Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zalany Iphone

• Zamknięty Temat jest zamknięty
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Swisti

Swisti
  • 4 postów

Napisano 09 marca 2008 - 11:46

Niestety mój iphone wpadł do wanny pełnej wody na 5 sekund (niezapomniany widok, działającego bez problemu iphona pod wodą ;) ). Po szybkim wyjęciu, natychmiast go wyłączyłem. Niestety od razu sam się włączył i nastąpiła dziwna rzecz: ekran z góry na dół (lub z dołu na górę - nie pamiętam dokładnie) zaczął się robić zielony, i zwiększało się natężenie tego koloru. P szybkim rozebraniu (brak odpowiednich niestety narzędzi i obudowa trochę zniekształcona :/), wyczyszczeniu z wody (niewiele tam było jej) i osuszeniu, przyszła pora na uruchomienie. Wystartował bez problemu, wszystko działało oprócz tego zielonego ekranu (coś podobnego do zdjęcia w tym temacie: [URL="http://www.myapple.pl/iphone-pomoc/59972-problemy-z-wyswietlaczem.html"]http://www.myapple.pl/iphone-pomoc/59972-problemy-z-wyswietlaczem.html[/URL]). Bez większej nadziei (może coś programowo się popsuło) zaktualizowałem do 1.1.4 i odblokowałem iPlusem. Tak jak się spodziewałem, nic nie pomogło, dalej mam zielony ekran(tak jakby wszystkie zielone sub-piksele się zablokowały). Czy znacie taki/podobny problem? Czy coś się jeszcze da zrobić?

Może ktoś naprawia odpłatnie iPhony, i miał podobny problem lub wie jak go rozwiązać to proszę o kontakt.

#2 radek-wawa

radek-wawa
  • 183 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 29 czerwca 2008 - 00:47

pocieszę Cie tylko że mój poleciał z plecakiem pod wodę i pod wodą przebywał dobre 15 minut zanim wyciągnąłem plecak z kadłuba łódki :) Na razie boję się go jeszcze włączać, chociaż włąściwie to pewnie już nawet się go nie da włączyć, bo zapewne tyle zwarć się zrobiło, że nie będzie pracował normalnie. Co do serwisów iP - czasami w lewym górnym rogu miga reklama "ODBLOKUJ IPHONA..." jak klikniesz w nia to pokaże Ci się mapa z kontaktami do serwisów iP

#3 mateusz2142

mateusz2142
  • 101 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 29 czerwca 2008 - 02:37

Najlepiej oddaj go do serwisu może tam coś poradzą

#4 Shadowriver

Shadowriver
  • 1 019 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 czerwca 2008 - 03:52

pocieszę Cie tylko że mój poleciał z plecakiem pod wodę i pod wodą przebywał dobre 15 minut zanim wyciągnąłem plecak z kadłuba łódki :)
Na razie boję się*go jeszcze włączać, chociaż włąściwie to pewnie już nawet się go nie da włączyć, bo zapewne tyle zwarć się zrobiło, że nie będzie pracował normalnie.
Co do serwisów iP - czasami w lewym górnym rogu miga reklama "ODBLOKUJ IPHONA..." jak klikniesz w nia to pokaże Ci się mapa z kontaktami do serwisów iP

Nie odpali ci się puki nie podłączysz do docka, pierwsze co się dzieje po zalaniu to zwierają się styki baterii powodując zwarcie, a jak każdy wie zwarcie akumulatora oznacza jego natychmiastowe rozładowanie, często się rozładowuje zanim woda dojdzie do PCB i urządzenie jakoś przeżywa :P radze nie włączać go przez dobry miesiąc (15 min. brrr), i niech się suczy pozycją stojąca (nie wiem czy góra czy dołem ale tak by PCB był u góry). Podłączanie do docka zasili układy (niezależnie czy bateria działa) i się włączy, jeżeli wody nie ma już może zadziała, jakl zostanie to będzie bzt, bzt i amen :P

@Swisti prawdopodobnie układ o koloru zielonego ci padł :P możliwe że się nie obejdzie bez wymiany wyświetlacza

#5 mateusz2142

mateusz2142
  • 101 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 29 czerwca 2008 - 04:26

Shadowriver masz problemy ze snem :lol:

#6 anonim95

anonim95
  • 423 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 czerwca 2008 - 07:50

Shadowriver masz problemy ze snem :lol:

Z tego wynika, że Ty także :lol:

#7 pogobossek

pogobossek
  • 13 postów

Napisano 08 lipca 2009 - 10:26

hej mam problem z iPhone ale to dosyć spory problem został zamoczony, w czasie burzy, przed deszczem go wyłączyłem, więc nie doszło do zwarcia, suszył się ok 15godz i podłączyłem go do ładowania o dziwo pojawiła się ładująca bateria tak jakby wszystko było ok ale musiałem wychodzić z domu i go odłączyłem i zostawiłem na kilka godz aby jeszcze się trochę posuszył jak wróciłem i go podłączyłem już nie reagował nie mam pojęcia dlaczego bo zostawiłem go aby jeszcze trochę się dosuszył więc tym bardziej powinien działać suszy się już ok. 5 dni gdy próbuje go włączyć - nie reaguje gdy podłączam do ładowania - nie reaguje ostatnio sprawdziłem jeszcze wskaźnik ten na dnie gniazda słuchawkowego jest biały, co o tym myślicie?

#8 jackdent

jackdent
  • 11 postów

Napisano 08 lipca 2009 - 10:41

Niestety mój iphone wpadł do wanny pełnej wody na 5 sekund (niezapomniany widok, działającego bez problemu iphona pod wodą ;) .

Deja vu. Miałem to samo kilka miesięcy temu. Ale mój widocznie ma uprawnienia nurka bo nic mu się nie stało.
Po prostu miałem szczęście, wiecej nie zamierzam próbować :P

#9 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 08 lipca 2009 - 10:48

Spróbuj Hard Reset(Home+Sleep przez 10s). pozdrawiam, ed00c

#10 iPhone 25

iPhone 25
  • 1 030 postów
  • SkądKielce

Napisano 08 lipca 2009 - 11:18

Najlepiej to włóż iPhone do woreczka z ryżem na kilka godzin ryż wchłonie wilgoć i powinien wstać

#11 Shakal

Shakal
  • 753 postów
  • SkądWrocław/Kraków

Napisano 08 lipca 2009 - 13:12

Najpierw najlepiej wziąść suszarke dobrze go osuszyc na zewnątrz i wewnątrz (dziurka od jacka) potem zalatwic sobie 2 woreczki (moze byc jeden) silikonu taki jak dodają do butów i włożyć do szczelnego opakowanie lub pudełka woreczki z silikonem i telefon (najlepiej próżniowy) sposób przetestowany działa w 100% EDIT: Zapomniałem dodać na ile zostawić fon w opakowaniu otóż mówię na ok. 24 godz. (Wiem że to dużo ale naprawdę się opłaca)

#12 PDAserwis

PDAserwis
  • 38 postów
  • SkądWarszawa / Płońsk

Napisano 08 lipca 2009 - 21:49

w 90 % udaje nam się naprawić iPhone po zalaniu.

#13 nath3

nath3
  • 13 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 02 sierpnia 2009 - 15:39

ok mam podobny prblem tylko ze stalosie to w morzu... 35% zasolenia i do dzis moj iphone cuchnie sola i na nicnie reaguje...

#14 Shakal

Shakal
  • 753 postów
  • SkądWrocław/Kraków

Napisano 02 sierpnia 2009 - 16:08

Najpierw najlepiej wziąść suszarke dobrze go osuszyc na zewnątrz i wewnątrz (dziurka od jacka) potem zalatwic sobie 2 woreczki (moze byc jeden) silikonu taki jak dodają do butów i włożyć do szczelnego opakowanie lub pudełka woreczki z silikonem i telefon (najlepiej próżniowy) sposób przetestowany działa w 100%

EDIT: Zapomniałem dodać na ile zostawić fon w opakowaniu otóż mówię na ok. 24 godz. (Wiem że to dużo ale naprawdę się opłaca)

Spróbuj ;]

#15 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 02 sierpnia 2009 - 17:44

Samo suszenie daje marne efekty - telefon albo się nadal nie uruchamia, albo działa przez kilka godzin/dni. Problemem jest korozja do której dochodzi przy zamoczeniu.

