Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Komputer do wideo edycji Windows czy przesiadka na Mac Mini?

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 onlinegierki

onlinegierki
  • 3 posts

Posted 01 April 2023 - 12:21

Cześć wszystkim! Od pewnego czasu mam plan zająć się tworzeniem filmów głównie na Youtube. Mam pomysł na 3 kanały. 1 kanał będą to pełnoprawne, jeżeli tak można to nazwać filmy czyli chciałbym zapewnić dobrą jakość filmów od 1080p w górę. Filmy powyżej 1 minunty. Na 2 kolejnych kanałach raczej będą tylko Youtube Shorts'y do 60 sekund. Aktualnie korzystam z PC i3-8100 gtx 1050 ti. Zastanawiam się nad przejściem na system Mac OS. Wybór padł na Mac Mini m1/m2 ze względu, że tworzyłbym treści na kanały tylko w domu. Laptop nie jest mi potrzebny. 24 calowy mac ma ekran dla mnie trochę za mały. W domu mam monitor 27 cali. Mac studio jest dla mnie za drogie. Dlatego wybór padł na Mac Mini. Jak sprawa wygląda z konserwacją takiego sprzętu? Peceta mogę otworzyć, wyczyścić wszystkie części, nałożyć nową pastę na procesor itp. Jak sprawa wygląda w Mac Mini? Nie chciałbym kupować co 3-4 lata nowego komputera. 

#2 calezyciewindows

calezyciewindows
  • 7 posts

Posted 01 April 2023 - 16:48

https://www.youtube.com/watch?v=H7nBlq-FlXE&ab_channel=BrandonGeekabit

zobacz sobie na ten film, teorytycznie będziesz mógł sobie rozebrać swojego maca i go wyczyścić, zmienić pastę na chipie, ale jeśli już to do tego dojdzie bardziej z twojej potrzeby pomajsterkowania niż faktycznie ze względu na kondycję komputera. 

Edited by calezyciewindows, 01 April 2023 - 16:50.

• cooper69 likes this

#3 onlinegierki

onlinegierki
  • 3 posts

Posted 03 April 2023 - 16:41

Szkoda, że tylko Ty wypowiedziałeś się na ten temat, bo jakby nie patrzeć jest to ważna kwestia, jeżeli ktoś ma ograniczony budżet :) Nigdy nie miałem komputera apple więc nie wiem jak wygląda jego żywotność

#4 Blue

Blue
  • 577 posts
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Posted 03 April 2023 - 17:05

Nie wiem co masz dokładnie na myśli pod "żywotność". Wsparcie systemu jest długie, na aktualizacje nie ma co narzekać. Sprzętowo jest tak jak każda inna elektronika. Jak nie zalejesz to raczej będzie chodzić latami. Przeczyścić zawsze warto czy pastę wymienić po jakimś czasie mocnego używania. Ale takie filmiki jakie zamierzasz robić to w zasadzie Mac będzie zimny, więc i pasta długo pociągnie, a wentylator nie będzie się odpalać, więc i kurzu nie zbierze zbytnio. U nas w studio mini te starsze jeszcze na intelach chodziły kilka lat 24h/dobę przez kilka lat i nikt ich nie czyścił. I chodziły by dalej, tylko wymienili na M1 :)

Z tym małym obciążeniem systemu to się odnosi do FCPX lub DaVinci. Taki Premiere to pewnie wiatraki na max a responsywnosć mała. Skoro Mac to bym Premiere unikał.

Edited by Blue, 03 April 2023 - 17:07.

#5 BlueBook

BlueBook
  • 401 posts

Posted 04 April 2023 - 07:28

To takie pc-towe biadolenie, rozbieranie, grzebanie, dokładanie, wymienianie. Zmień człowieku myślenie, bo możesz się z maczkiem nie zaprzyjaźnić

MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB

#6 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 12 April 2023 - 10:14

Szkoda, że tylko Ty wypowiedziałeś się na ten temat, bo jakby nie patrzeć jest to ważna kwestia, jeżeli ktoś ma ograniczony budżet :) Nigdy nie miałem komputera apple więc nie wiem jak wygląda jego żywotność

Żywotność starszych sprzętów była duża. Nawet 10 lat. Od 2016 roku zmalała do 5-6 lat. Wszystkie najnowsze M1 czy M2 ze względu na zbyt małą ilość pamięci RAM (szczególnie te z 8GB) mogą niedożyć nawet 3 lat. 
2 kolegów już się o tym przekonało. Jeden ma MB AIR drugi MINIz M1

Attached File  Zrzut ekranu 2023-04-8 o 18.14.04.png   522.99KB   1 downloads

Edited by Iro, 12 April 2023 - 10:16.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users