Cześć. Działałem dotychczas na zestawie MacBook Pro z touchbar (16GB / 1TB) z 2017 roku, komputer na procesorze Intel. Podłączony był do monitora LG 31UM97 z dość nietypową rozdzielczością 17x9 - 4096x2160px, czyli tzw "true cinematic 4K" (w odróżnieniu do najpopularniejszego, lekko oszukanego 4K 16:9 3840x2160px). Pracuję dużo w AutoCAD i te dodatkowe 256 pikseli szerokości robiło różnicę.
Co 5 lat wymieniam komputer, teraz kupiłem najnowszy Pro 14" z czipem M2, pamięcią wciąż 16GB i dyskiem 1TB. Jakież było moje zdziwienie, jak po podłączeniu do "starego" monitora obraz był niewyraźny i spłaszczony (rozciągnięty).
Okazało się, że za żadne skarby nie mogę ustawić natywnej rozdzielczości 4096x2160, zamiast tego komputer wysyłał tę zmniejszoną, 3.840x2.160). Oczywiście te 256 brakujących pikseli zostało przez monitor rozciągnięte, stąd efekt niewyraźnego obrazu i widoczne jego lekkie spłaszczenie.
Dotychczas do połączenia używałem następujących kabli:
- od strony laptopa oryginalną przejściówkę USB-C - Thunderbolt 2, potem oryginalny kabel Thunderbolt 2 łączący przejściówkę z wejściem Thunderbolt w monitorze (poprzedni MacBook miał tylko 4 wyjścia USB-C i nic więcej).
Teraz po w/w kombinacji kabli wysyłany jest tylko zmniejszone 4K. Próbowałem różnych innych kombinacji, rozdzielczość natywną 4096x2160 udało mi się uzyskać tylko po kablu HDMI / HDMI (w najnowszym maku jest wyjście HDMI), ale wtedy częstotliwość odświeżania wynosi 24Hz i nie da się jej zmienić na wyższą (na starym zestawie hulało wszystko na 60Hz jak bozia przykazała).
Próbowałem temat rozwiązać z Apple Support, także bezpośrednio w iSpot, gdzie kupowałem komputer - niestety bezskutecznie. Czekam jeszcze na kabel USB-C -> Display port - to moja ostatnia nadzieja.
Niestety praca przy częstotliwości 24Hz jest fatalna, póki co pracuję na 3840x2160, przy czym w monitorze ustawiłem wyświetlanie 1:1 sygnału z komputera, więc obraz nie jest rozciągnięty, ale mam dwa spore czarne paski niewykorzystanego monitora po obu stronach.
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym? Ostatnio patrzyłem na różnych filmach np o monitorach Ultra Wide, że na czipach M1 i M2 jest generalnie problem ze skalowaniem i uzyskiwaniem różnych rozdzielczości na niemakowych wyświetlaczach.
Póki co mam załamane ręce - nie wiem co dalej robić. Tzn działam na tym pomniejszonym obrazie, ale to bez sensu nie korzystać z ekranu, który kiedyś kosztował niemało.
Help!