#16 nath3

nath3
  • 13 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 03 sierpnia 2009 - 08:29

...czyli najlepszym rozwiaaniem bedzie zakup nowego...

#17 PDAserwis

PDAserwis
  • 38 postów
  • SkądWarszawa / Płońsk

Napisano 03 sierpnia 2009 - 16:08

Nie trzeba kupować nowego bo tanim kosztem można będzie go postawić na nogi

#18 nath3

nath3
  • 13 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 04 sierpnia 2009 - 08:26

Zostawilem go na noc w pojemniku z ryzem i z torebkami sylikonu. POwiedzmy ze sie obudzil w iTunes wyskoczyl komunikat o recovery mode chcialem wgrac nowego sota ale po chyba 3 minutach sie wyacyl... Sprobuje go tak jeszcze chwile posuszyc jesli sie nie uda oddaje do srwisu...

#19 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 09:29

Zostawilem go na noc w pojemniku z ryzem i z torebkami sylikonu. POwiedzmy ze sie obudzil w iTunes wyskoczyl komunikat o recovery mode chcialem wgrac nowego sota ale po chyba 3 minutach sie wyacyl...

Zobacz co napisałem powyżej:

Samo suszenie daje marne efekty - telefon albo się nadal nie uruchamia, albo działa przez kilka godzin/dni. Problemem jest korozja do której dochodzi przy zamoczeniu.

#20 nath3

nath3
  • 13 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 08 sierpnia 2009 - 14:37

Czy można ją jakoś usunąć ?

#21 areoqs

areoqs
  • 342 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 września 2009 - 10:31

telefon wpadl mi do kibla na dobre 10-15 sec. Suszylem go w torbie plastikowej z 2 torebkami ryzu przez 3 dni. 0 wody i wszystko smiga pieknie ;)

#22 dismarcin

dismarcin
  • 10 postów

Napisano 03 grudnia 2009 - 23:49

mi dzisiaj koleś przyniósł zalanego iphona którego sam rozebrał na części pierwsze do suszenia ale nie umiał już złożyć o dziwo poskładałem go do kupy i ruszył wygląda na działający ale nie włączę go bez jego smia a nie chce robić mu JB bo on pewnie i tak nie wie co to jest. Kurde niestety ruszył... tak to bym go kupił za grosze na części ;]

#23 koko22ko

koko22ko
  • 1 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 20:05

Witam.
Moj wczoraj przebywał pod wodą jakieś 5minut, pozostał wilgotny przez kolejne 2 godziny, poki nie wrocilem na brzeg. Dzisiaj suszył sie na sloncu potem przejechała go ciężarówka, ale na szczescie na piaczszystej drodze, tym czasem uzywam suszarki i woreczkow z ryzem...
mam nadzieje ze da rade.

---------- Wpis dodano o 21:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:03 ----------

aha zapomniałem dodać, iż nie próbowalem go rozkładać. jestem w tym kontekście totalnym laikiem, myślicie ze powinienem go spróbować rozłożyć ??

#24 EmotiCon

EmotiCon
  • 355 postów
  • Skądmam wziąć kasę na iPad'a?

Napisano 01 sierpnia 2010 - 20:19

Kurde, twój iPhone na prawdę dużo przeżył :D Mojego iPhone raz potraktowałem górą śniegu(rozmawiałem przez niego, poślizgnąłem się na lodzie i wpadł w zaspy), drugi raz w ulewę wybrałem się na rower z telefonem w kieszeni, wróciłem cały mokry, a trzeci raz leżał w dosyć wilgotnej kurtce przez pół dnia(Jeździłem na nartach i obficie padał śnieg. Telefon do dzisiaj żyje i ma się dobrze :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych