Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Myszka na kabel z adapterem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 magik222654

magik222654
  • 7 postów

Napisano 04 kwietnia 2023 - 14:42

Witam,
Zastanawiam się nad kupnem myszki do macbooka ale przerażają mnie ceny myszek bluetooth i zastanWiam się nad zakupem adaptera usb c i myszki na kabel. Czy te dwie rzeczy jakos sobie przeszkadzają w MacBooku?

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 871 postów
Napisano 04 kwietnia 2023 - 14:51

Rozumiem, że chodzi Ci o adapter, który podłączysz przez USB-C do MacBooka, on będzie miał złącze USB-A i do niego podłączysz myszkę? Tak, to będzie działało poprawnie. Można też kupić mysz przewodową ze złączem USB-C, i wtedy unikasz konieczności stosowania przejściówek.

#3 Rockerboy

Rockerboy
  • 6 postów
  • SkądToruń

Napisano 16 lipca 2023 - 09:03

Korzystam z takiego setupu, tzn. mam huba na usb c i do niego wpiętą myszkę.

Mam jednak pewien kłopot, bo dziwnie działa rolka w tym przypadku. Jak kręcę powoli to strona porusza się minimalnie, a jak zakręcę szybciej to przelatuje cała, ciężko to wyczuć i strasznie irytuje korzystanie.

Testowałem najróżniejsze ustawienia i nic. Myszka to Logitech G403 hero, podłączałem również myszki innych producentów i jest to samo. Chodzi mi o to, że nie ma płynności przy przewijaniu stron, w finderze jest to samo czy jakiej kolwiek innej aplikacji. 

Dla porównania myszki podłączone do kompa z windowsem przewijają strony poprawnie, płynnie.

Jakieś pomysły o co może chodzić?? 

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 736 postów
Napisano 16 lipca 2023 - 11:06

Ja testowo podpiąłem sobie do huba mojego Logitecha M590 (poprzez ten odbiornik USB, Logitech Unifying to się chyba nazywa) i śmiga bez większych problemów. Jest tak, że przy wolnym idzie wolniej, ale nie jest tak, że ciężko to wyczuć. Próbowałeś może zmienić szybkość przewijania z poziomu oprogramowania Logi? 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 16 lipca 2023 - 12:06

Ja testowo podpiąłem sobie do huba mojego Logitecha M590 (poprzez ten odbiornik USB, Logitech Unifying to się chyba nazywa) i śmiga bez większych problemów. Jest tak, że przy wolnym idzie wolniej, ale nie jest tak, że ciężko to wyczuć. Próbowałeś może zmienić szybkość przewijania z poziomu oprogramowania Logi? 

Te odbiorniki są o wiele lepsze, niż BT.

Proste przewodowe na USB-C to Lenowo
https://www.tonerpar...-mouse-84409pl/

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#6 Rockerboy

Rockerboy
  • 6 postów
  • SkądToruń

Napisano 16 lipca 2023 - 18:15

Tak, próbowałem ustawień systemowych i "logitechowych". Dokładniej mówiąc chodzi mi o dysonans pomiędzy rolką myszki a touchpadem. Różnica w scrollowaniu jest kolosalna i nie mam pojęcia jak się zbliżyć do płynności przewijania płytką dotykową. 

Przewijanie myszką jest sztywne i irytujące, a gładzikiem precyzyjne i mega-płynne. Może to kwestia myszki logi g403, która nie jest w pełni kompatybilna. Mam kilka innych modeli i jakieś chiniole i każda mi tak działa. 

Macbooka mam od około roku, przyzwyczajenia z windy tworzą u mnie pewnego rodzaju błędy poznawcze przy korzystaniu z macbooka XD 

Byłem ciekaw czy inni też tak mają, że myszka scrolluje inaczej, może jeszcze ktoś się włączy do dyskusji, jestem bardzo ciekawy wyniku.

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 871 postów
Napisano 16 lipca 2023 - 19:13

Byłem ciekaw czy inni też tak mają, że myszka scrolluje inaczej, może jeszcze ktoś się włączy do dyskusji, jestem bardzo ciekawy wyniku.

Jedyne sposób, w jaki jestem w stanie dorzucić swoje trzy grosze, to pokazać, jak to wygląda w przypadku mojej myszki Logitech na ustawieniach mniej więcej standardowych. Znaczy, coś tam kiedyś przestawiałem, ale nic szczególnie fancy. Przewijanie działa tak, jak na poniższym filmiku:

https://youtu.be/aYUmX17TPkE

#8 Rockerboy

Rockerboy
  • 6 postów
  • SkądToruń

Napisano 16 lipca 2023 - 19:52

Jedyne sposób, w jaki jestem w stanie dorzucić swoje trzy grosze, to pokazać, jak to wygląda w przypadku mojej myszki Logitech na ustawieniach mniej więcej standardowych. Znaczy, coś tam kiedyś przestawiałem, ale nic szczególnie fancy. Przewijanie działa tak, jak na poniższym filmiku:

https://youtu.be/aYUmX17TPkE

Super to zrobiłeś. Dziękuję za fatygę. 

Dzięki Twojemu nagraniu mam porównanie, z którego wynika, że u Ciebie działa to płynniej niż u mnie. Postaram się zrobić podobne nagranie i Wam pokażę. Tylko muszę rozkminić jak to zrobić, dajcie mi chwilę....

Użytkownik Rockerboy edytował ten post 16 lipca 2023 - 19:55

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych