komputerze i skorzystam z tej kopii zapasowej, to konieczne będzie, żebym miał podpięte do nowego komputera dwa dyski SSD, tak jak teraz, żeby ten obecny układ miał się na czym zbudować? A jeśli zamiast dwóch dysków ssd tak jak teraz (jeden 2TB, drugi 0,5 TB) podepnę tam jeden większy dysk, np. 5TB, to czego się mogę spodziewać? System zapyta mnie, gdzie zrzucić te pliki z zewnętrznych dysków i dopasuje się do innej ich organizacji?

A czy będzie możliwe przywrócenie kopii zapasowej tylko dysku wewnętrznego, z pominięciem tych podpiętych, jeśli np. siądzie mi sam komputer, a dyski będą działać? No i na odwrót - przywrócenie backupa tylko podpiętego dysku SSD, który się uszkodzi z pominięciem dysku komputera? 

:)

#8 winmaciek

winmaciek
  • 6 739 postów
Napisano 18 maja 2023 - 01:22

A tego to nie wiem niestety.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych